ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Διχάζει η αύξηση του αριθμού των βουλευτών με το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας - Αιχμές Μυλωνά για πρόταση Σιζόπουλου

ΚΥΠΡΟΣ: Διχάζει η αύξηση του αριθμού των βουλευτών με το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας - Αιχμές Μυλωνά για πρόταση Σιζόπουλου

Λόγω και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, ξεκίνησαν εκ νέου στην Επιτροπή Εσωτερικών οι συζητήσεις για προτάσεις νόμων που άπτονται της εκλογικής διαδικασίας. Φλέγον θέμα, το οποίο έχει και κάποιες πιθανότητες υπερψήφισης, είναι η πρόταση της ΕΔΕΚ για εισαγωγή του θεσμού των Βουλευτών Επικρατείας και κατ΄ επέκταση η αύξηση του αριθμού των Βουλευτών.

Του Γιώργου Τάττη

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κλειδί για την αποδοχή της πρότασης νόμου, αποτελεί η ανάλυση του εκλογικού μέτρου, όπως και η ξεχωριστή κατανομή για τους Βουλευτές Επικρατείας. Με λίγα λόγια, τα "μαθηματικά" του εν λόγω θεσμού, θα οδηγήσουν στις τελικές αποφάσεις τα κόμματα, όταν και θα υπολογιστούν οι προοπτικές για εκλογή επιπρόσθετων βουλευτών. Επίσης, θα πρέπει να εξακριβωθεί το κατά πόσον το εν λόγω ξεχωριστό ψηφοδέλτιο επιτρέπει ή όχι ανακατανομές των βουλευτών σε επαρχίες ή στην επικράτεια, με τροπο που να επιτρέπει εκλογή συγκεκριμένων υποψηφίων ή άντληση επιπρόσθετων ψηφοφόρων από άλλες επαρχίες.Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο για σχετικές διευκρινίσεις.

Επεξηγήσεις για τον Θεσμό των Βουλευτών Επικρατείας

 Ο κ. Σιζόπουλος εξήγησε ότι οι βουλευτές της Επικρατείας «ουσιαστικά θα εκλέγονται βάσει των συνολικών αριθμών των ψήφων του κάθε κόμματος ή του κάθε συνδυασμού, στην επικράτεια». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτοί θα παίρνουν ψήφους από όλους τους ψηφοφόρους ανά το παγκύπριο και θα τοποθετούνται κάτω από τα ονόματα των υποψηφίων του κάθε κόμματος στην κάθε επαρχία.

Οι υποψήφιοι για το επικρατείας θα μπορούν να είναι μέχρι και 7 σε αριθμό. Όπως συμπλήρωσε επεξηγηματικά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, το εκλογικό μέτρο για αυτές τις 7 θέσεις θα είναι γύρω στο 14,5%. Όσα κόμματα λάβουν πάνω από 14,5% εκλέγουν βουλευτή. Δηλαδή, όπως χαρακτηριστικά είπε, εάν ένα κόμμα λάβει 25%, θα εκλέξει ένα βουλευτή και το υπόλοιπο 10,5% θα πάει για την 2η κατανομή.

Όπως μάλιστα πρόσθεσε, θα ήταν πιο συμφέρουσα πρόταση για την ΕΔΕΚ να αυξηθεί απλά ο αριθμός των βουλευτών και όχι μέσω του θεσμού των βουλευτών επικρατείας. Αυτό όμως που προέχει είναι το καλό του σώματος, καθώς με αυτό τον τρόπο θα δύναται να ενισχυθούν τεχνοκρατικά και επιστημονικά οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Δηλαδή, θα μπορούν π.χ. να γίνουν ρυθμίσεις από κάθε συνδυασμό που θα προωθούν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας αξιόλογους τεχνοκράτες, οι οποίοι δεν κατέστη δυνατόν να μπουν στα ψηφοδέλτια των επαρχιών, συμπλήρωσε.

Ναι μεν... αλλά

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, με δηλώσεις της στο ThemaOnline είπε ότι στο ΑΚΕΛ ακόμη συζητούν, υπάρχουν διάφορα ερωτήματα και αναμένουν απαντήσεις. Δεν είναι όμως αρνητικοί απέναντι στην ιδέα του θεσμού των βουλευτών της Επικρατείας, αλλά προβληματίζει η περίοδος, όπου λόγω των οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών δεν φαίνεται κατάλληλη για μια τέτοια αλλαγή.

Εν αναμονή της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού επεσήμανε ότι θεωρεί πως απ’ όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί διαχρονικά και ήρθαν ενώπιων της Επιτροπής, η συντριπτική πλειοψηφία δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία για να πάει στην Ολομέλεια. Πρόσθεσε δε, ότι προσωπική του άποψη είναι πως δεν είναι η κατάλληλη περίοδος οικονομικά για αύξηση των βουλευτών, ενώ ενημέρωσε ότι αύριο Πέμπτη (18/06) θα συζητήσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος την πρόταση νόμου.

Τα κόμματα να ανοίγουν τις πόρτες και όχι να τις κλείνουν

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τοποθετηθεί εναντίον όλων των αλλαγών, καθώς «δεν πρέπει να αλλάζουμε τον εκλογικό νόμο παραμονές των εκλογών». Προσωπική του θέση είναι ότι δεν γίνεται να αλλάζει κάτι όποτε μας βολεύει, αλλά οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με τη νέα βουλή άμεσα και χωρίς χρονοτριβή. Επίσης, σε ερώτησή μας για την θέση του κ. Σιζόπουλου περί βελτίωσης του σώματος της Βουλής, απάντησε ότι όλοι πρώτα πρέπει να βελτιώσουν την κομματική ζωή για να μπορούν σοβαροί άνθρωποι να εισέρχονται στα κόμματα, όχι να φεύγουν. Τα κόμματα πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους σε όλους και όχι να τις κλείνουν, λειτουργώντας με υγιή τρόπους.

Θα τους μοιραστούν τα 4 μεγάλα κόμματα

Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε ότι στην ουσία θα υπάρξουν ακόμη 7 βουλευτές που θα τους μοιράσουν τα 4 μεγάλα κόμματα.

«Αντί να επιλέξουν να αυξήσουν τον αριθμό των βουλευτών, όπου και θα αυξήσει την πιθανότητα να μπουν περισσότερα κόμματα στη βουλή καθώς θα μειωθεί και το εκλογικό μέτρο, επιλέγουν την αύξηση με τον θεσμό των Βουλευτών Επικρατείας όπου θα γίνεται ξεχωριστή κατανομή", έκλεισε ο Βουλευτής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top