Η ΕΚΥΣΥ καλεί την Κυβέρνηση να συζητήσει με εμπλεκόμενους φορείς το πρόβλημα της κακοποίησης ηλικιωμένων

Η ΕΚΥΣΥ καλεί την Κυβέρνηση να συζητήσει με εμπλεκόμενους φορείς το πρόβλημα της κακοποίησης ηλικιωμένων

Η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) καλεί την κυβέρνηση να συγκαλέσει σύσκεψη όλων των ενδιαφερομένων - εμπλεκομένων  μερών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων των συνταξιούχων, για να ασχοληθούν σοβαρά με το  ανθρωπιστικό σοβαρό πρόβλημα της κακοποίησης ηλικιωμένων.

Σε ανακοίνωση με αφορμή την 15η Ιουνίου που έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των ηλικιωμένων, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι η καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας δίνει το έναυσμα στους εμπλεκομένους για να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, να δημιουργήσουν πολιτικές που προωθούν το σεβασμό των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και να τους παρέχουν τα εργαλεία για να συνεχίσουν να είναι ενεργοί πολίτες.
 
Αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα ποσοστό 4-6% των ηλικιωμένων υφίστανται κάποιας μορφής κακοποίησης η οποία συνήθως παραμένει κρυφή διότι  τα άτομα που υπέστησαν βία φοβούνται να κάνουν καταγγελία.
 
Η βελτίωση της νομοθεσίας για την λειτουργία των στεγών ηλικιωμένων όπως και η λήψη μέτρων για την διασφάλιση καλύτερης   ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων μας οι οποίοι πρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση επιβάλλεται, προσθέτει.
 
Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου «για να επιληφθεί  των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζονται σε γηροκομεία» και προσθέτει ότι με βάση καταγγελίες που είχε «δεκάδες ηλικιωμένοι που διαμένουν σε γηροκομεία, οδηγήθηκαν εσπευσμένα στα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας».
 
«Ο λόγος είναι ότι στις στέγες ηλικιωμένων δεν τίθενται σε λειτουργία τα συστήματα κλιματισμού κάτω από το φόβο της μετάδοσης του κορωνοϊού», αναφέρει και προσθέτει ότι «με τις ψηλές θερμοκρασίες αυτή η διαδικασία και πρακτική αποδείχτηκε επικίνδυνη, με τους ηλικιωμένους να κινδυνεύουν άμεσα από θερμοπληξία».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Λετυμπιώτης για παναπεργία: «Η θετική κατάληξη περνά μέσα από τον υπεύθυνο διάλογο και την κοινή βούληση όλων των πλευρών»

Λετυμπιώτης για παναπεργία: «Η θετική κατάληξη περνά μέσα από τον υπεύθυνο διάλογο και την κοινή βούληση όλων των πλευρών»

Για την στάση της Κυβέρνησης αναφορικά με την παναπεργία που προκήρυξαν οι συντεχνίες για το ζήτημα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), μίλησε o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

BEST OF TOTHEMAONLINE