Από την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη με τον Ολυμπιακό και την παρουσία του σε ομάδα που δεν υπάρχει πια, μέχρι την τρίωρη (!) θητεία του στον Φωστήρα και το πικρό προπονητικό φινάλε του στην ομάδα που αγάπησε.
UPDATE 23/06/2020: Ο Νίκος Αλέφαντος άφησε την τελευταία πνοή την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020. Ένας γνήσιος ποδοσφαιράνθρωπος, που η πορεία του στον χώρο διήρκεσε πάνω από 7 δεκαετίες.
Ο Νίκος Αλέφαντος την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 έγινε 81 ετών. Αν κι έχει αποσυρθεί από την τεχνική καθοδήγηση ποδοσφαιρικών ομάδων, δεν παύει να παραμένει μια εμβληματική μορφή του σύγχρονου ελληνικού ποδοσφαίρου, ένας άνθρωπος με πάθη, εμμονές, αμφιλεγόμενες συμπεριφορές, μα πάνω απ’ όλα αγάπη για το ποδόσφαιρο.
Με αφορμή τα γενέθλιά του, συγκεντρώσαμε στιγμές της ζωής του -απόλυτα ποδοσφαιρικές- που μοιάζουν βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία. Με 7 δεκαετίες στο ποδόσφαιρο, η ζωή του Αλέφαντου είχε πάντα απογειώσεις, αλλά και απότομες προσγειώσεις.
Με την μπάλα στα πόδια
Γεννήθηκε κι έζησε στα Εξάρχεια. Έπαιξε ποδόσφαιρο στον τοπικό Αστέρα (σε ηλικία 10 ετών) κι επέστρεψε ως προπονητής (1969).
Στον Ολυμπιακό κατάφερε να παίξει σε ένα ματς (1959). Με τον Ατρόμητο Πειραιά, πάντως, είχε μια συνεπή πορεία 4 ετών (1959-1963) ως μεσοεπιθετικός και στη συνέχεια με τον Παναιγιάλειο σκόραρε 13 φορές σε 54 αναμετρήσεις.
Ολυμπιακάρα με ευρωπαϊκές νίκες
Τον Ολυμπιακό προπόνησε για πρώτη φορά το 1984, για περίπου 2,5 μήνες. Αξιοσημείωτη έμεινε η συμμετοχή του στο Κύπελλο Ακρόπολις, μαζί με την ΑΕΚ, την Ουντινέζε του Βραζιλιάνου Ζίκο και το Αμβούργο, που είχε πάρει το Κύπελλο Πρωταθλητριών την περασμένη σεζόν. Με τον Αλέφαντο στον πάγκο, ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 την Ουντινέζε κι έχασε από το Αμβούργο στα πέναλτι.
Ο Πάνθηρας Αλέφαντος
Αν μπορεί μια ομάδα να χαρακτηριστεί #2 στην καρδιά του, αυτή λογικά είναι ο Πανιώνιος. Στον πάγκο της ομάδας της Νέας Σμύρνης βρέθηκε το 1984 κι έμεινε για 11 μήνες, επιστρέφοντας τη σεζόν 1995-1996 για περίπου 2 μήνες.
Στην πρώτη σεζόν του, η ομάδα έμεινε αήττητη για 14 αγώνες. Στην επιστροφή του, ο Πανιώνιος δεν γλίτωσε τον υποβιβασμό.
Η ομάδα που δεν υπάρχει πια
Πέρασε και από τους ΗΛΤΕΞ Λύκους, μια ομάδα που εμφανίστηκε τη σεζόν 1997-98 στη Β’ Εθνική, υποβιβάστηκε κι ύστερα διαλύθηκε για πάντα.
Απόδραση στην Κύπρο
1997: O προπονητής του ΑΠΟΕΛ, Νίκος Αλέφαντος πανηγυρίζει την κατάκτηση του κυπέλλου! Θύμα του η ομόνοια (2-0). pic.twitter.com/4CQNnHAx
— apoel.net (@apoelnet) December 26, 2012
Στο μοναδικό πέρασμά του από την Κύπρο, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΑΠΟΕΛ, τον οποίο μέχρι και σήμερα εξυμνεί, συγκρίνοντας τον με τον Ολυμπιακό. Με τον ΑΠΟΕΛ πανηγύρισε ένα Κύπελλο Κύπρου.
Η περίπτωση ΑΕΚ
Το πέρασμα του από την ΑΕΚ (1986-1987) είναι μια ‘μελανή’ σελίδα στην προπονητική ιστορία του, καθώς ήρθε σε σύγκρουση με τον παίκτη-σημαία του συλλόγου, Θωμά Μαύρο (ο οποίος είχε στηρίξει την πρόσληψή του) και τον Απρίλιο του 1987 κατηγορήθηκε για τον ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου Γιώργου Βενετούλια. Στην ΑΕΚ έμεινε για 5 μήνες.
“Μάθε Μπαλίτσα” στην Προοδευτική
Στην Προοδευτική (1998-1999) μένει για 26 αγώνες, καταφέρνει να παρουσιάσει μια δυναμική ομάδα, που πετυχαίνει τον στόχο της παραμονής στην κατηγορία.
Ανακαλύπτει τον Τάσο Πάντο, ενώ χαρίζει στα media και την επική ατάκα “μάθε μπαλίτσα”.
Μόνος εναντίων όλων
Ποτέ δεν δίστασε να εκφράσει δημόσια αυτό που είχε στο κεφάλι του. Ακόμα κι αν αυτές οι δηλώσεις του κόστισαν συγκρούσεις με παράγοντες, οπαδούς και νομοτελειακά, την απόλυση του. Λίγο πριν απολυθεί από την Παναχαΐκή, είχε δηλώσει για τον τότε πρόεδρο της ομάδας, Άρη Λουκόπουλο:
“Όλη την εβδομάδα δεν μου έλεγε καλημέρα. Σαν να μη με γνώριζε. Παίζει διπλό παιχνίδι σε βάρος μου. Μήπως ήθελε να χάσω για να με διώξει; Ολους τους προπονητές τούς έχει κάνει ρόμπες, γιατί έχει αρρώστια να ανακατεύεται και να πιέζει για τη σύνθεση της ομάδας. Εγώ, επειδή βλέπω μεγάλη μπάλα, τον έστειλα αδιάβαστο. Να βγει και να πει αν με θέλει ή όχι. Ο κόσμος με αγαπάει και με αποθεώνει γιατί έχει το αλάθητο”.
Μετά την απόλυση του από τον Ολυμπιακό το 1994, είχε δηλώσει στα ΝΕΑ: “Πολυχρονίου και Πέτροβιτς δεν είχαν αφήσει τίποτα όρθιο. Με τη δουλειά σπάσαμε παραδόσεις, παίξαμε καλό ποδόσφαιρο και πάνω από όλα φέραμε τον κόσμο και πάλι στο γήπεδο. Δυστυχώς, μετά την προετοιμασία, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα κύκλωμα το οποίο προσπαθεί να επηρεάσει τον πρόεδρο εις βάρος μου. Αυτοί οι άνθρωποι φοβήθηκαν ότι θα νικήσει η ομάδα στην Έδεσσα και τον Ιωνικό και ότι δεν θα μπορούσαν να με διώξουν, αφού θα έπαιρνα 12 πόντους σε 4 ματς”.
Απόλυση εξπρές
Το 2002 αναλαμβάνει τον Φωστήρα. Θα καθίσει στον πάγκο της ομάδας για 3 (ολογράφως τρεις) ώρες.
Η επιστροφή που ήταν ‘Θέλημα Θεού’
Ο Αλέφαντος επιστρέφει ξανά στον Ολυμπιακό το 2004, με αποστολή να σώσει ένα πρωτάθλημα που μοιάζει ήδη κατακτημένο από τον Παναθηναϊκό.
Ο ίδιος θα δηλώσει στα ΝΕΑ ότι η επιστροφή του στην ομάδα ήταν “θέλημα θεού” και θα κάνει μια καλή πορεία με την ομάδα, πετυχαίνοντας άνετες νίκες.
Το ντέρμπι της Λεωφόρου με το ‘πέναλτι του Δούρου’ θα γίνει η τελευταία πράξη της προπονητικής πορείας του.
Η απόλυση του από τον Ολυμπιακό έρχεται στα τέλη Μαΐου του 2004 κι η εμφάνιση του σε τηλεοπτική εκπομπή που παρουσίαζε η Έλλη Στάη θα γίνει viral πριν ακόμα επινοηθεί ο όρος, με τον ίδιο να ζητάει να βγει στο τηλέφωνο ο Κορίνθιος διαιτητής και να πει γιατί δεν έδωσε πέναλτι στον Ολυμπιακό.
Ας βγει κάποιος σκηνοθέτης να μεταφέρει τη ζωή αυτού του ανθρώπου στο σινεμά. Του αξίζει.
Πηγή: www.contra.gr
The post Νίκος Αλέφαντος: Δέκα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ στιγμές της ζωής του (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) appeared first on Thema Sports.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις