Θέμα που μονοπωλεί την επικαιρότητα τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα είναι η διαδοχή του νυν Γενικού Εισαγγελέα κυρίου Κώστα Κληρίδη μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για διορισμό του Γιώργου Σαββίδη και τα όσα ακολούθησαν με την ημερομηνία διαδοχής, την τελετή διαβεβαίωσης αλλά και ανάληψης καθηκόντων καθώς και τις κατηγορίες διαφόρων Μ.Μ.Ε προς το πρόσωπο του Κώστα Κληρίδη.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Το χρονικό
—————-
Ο νυν Γενικός Εισαγγελέας συμπληρώνει το 68ο έτος ζωής του (ηλικία που αποτελεί το όριο συνταξιοδότησης) την 8η Ιουλίου του 2020. Η Κυβέρνηση όρισε την τελετή διαβεβαίωσης των εκλεκτών που θα στελεχώσουν τη Νομική Υπηρεσία (Γενικός Εισαγγελέας ο Γιώργος Σαββίδης και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ο Σάββας Αγγελίδης) για τη 10η Ιουλίου.
Ο ίδιος ο Κώστας Κληρίδης όμως, με γνωμάτευση του -την οποία υιοθέτησε τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Γενική Λογίστρια- γνωστοποίησε πως θα παραμείνει στο πόστο του μέχρι τις 31 Ιουλίου αφού όπως δήλωσε δεν έκανε χρήση της προαφυπηρετικής άδειας ανάπαυσης αφού εργάστηκε επί μία πενταετία χωρίς Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και βάσει συντάγματος δεν υπήρχε κανείς για να τον αντικαταστήσει.
Οι αρχικές δηλώσεις και οι διευκρινίσεις μετά την επικοινωνία με ΠτΔ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο
————————————-
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κύριος Κώστας Κληρίδης υπερασπίστηκε της θέσης του για μη χρήση της προσφυπηρετικής άδειας αναπαύσεως λέγοντας:
«Δεν έχω πει εγώ ότι δεν έφυγα με προαφυπηρετική άδεια προ τριών μηνών διότι δεν έχει κανένα να με αντικαταστήσει και θα έμενε ακέφαλη η υπηρεσία. Για να υποχρεούται κάποιος να φύγει με προαφυπηρετική άδεια ο λόγος είναι ότι είχε προς πίστη του πολλές μέρες τις οποίες εδικαιούτο για άδεια ανάπαυσης τις οποίες δεν χρησιμοποίησε και συσσωρεύεται και ο κανονισμός τον υποχρεώνει νωρίτερα. Αυτό στην περίπτωση μου δεν μπορούσε να γίνει γιατί απλούστατα από το 2015 δεν είχε κανένα να με αντικαταστήσει δεν υπήρχε βοηθός γενικός εισαγγελέα. O μόνος που θα μπορούσε να με αντικαταστήσει. Πώς θα έπαιρνα άδεια;», διερωτήθηκε.
Τόνισε στη συνέχεια πως ως εκ τούτου δε βλέπει για ποιο λόγο θα έπρεπε να αποχωρήσει από τη θέση του από την 8η Ιουλίου από τη στιγμή που συνταγματικά κατοχυρώνεται εάν συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας του στα μέσα του μήνα να παραμείνει μέχρι την 1η του μήνα που έπεται (δηλαδή την 1η Αυγούστου).
Μετά από τηλεφωνική του επικοινωνία τόσο με τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο κλήθηκε τηλεφωνικά στην εκπομπή ‘Alpha Ενημέρωση’ του Ανδρέα Κημήτρη αναφεροντας πως δεν υπήρξε η παραμικρή ασέβεια προς το πρόσωπο του από πλευράς Κυβέρνησης ενώ ανέφερε πως και οι δύο τον διαβεβαίωσαν πως θα παραμείνει στα καθήκοντα του μέχρι την 31η Ιουλίου.
Σημείωσε πως η τελετή διαβεβαίωσης αλλά και η τελετή ανάληψης καθηκόντων είθισται να πραγματοποιούνται την ίδια μέρα και αφού ο ίδιος είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για τις προθέσεις του θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν.
Όσον αφορά τις διάφορες καταγγελίες που δέχθηκε πρόσθεσε πως ‘δεν κρατώ την καρέκλα με νύχια και δόντια ενώ με τα όσα μου καταλογίζονται για παράταση της θητείας μου με σκοπό να πάρω την αντιμισθία, η όποια διαφορά θα δοθεί με μορφή δωρεάς στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο’ και ενώ προηγουμένως είχε αναφέρει πως έχει ήδη αποποιηθεί συντάξεις και έχει δεχθεί αποκοπές μισθών που φτάνουν τις 183.000€ αναφέροντας χαρακτηριστικά τη λέξη ‘Ντροπή’ (πιθανότατα σε όσους τον κατηγόρησαν) ενώ δε δίστασε να αναφέρει πως ‘Για 7 ολόκληρα χρόνια έδινα μάχες και αντιπαραθέσεις. Στο τέλος διερωτάσαι αν άξιζε τον κόπο’.
Τη σκυτάλη πήρε ο Κυβερν. Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος τονίζοντας με έμφαση πως ο ίδιος ο ΠτΔ θέλει να ‘κλείσει’ αυτό το ζήτημα μια και έξω. Ανέφερε πως υπάρχει τεράστια εκτίμηση τόσο στο θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα όσο και στο πρόσωπο του Κώστα Κληρίδη ξεχωριστά προσθέτοντας πως έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις και θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την 31η Ιουλίου.
Στη συνέχεια διαχώρισε την τελετή διαβεβαίωσης από την τελετή ανάληψης καθηκόντων λέγοντας πως η ανακοίνωση έγινε άμεσα από τον ΠτΔ για να μην υπάρξει ονοματολογία ενώ για ετεροχρονισμένες τελετές ανέφερε πως και στο παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιες διευθετήσεις φέρνοντας το παράδειγμα της Επιτρόπου Διοικήσεως αλλά και της Επιτρόπου για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Εγείρονται ερωτηματικά
———————————-
Η ιδιάζουσα αυτή περίπτωση -όπως έχει δημιουργηθεί- εγείρει φυσικά διάφορα ερωτηματικά.
Διαχωρίζεται πλήρως η τελετή διαβεβαίωσης από αυτήν ανάληψης καθηκόντων;
Είναι ξεκάθαρη η απόλυτη ελευθερία του νυν Γενικού Εισαγγελέα μέχρι την 31η Ιουλίου;
Δημιουργείται προηγούμενο για επόμενες περιπτώσεις αξιωματούχων που θα αποποιηθούν τη χρήση προαφυπηρετικής άδειας στο δημόσιο;
Υπάρχει παράθυρο στο νομικό πλαίσιο για όποιες αποφάσεις ληφθούν από τον νυν Γενικό Εισαγγελέα μεταξύ της 9ης και της 31ης Ιουλίου ώστε να καταστούν ‘εφέσιμες’ ή ‘ακυρώσιμες’;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• iOS 18.3: Τα 5 νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει σύντομα το iPhone σας
• Το Netflix αυξάνει και πάλι τις τιμές του - Αναλυτικά οι αλλαγές
• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις