Οι συνθήκες για Ευρωπαϊκή Πολιτική Υγείας έχουν ωριμάσει και οι πρόσφατες κινήσεις και προτάσεις της Κομισιόν με τη στρατηγική για την κοινή προμήθεια και ανάπτυξη εμβολίου κατά του COVID19 και το εμβληματικό πρόγραμμα EU4Health, αλλάζουν ριζικά τους όρους του παιχνιδιού, χτίζοντας στα διδάγματα της πανδημίας, επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη συνδρομητική υπηρεσία του Politico.
Συγκεκριμένα το Politico προλογίζοντας τη συνέντευξη αναφέρει ότι "εάν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen γνώριζε ότι ερχόταν μια πανδημία, θα μπορούσε να αγωνιζόταν σκληρότερα για να διατηρήσει τον αρχικό τίτλο του Μαργαρίτη Σχοινά ως Επίτροπος για την `προστασία` του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής", καθώς σήμερα "ως αντιπρόεδρος που επιβλέπει την πολιτική υγείας στην εποχή του κορωνοϊού, η σωτηρία ζωών είναι τώρα κυριολεκτικά δουλειά του".
"Παλιά, εκείνη την εποχή, ο βασικός στόχος της πολιτικής της ΕΕ για την υγεία ήταν βασικά να μην έχει", δήλωσε ο Μ.Σχοινάς αναφερόμενος στα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως επικεφαλής του καμπινέ του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού. Για αυτό το λόγο καλωσορίζει ιδέες όπως το "Europe de la Santé" από τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanue Macron (με την υποστήριξη της Κακγελαρίου της Γερμανίας) και τόνιζει: "χρειάστηκαν χρόνια, καθώς και η πανδημία, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι μια `Ευρώπη της Υγείας` είναι κάτι που χρειαζόμαστε - είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνθημα".
Όπως αναφέρει η κρίση του κορωνοϊού έδωσε "μια νέα ώθησή για την πολιτική υγείας της ΕΕ": υπάρχει το αυτόνομο πρόγραμμα EU4Health 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το σχέδιο για τον καρκίνο και τη φαρμακευτική στρατηγική που αναμενόνται με ανυπομονησία αργότερα μέσα στο έτος και μια στρατηγική για τα προ-αγοράς εμβολίων που μόλις δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Ο Μ.Σχοινάς επιμένει ότι η προσέγγιση της Κομισιόν είναι σωστή, παρά τις όποιες αντιδράσεις πρωτευουσών.
Αναλυτικά, κληθείς να απαντήσει αν είχε σκεφτεί αν η υγεία θα καταλήξει να ταιριάζει τόσο καλά στον τίτλο "της προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής", ο Μ.Σχοινάς απαντά: "κάποιοι στο φούσκα των Βρυξελλών πέρασαν πολύ χρόνο συζητώντας την ετικέτα και όχι τα περιεχόμενα. Πρόκειται για μια νέα δουλειά και ένα νέο χαρτοφυλάκιο που συγκεντρώνει μια Ευρώπη που προστατεύει, αλλά και εκείνη που ενδυναμώνει την Ευρώπη. Η πολιτική για την υγεία έχει να κάνει και με τα δύο. Η πολιτική για την υγεία μπορεί να είναι ασπίδα, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις μας, για τη φαρμακευτική βιομηχανία, για τις κυβερνήσεις μας, για επαγγελματίες υγείας, πολίτες. Είναι αναπόσπαστο μέρος του τρόπου ζωής μας".
Ερωτηθείς για το αν και κατά πόσο θα μπορούσε η πολιτική υγείας να ενταχθεί σε ενδεχόμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ο Αντιπρόεδρος σημειώνει ότι "Μέρκελ και Μακρόν έχουν πει ότι τίποτα δεν είναι εκτός κάδρου. Αυτό που κάναμε με το νέο πρόγραμμα υγείας βρίσκεται στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών. Μπορούμε να εργαστούμε για τη στρατηγική αυτονομία και την κυριαρχία της υγείας μας χωρίς να τις αλλάξουμε. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη σημασία της πολιτικής υγείας της ΕΕ στο πλαίσιο των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης. Επομένως, δεν περιμένουμε να αλλάξει η συνθήκη - ενεργούμε τώρα. Υπάρχει όμως μια διαδικασία που θα ξεκινήσει σύντομα για το μέλλον της Ευρώπης. Και τότε οι κυβερνήσεις, τα κράτη μέλη και η κοινωνία θα πρέπει να συζητήσουν εάν η πολιτική υγείας της ΕΕ θα απαιτήσει αλλαγή".
Διευκρινίζει δε ότι "στην πρώτη φάση της πανδημίας, αυτό το χάσμα μεταξύ του τι ήθελαν οι Ευρωπαίοι από την Ευρώπη και των περιοχών όπου η Ευρώπη δεν είχε αρμοδιότητα μόλυνε την κοινή γνώμη. Οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε με το νέο πρόγραμμα υγείας, τη στρατηγική εμβολίων και τη φαρμακευτική στρατηγική είναι ακριβώς για να γεφυρώσουμε αυτό το κενό. Αυτά τα βήματα είναι τα πρώτα βήματα σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής".
Κληθείς να εξηγήσει το πως θα πείσει τις χώρες ότι η Κομισιόν παραμένει στο πλαίσιο των Συνθηκών με τις σημερινές προτάσεις, ο Αντιπρόεδρος αναφέρει: "όλοι οι υπουργοί Υγείας μίλησαν για την ανάγκη ενός τέτοιου προγράμματος με σημαντικούς πόρους. Δεν ένιωσα κανένα κράτος μέλος να αντιτίθεται στη λογική, τη δομή ή την πρόθεση".
Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι "σε καμία περίπτωση αυτά τα πολύ φιλόδοξα προγράμματα δεν θα αντικαταστήσουν τις εθνικές δαπάνες για συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό δεν θέλουμε να κάνουμε σε επίπεδο ΕΕ".
"Αυτό που θέλουμε", εξηγεί, "είναι να διασφαλίσουμε ότι χρηματοδοτούμε στρατηγικά αποθέματα, ότι διαθέτουμε κρίσιμη ικανότητα παραγωγής, ότι εκπαιδεύουμε το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, προωθούμε ανταλλαγές προσωπικού και μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και ότι παρέχεται βοήθεια με τις μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν όλα αυτά από μόνα τους".
Σε σχέση με τη στρατηγική που παρουσιάστηκε σήμερα, ο Μ.Σχοινάς αναφέρει ότι "αυτό που κάνουμε με τα εμβόλια είναι ένα πρότυπο επί των μελλοντικών πραγμάτων. Συγκεντρώνουμε τον κίνδυνο και τους πόρους για να δράσουμε συλλογικά ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να αποφύγουμε μια κατάσταση όπως η έλλειψη προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (ΜΑΠ) στην αρχή της κρίσης και να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους σε δίκαιη βάση".
"Την περασμένη Παρασκευή, όλοι κατάλαβαν ότι η Κομισιόν πρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με μεμονωμένες εταιρείες σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα. Έχουμε την εντολή μέσω του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης. Θα το κάνουμε για όλους και καλύπτει όλα τα κράτη μέλη. Και η κεντρική διαδικασία ταιριάζει σε όλους", τονίζει ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς.
Αναγνωρίζοντας την υφιστάμενη συμμαχία μεταξύ ορισμένων κρατών για το ίδιο θέμα τονίζει: "η δική μας συμμαχία προβλέπει μια κοινή διαπραγμάτευση. Πιστεύουμε ότι η κοινή προσέγγιση είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε όλοι τις διαβεβαιώσεις για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ό, τι χρειαζόμαστε".
Σημειώνει δε ότι "υπάρχει ένα επίπεδο κατανόησης και ανταλλαγής πληροφοριών. Φυσικά, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν σε διαφορετικό περιβάλλον. Το βασικό σημείο είναι ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε δύο φορές. Και δεύτερον, το κομμάτι της Κομισιόν καλύπτει όλους. Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε σε όλους. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος της ημέρας, όλοι θα καλυφθούν", διαβεβαιώνει.
"Όλες οι χώρες θα έχουν την επιλογή να μπουν στις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες και είναι σημαντικό όλα είναι διαθέσιμα. Η προσέγγιση της Επιτροπής είναι μια κεντρική προσέγγιση που βασίζεται στην κοινοτική χρηματοδότηση και επιτρέπει στα μέλη να επιλέξουν. Ο καθορισμός των όρων της συμφωνίας είναι πολύ συνεχής. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κανείς δεν θα αποκλειστεί στην Ευρώπη, τονίζει ο Αντιπρόεδρος.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την αρχική απογοήτευση την ευρωπαϊκή αντίδραση στο ξέσπασμα της πανδημίας, ο Αντιπρόεδρος εξηγεί: "τους πρώτους μήνες, υπήρχαν κάθε είδους προβλήματα. Υπήρξε έλλειψη συντονισμού. Όλοι έσπευσαν να αγοράσουν τα πολύ λίγα διαθέσιμα είδη. Δεν διαθέταμε το Μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, οπότε αναγκαστήκαμε να πάμε σε δημόσιες συμβάσεις για μέσα ατομικής προστασίας, οι οποίες ήταν χρήσιμες επειδή συγκέντρωσαν τις ανάγκες. Αλλά αυτές οι κοινές προμήθειες χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο. Τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τα εμβόλια".
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις