Tο ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο προτείνει την παροχή περαιτέρω δημοσιονομικής στήριξης από τα Κράτη Μέλη για το 2021, επικαιροποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής την άνοιξη του 2021 και μονιμοποίηση μιας κεντρικής δημοσιονομικής δυνατότητας, όπως το Μέσο Ανάκαμψης σύμφωνα με τις βασικές συστάσεις του για την ευρωπαϊκή οικονομία και οι οποίες περιέχονται σε ετήσια έκθεση που συζητήθηκε σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων.
Σύμφωνα με το ανεξάρτητο όργανο, το 2020, τα μέτρα περιορισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου ύφεση στη ζώνη του ευρώ. Οι κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει διακριτικά φορολογικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, που εκτιμόνται σε περίπου 3,25% του ΑΕΠ, ενώ πλέον των αυτόματων σταθεροποιητών που πλησιάζουν το 5% του ΑΕΠ. Πρόσφατες ανακοινώσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία θα μπορούσαν να ωθήσουν το διακριτικό κίνητρο των εθνικών κυβερνήσεων το 2020 στο 4% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ ή περισσότερο, αναφέρει.
Όπως σημειώνει, "τα περισσότερα από τα μέτρα διακριτικής στήριξης προβλέπεται να σταματήσουν το 2021, αφήνοντας ένα σημαντικό χάσμα σε σύγκριση με την αναπτυξιακή πορεία που αναμένεται στις αρχές του 2020. Αυτό απαιτεί επέκταση της διακριτικής δημοσιονομικής στήριξης σε εθνικό επίπεδο το επόμενο έτος, με την υποστήριξη ή τη συμπλήρωση σε πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν σε επίπεδο ΕΕ".
"Η ενεργοποίηση της λεγόμενης γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής ύφεσης ήταν πλήρως δικαιολογημένη", κρίνει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
"Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία, η ενεργοποίηση θα πρέπει να παρέχει ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τους όρους εξόδου ή επανεξέτασης. Οι διευκρινίσεις θα πρέπει να προσφέρονται το αργότερο την άνοιξη του 2021", το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει.
"Στο τρέχον πλαίσιο δεν θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ όταν εξετάζεται το τέλος μιας σοβαρής οικονομικής ύφεσης. Η χρήση ενός πραγματικού ΑΕγχΠ πριν από την κρίση της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ ως αναφορά θα ήταν πιο λογική", τονίζει.
Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο τονίζει ότι "τα δημοσιονομικά σχέδια για το 2021 προσφέρουν την ευκαιρία να δώσουν έναν πιο δυναμικό προσανατολισμό στη δημοσιονομική στήριξη μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ". "Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις κυβερνητικές επενδύσεις και στις δημόσιες δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη γενικότερα. Αυτές θα πρέπει να διαφοροποιούνται μεταξύ των χωρών, λαμβάνοντας υπόψη την υποκείμενη κατάσταση και αξιοποιώντας τα υπάρχοντα καθώς και τα επερχόμενα μέσα σε επίπεδο ΕΕ ή ζώνης ευρώ", σημειώνει.
Τέλος τονίζει ότι "η πανδημία Covid-19 υπογράμμισε για άλλη μια φορά τις δυσκολίες διαχείρισης μεγάλων κραδασμών" χωρίς η ΕΕ να έχει "κεντρική δημοσιονομική ικανότητα που της επιτρέπει να δανείζεται ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίων στην αγορά".
"Πρόσφατες πρωτοβουλίες όπως το SURE και το Μέσο Ανάκαμψης πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση όταν πρόκειται για τον τερματισμό της κρίσης, αλλά θα πρέπει τελικά να αντικατασταθούν από ή να μετατραπούν σε ένα μόνιμο δημοσιονομικό μέσο της ΕΕ, ώστε η ΕΕ να μπορεί να ανταποκριθεί σε σοβαρά σοκ εγκαίρως", συνιστά το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις