Σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάσε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, με την οποία αλλάζουν δραστικά οι διαδικασίες που αφορούν τις αιτήσεις ασύλου.
Ο κ. Νουρής τόνισε ότι οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι ενώ η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι επαρκής. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι η ύπαρξη ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη αλλά και σε μια ισορροπημένη προσέγγιση έναντι της νόμιμης και παράτυπης μετανάστευσης.
Πέραν τούτου, ο Υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρεί με την ανέγερση καινούργιου κέντρου στον χώρο των πρώην εγκαταστάσεων τής Επιτροπής Σιτηρών στη Μεννόγια για φιλοξενία αιτητών μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της αίτησής τους.
Παράλληλα, σημείωσε ότι την πενταετία 2008 – 2013 ο αριθμός των αιτητών ασύλου έφτασε τις 14.440 αιτήσεις. Από το 2014 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν δραματικά οι νέες αφίξεις στην Κύπρο. Ο αριθμός έφτασε στο 34.000 σχεδόν όσος και ο πληθυσμός της Πάφου. Σήμερα οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο αποτελούν το 3.8 % του πληθυσμού της χώρας.
Επιπρόσθετα, ο κ. Νουρής τόνισε ότι η περίπτωση της γκετοποίησης της Χλώρακας, οι άθλιες εικόνες διαβίωσης στο κέντρο της Λευκωσίας και η εκμετάλλευση μεταναστών από εργοδότες θα πρέπει να τερματιστούν.
Όπως εξήγησε στην συνέντευξη Τύπου, ενώπιον της βουλής βρίσκονται τέσσερα Νομοσχέδια συμπεριλαμβανομένης και της τροποποίησης του Συντάγματος.
Όπως είπε, οι τρεις βασικοί άξονες που προέρχεται το πρόβλημα στην Κύπρο είναι η έλευση των μεταναστών ως δήθεν φοιτητές σε κολέγια, τους εικονικούς γάμους και την έλευση μεταναστών από τα κατεχόμενα και την θάλασσα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίαστηκαν,από το 2017 μέχρι το 2019 πραγματοποιήθηκαν 4.000 εικονικοί γάμοι στην Κύπρο και γι' αυτό το λόγο τόνισε ότι θα αφαιρείται η άδεια από δήμους για τέλεση γάμων αν διαπιστωθεί ότι προχωρούν σε εικονικούς γάμους.
Για την περίπτωση των φοιτητών στα κολέγια, ο κ. Νουρής τόνισε ότι πλέον θα χρειάζονται συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως τραπεζική βεβαίωση για αποπληρωμή των διδάκτρων τουλάχιστον για το πρώτο έτος φοίτησης, υπεύθυνη δήλωση ότι στην χώρα του φοιτητή δεν κινδυνεύει η ζωή του και συγκεκριμένα πιστοποιητικά για γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε θέσπιση καταλόγου 21 ασφαλών χωρών. Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι αιτήσεις των υπηκόων από τις συγκεκριμένες χώρες θα εκλαμβάνονται ως προδήλως αβάσιμες. Παράλληλα, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε ενίσχυση των εξεταστών ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου με 30 νέους εξεταστές, με στόχο τη σύντμηση των χρόνων εξέτασης των αιτήσεων. Αυτό θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.
Όπως εξήγησε ο ΥΠΕΣ, με τις τροποποιήσεις θα επιτευχθεί η μείωση του χρόνου προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο από 75 σε 15 ημέρες. Η προσπάθεια είναι η εκδίκαση των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων να ολοκληρώνονται σε δύο εβδομάδες, ενώ προβλέπεται και μείωση των ημερών εκδίκασης εφέσεων ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου από 42 σε δέκα μέρες. Αν προκύψει απορριπτική απόφαση, ο αιτητής θα προωθείται στη χώρα καταγωγής του.
Δείτε το βίντεο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις