ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Κέντας για Κύπρο, Αν. Μεσόγειο και Ελληνοτουρκικές: «Η στιγμή της αλήθειας για τον Μητσοτάκη…» - VIDEO

Ο Γ. Κέντας για Κύπρο, Αν. Μεσόγειο και Ελληνοτουρκικές: «Η στιγμή της αλήθειας για τον Μητσοτάκη…» - VIDEO

Για την στιγμή της αλήθειας με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι μόνο, μίλησε ο Γιώργος Κέντας σε συνέντευξη που μας παραχώρησε και προβλήθηκε στην εκπομπή Thema-τοφύλακας (Vouli.TV).

Του Φάνη Μακρίδη

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφερόταν στη στιγμή που «θα εκδηλωθεί η τουρκική προκλητική κίνηση, δηλαδή η Τουρκία να στείλει σεισμογραφικά σκάφη ή και γεωτρύπανο, στην περιοχή που η Ελλάδα διεκδικεί ως υφαλοκρηπίδα της». Όπως ανέφερε ο κ. Κέντας σ΄ αυτή την περίπτωση, «η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό κανόνες εμπλοκής».

Προηγουμένως, είχε αναφέρει πως «η μόνη περίπτωση να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι η Ελλάδα να θέσει με αξιοπιστία τη γραμμή αποτροπής και ανάσχεσης».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να αποτρέψει την τουρκική προκλητικότητα «πρέπει η Τουρκία να έχει ξεκάθαρη εικόνα των κόκκινων γραμμών της Ελλάδας. Να ξέρει ότι θα συναντήσει αποφασιστική αντίδραση». Ποια είναι αυτή η αποφασιστική αντίδραση; Για τον κ. Κέντα θα πρέπει να υπάρξει «σαφής δήλωση ότι ‘αν η Τουρκία κάνει αυτό, τότε η απάντηση θα είναι αυτή’».

Κι όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε τα βασικά σημεία της ανάλυσης του κ. Κέντα, ο οποίος πιστεύει πως η Ελλάδα έχει μείνει μόνη και το συνειδητοποιεί. Ταυτόχρονα τόνισε ότι «ο Ερντογάν δεν σταματά πια».

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μίλησε για όλα όσα αφορούν τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, τις ευνοϊκές συνθήκες με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, ενώ υπερτόνισε την ανάγκη προκειμένου «η Ελλάδα να δει το βασικό πρόβλημα που είναι η Κύπρος».

Παρουσιάζουμε το VIDEO με τα όσα μας ανέφερε ο κ. Κέντας (από 04΄40΄΄), αλλά και (βλ. πιο κάτω) τα σημαντικότερα σημεία των τοποθετήσεών του:

 

Επαφές με Αίγυπτο
Μιλώντας μας αργά το απόγευμα της Πέμπτης (18/06) από το εξωτερικό και λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια στο Κάριο (με τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σούκρι), διατύπωσε τη θέση ότι δεν φαίνεται να έχει αποδώσει κάτι ουσιαστικό το επίσημο αυτό ταξίδι στο Κάιρο.

Τμηματική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου
Με αφορμή ερώτημα για πρόσφατο σχόλιό του στη βάση δυο δημοσιευμάτων, αναφέρθηκε στην απροθυμία της Ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο, η οποία βάσει των λεγομένων του, τήρησε αμυντική πολιτική για αρκετά χρόνια.

«Η Ελλάδα με το να μην προχωρεί σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατίας ‘επιτρέπει’ στην Τουρκία να επικαλείται το δικό της δίκαιο, που είναι το δίκαιο της ισχύος και να διακηρύσσει τη δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που να μένει αναπάντητος από την Ελλάδα» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές τοποθετήσεις του.

Οι φόβοι έγιναν εφιάλτες…
Ο κ. Κέντας κλήθηκε να σχολιάσει και μια φράση που χρησιμοποίησε πρόσφατα. «Οι φόβοι έγιναν εφιάλτες» είχε γράψει σε ένα σημείωμά του, με το οποίο ήθελε να πει ότι η πολιτική χαμηλών τόνων σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το φόβο ενός θερμού επεισοδίου, δεν κατεύνασε την Τουρκία, αλλά αντίθετα την αποθράσυνε. «Δεν είναι πια φόβοι, αλλά πραγματικότητες που ενδεχομένως να κληθεί σύντομα η Ελλάδα να απαντήσει…» είπε ανάμεσα σ΄ άλλα.

«Άλλαξε ρότα η Ελλάδα»
Κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ, εντοπίζοντας δυο αρνητικά σημεία. Το ένα είναι ότι η Ελλάδα δεν προέβη σε επέκταση των χωρικών υδάτων των νήσων και το δεύτερο η εκχώρηση δικαιωμάτων αλιείας στην Ιταλία (το οποίο χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό ζήτημα).

Παρ΄ όλα αυτά αναγνωρίζει πως το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα με τις ενέργειές της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι ότι «άλλαξε ρότα». Και πρόσθεσε: «Εκφράζεται με θετικό τρόπο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να κλείσει εκκρεμότητες δεκαετιών, κι αυτή είναι και η δική μου άποψη. Δηλαδή, ότι η Ελλάδα όσα έβαλε στον πάγο, όλα όσα είχε αναβάλει, αναστείλει, λόγω φόβων ή ανησυχιών, με βάση αυτά που συμβαίνουν, δεν δικαιολογείται να τα κρατά στο ίδιο πλαίσιο, αλλά πρέπει να προχωρήσει».

Καστελλόριζο, Αίγυπτος, Ερντογάν και μουςουλμανική αδελφότητα –«Θετική συγκυρία…» 
Ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως η Αίγυπτος περιμένει πρώτα μια διμερή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για να προχωρήσει.

Στο πλαίσιο της ανάλυσής του για το υπό αναφορά ζήτημα, ανέλυσε πόσο ικανοποιημένη είναι η Αίγυπτος από την Κύπρο (βλ. Ζορ και χειρισμούς κυβέρνησης). «Το αξιόπιστο μέρος της περιφερειακής σχέσης της Αιγύπτου αυτή τη στιγμή, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία» σημείωσε ενδεικτικά. Κι εξήγησε πως δεν θέλει σύνορα με την Τουρκία.

Έκανε λόγο για θετική συγκυρία και σημείωσε ότι η Αίγυπτος επιδιώκει τις καλές σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο για δυο λόγους: «Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν θέλει να έχει σε καμία περίπτωση οποιοδήποτε σύνορο με την Τουρκία. Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι ότι ο Σίσι θέλει να εδραιώσει τα κεκτημένα της δικής του διακυβέρνησης, έναντι της ρητορικής της μουσουλμανικής αδελφότητας».

Συμπλήρωσε: «Έχω δει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δεν αποδέχεται την επήρεια του Καστελλορίζου που είναι και η βασική σας ερώτηση. Αυτή είναι η ρητορική, η οποία εκφράζει στην Αίγυπτο η μουσουλμανική αδελφότητα και οι ακόλουθοι αυτής. Αντιλαμβάνεστε ότι η μουσουλμανική αδελφότητα ευνοούσε επί Μόρσι μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία να αναθεωρούσε/καταργούσε τη συμφωνία με την Κύπρο. Καταλαβαίνετε ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο η ανώτατη πολιτική ηγεσία είναι μια ηγεσία που έχει ουσιαστικό και σημαντικό πρόβλημα με τη μουσουλμανική αδελφότητα, με την οποία ο Ερντογάν επεδίωξε να έχει σχέσεις. Και είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει σχέση Αιγύπτου – Τουρκίας. Αυτή είναι η συγκυρία η οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή».

Με αφορμή το Λιβυκό – «Η Ελλάδα να δει το βασικό πρόβλημα, που είναι η Κύπρος»
Απαντώντας σε ερώτημα για το Λιβυκό, σχολίασε για τις τελευταίες κινήσεις της Ελλάδας (βλ. συμφωνία με Ιταλία), ότι «έχουν αυτό τον σκοπό: Να ακυρώσουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αυτή είναι σωστή κίνηση». Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «η Ελλάδα πρέπει να δει το βασικό πρόβλημα που είναι η Κύπρος. Δεν μπορεί να αφήσει εκτεθειμένη την Κύπρο έναντι στην Τουρκία».

Μίλησε και για ακραίους αναλυτές στην Αθήνα που θεωρούν πως η Κύπρος παρασύρει την Ελλάδα σε περιπέτειες λόγω των κινήσεών της. «Αντίθετα, είναι η αναβλητικότητα της Ελλάδας και η ατολμία της, η οποία την έβαλε σε περιπέτειες» τόνισε και εξήγησε ότι η Τουρκία αποθρασύνθηκε αφού ανέγνωσε αυτή τη στάση της Ελλάδας διαφορετικά απ΄ ό,τι αναμενόταν…

«Η Ελλάδα είναι μόνη στην κρίση με την Τουρκία»
Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του διατύπωσε τη θέση ότι «πολύ σύντομα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη στην κρίση με την Τουρκία».

«Και θα το πω παραστατικά»ανέφερε ο κ. Κέντας, «…η στιγμή της αλήθειας θα είναι όταν εκδηλωθεί η τουρκική προκλητική κίνηση, δηλαδή η Τουρκία να στείλει σεισμογραφικά σκάφη ή και γεωτρύπανο, στην περιοχή που η Ελλάδα διεκδικεί ως υφαλοκρηπίδα της και η στρατιωτική ηγεσία να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό κανόνες εμπλοκής».

Σ΄ αυτό το σημείο τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να θέσει τις κόκκινες γραμμές με αξιόπιστο τρόπο: «Έτσι ώστε να λειτουργήσει αυτό που λέμε ‘αποτροπή’. Για να λειτουργήσει ένα δόγμα στρατηγικό δόγμα αποτροπής και ανάσχεσης, πρέπει ο αντίπαλος να έχει ξεκάθαρα εικόνα των κόκκινων γραμμών. Τις κινήσεις που όταν επιδιώξει να κάνει θα συναντήσει αποφασιστική αντίδραση».

Και συνέχισε: «Μέχρι στιγμής βλέπουμε να υπάρχει σε επίπεδο δηλώσεων από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας, σαφής δήλωση ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει, θα απαντήσει, όμως αυτό που δεν βλέπουμε, κι αυτό το οποίο απουσιάζει για να λειτουργήσει η αποτροπή είναι σαφής δήλωση ότι ‘αν η Τουρκία κάνει αυτό, τότε η απάντηση θα είναι αυτή’».

Παρέμεινε στο ίδιο μήκος κύματος: «Για να λειτουργήσει η διπλωματία πρέπει να υπάρχουν σαφώς διαγεγραμμένες αυτές οι κόκκινες γραμμές. Διότι όταν γνωρίζουν οι Αμερικάνοι, οι Ευρωπαίοι και όποιοι τρίτοι ενδιαφερόμενοι, ότι η Ελλάδα θα απαντήσει συγκεκριμένα αν η Τουρκία προχωρήσει σε αποστολή γεωτρυπάνων, τότε η διπλωματία θα λειτουργήσει. Εάν όμως δεν υπάρχουν, όπως έγινε με τα Ίμια, τότε η παρέμβαση θα λειτουργήσει υπό το τετελεσμένα που θα δημιουργήσει η Τουρκία. Η Ελλάδα πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος».

Πριν εκφράσει τις πιο πάνω απόψεις του, είχε εξηγήσει πως οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν γεωστρατηγικά και στρατιωτικά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την αξιοπιστία να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. Είχε αναφέρει, ακόμη, ότι ναι μεν η παρουσία γαλλικού στόλου έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα, όχι όμως και επεμβατικό υπέρ της Ελλάδας. Στάθηκε, μάλιστα, σε πρόσφατη σχετική τοποθέτηση του Γάλλου υπουργού Άμυνας.

«Διερευνά τα όρια η Ελλάδα -Δεν σταματά ο Ερντογάν»
«Ναι, η Ελλάδα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι είναι μόνη της σ΄ αυτή την κατάσταση. Συνεχίζει όμως να διερευνά τα όρια της στήριξης που θα έχει από τρίτους. Οποιαδήποτε και να είναι η διπλωματική στήριξη, ο Ερντογάν δεν σταματά πια, όπως στο παρελθόν» είπε ανάμεσα σ΄ άλλα προσθέτοντας ότι πλέον δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με την Τουρκία και πως όλες οι εξουσίες έχουν συγκεντρωθεί στον Ερντογάν.

«Η μόνη περίπτωση να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι η Ελλάδα να θέσει με αξιοπιστία τη γραμμή αποτροπής και ανάσχεσης. Όποτε στο παρελθόν -στη σύγχρονη ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων από συστάσεως του τουρκικού κράτους, από τη δεκαετία του 1930 μέχρι και σήμερα- παρουσιάστηκε κρίση και η Ελλάδα απάντησε με αποφασιστικότητα, η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω»κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top