ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας αναμένει λύσεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου για το νερό στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας αναμένει λύσεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου για το νερό στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα που προκαλούνται λόγω του αφαλατωμένου νερού στις διασωληνώσεις και στα ηλιακά συστήματα θέρμανσης νερού που παρουσιάζεται οξυμένο στις ελεύθερες περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένει από την Κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άντρος Καυκαλιάς, προσθέτοντας ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αδρανεί από το 2016 που διαπιστώθηκε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα αυτό να διαιωνίζεται σε βάρος των καταναλωτών.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, μετά την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος από το σώμα του οποίου προεδρεύει, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι η Επιτροπή Γεωργίας εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της, καθώς το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και διαπιστωθεί από το 2016 στην ελεύθερη Αμμόχωστο, εντούτοις ουδεμία ουσιαστική ενέργεια στην επίλυση του προβλήματος έγινε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.
 
Σημείωσε πως η διαπιστώσεις έγιναν και από το ίδιο το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, εντούτοις αυτό αδρανεί στην επίλυση του.
 
Συνεχίζοντας ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι μια λύση που τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας κατά τη σημερινή συνεδρία, από το αρμόδιο Τμήμα ως μέτρο απάμβλυνσης του προβλήματος, είναι η πρόσμειξη του νερού.
 
Πρόσθεσε πως η προτεινόμενη λύση αφορά το πεδίο της θεωρίας καθώς δεν έγινε η παραμικρή μέχρι τώρα ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Μπροστά σε αυτή τη διαπίστωση, η Επιτροπή Περιβάλλοντος ζήτησε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να αξιοποιήσει εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία από ειδικούς, είπε ο Καυκαλιάς. Παρατήρησε ότι έχουμε τους Πανεπιστημιακούς, αλλά και άλλους φορείς που μπορούν να παράσχουν τεχνογνωσία ή και να μελετήσουν συγκεκριμένα και ολιστικά όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από το θέμα και συμφωνήθηκε ότι περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το θέμα θα επανέλθει στην Επιτροπή, αναμένοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις από πλευράς της Κυβέρνησης για λύση του προβλήματος.
 
Ερωτηθείς αν το πρόβλημα οφείλεται στην υψηλή οξύτητα του νερού, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας διευκρίνισε ότι το πρόβλημα αποδίδεται στη διαβρωτικότητα του νερού που παράγεται από τις αφαλατώσεις. Πρόσθεσε πως, όπως εξήγησε το αρμόδιο Τμήμα δεν γίνεται πρόσμειξη του νερού των αφαλατώσεων σε αυτή την περιοχή.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι χρειάζονται να γίνουν κάποιες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η λειτουργία ενός διυλιστηρίου για να επιτυγχάνεται η πρόσμειξη, αλλά και μέσω δεξαμενών πρόσμειξης.
 
Επανέλαβε ότι ενώ έχουμε και επιστολή που έχει εστάλη από τον Γενάρη του 2017, με την οποία αναγνωρίζεται το πρόβλημα, έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτε προς την κατεύθυνση επίλυσης του με αποτέλεσμα να περνούν τα χρόνια και το πρόβλημα να παραμένει εκεί και να ταλαιπωρεί έντονα τους καταναλωτές της ελεύθερης επαρχίας της Αμμοχώστου.
 
Ερωτηθείς γιατί δεν δόθηκε παροχή νερού από τα φράγματα εφόσον φέτος υπήρξε ικανοποιητική βροχόπτωση, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι η υδροδότηση της περιοχής στηρίζεται στο αφαλατωμένο νερό και με βάση το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων το δίκτυο ύδρευση ως είναι διαμορφωμένο στις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου δεν παρέχει τη δυνατότητα ύδρευσης από τους φράκτες.
 
Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις, λύσεις και μέτρα εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει διότι δεν μπορεί να περνά ο χρόνος και να αφήνουμε αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται, κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Απαστράπτουσα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών - Δείτε φωτογραφίες



Εκλογές 2024: Αναρτήθηκαν διαδικτυακά τα ψηφοδέλτια - Πώς προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της 9ης Ιουνίου

Εκλογές 2024: Αναρτήθηκαν διαδικτυακά τα ψηφοδέλτια - Πώς προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της 9ης Ιουνίου

Ήδη ψηφοδέλτια έχουν αναρτηθεί διαδικτυακά, και οι εκλογείς μπορούν να εξοικειωθούν με αυτά, ενώ στα εκλογικά κέντρα θα δοθεί όση βοήθεια χρειάζεται προκειμένου να μπορέσει ο κάθε ψηφοφόρος να αντιληφθεί πώς και τι ακριβώς θα ψηφίσει, δήλωσε το Σάββατο στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Ελίκκος Ηλία, ενόψει της επικείμενης διπλής εκλογικής διαδικασίας της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top