ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκκληση από τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία στους δύο ηγέτες για συνεργασία και επανέναρξη συνομιλιών

Εκκληση από τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία στους δύο ηγέτες για συνεργασία και επανέναρξη συνομιλιών

Μέλη της Πρωτοβουλίας συγκεντρώθηκαν στο Ληδρα Πάλας και από κει χωριστά πορεύθηκαν προς το γραφείο του Τ/κ ηγέτη και του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη όπου έδωσαν το ίδιο υπόμνημα στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα και τον «υφυπουργό» του κ. Ακιντζί, Τζενκ Γκιουρτζάγ.

Έκκληση προς τους δύο ηγέτες να καλέσουν από κοινού τον ΓΓ του ΟΗΕ να επαναδραστηριοποιήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία, απευθύνει με υπόμνημά της η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος, λέγοντας προς τους ηγέτες ότι οφείλουν να ενισχύσουν την συνεργασία τους «εξουσιοδοτώντας τις Τεχνικές επιτροπές να προχωρήσουν παραγωγικά φέρνοντας απτά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα να προχωρήσουν στη σύσταση μιας νέας Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για το Βαρώσι επιφέροντας με τον τρόπο αυτό μια νέα θετική δυναμική στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων».
  
Τα προβλήματα που ο κόσμος, η περιοχή μας και η χώρα μας αντιμετωπίζουν είναι δυσοίωνα, αναφέρεται στο υπόμνημα σημειώνοντας ότι «μπορούμε να τα υπερβούμε μέσω συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ μας ή διαφορετικά να διολισθήσουμε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση».
 
Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία, που απαρτίζεται από 75 οργανώσεις, Ε/κ και Τ/κ, καλεί τους δύο ηγέτες «όπως αρθείτε στο ύψος που όλοι οι Κύπριοι αναμένουν από εσάς, υπεράνω παραδοσιακών στερεοτύπων. Θεωρούμε πως ως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, θα πρέπει να εργαστείτε μαζί για να επανενώσετε την κοινή μας πατρίδα και να ανοίξετε το δρόμο προς την ειρήνη και την συμφιλίωση».
 
Αναφέρεται επίσης ότι υπό τις παρούσες συνθήκες με την πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειες που έχει, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρώπινες, καθίσταται ως επείγουσα αναγκαιότητα η δικοινοτική συνεργασία να πάρει μια δομημένη μορφή.
 
Η Πρωτοβουλία δηλώνει ενθαρρυμένη από τις πρόσφατες επαφές που οι δύο ηγέτες είχαν και καλωσορίζουν την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των ηγετών για να επιτραπεί σε πρώτο στάδιο η διέλευση από τα οδοφράγματα εργαζομένων και φοιτητών καθώς και διερχομένων για ιατρικούς σκοπούς και επανένωση οικογενειών. Καλωσορίζουν επίσης, προστίθεται, τη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων υγείας από τις δύο πλευρές για αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας σε ολόκληρη την Κύπρο. «Σεβόμενοι τις εισηγήσεις των ειδικών, απαιτούμε όπως άμεσα επαναλειτουργήσουν όλα τα οδοφράγματα, παίρνοντας όλα τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα».
 
Η συνεργασία των δύο πλευρών στη καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στην βόρεια Κύπρο, όπως αναφέρεται, έχει χαιρετιστεί θερμά και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος και έχει ανεβάσει τις προσδοκίες για ενίσχυση της συνεργασίας αυτής, σημειώνονται ενώ και η αποστολή ιατρικού υλικού στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά από σχετική συμφωνία των δύο ηγετών έχει επίσης καλωσοριστεί με ικανοποίηση.
 
Σημειώνεται με δυσαρέσκεια η στάση που τήρησε στο θέμα ο κ. Τατάρ αλλά και τη θέση που εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό και το θέμα των αιτητών ασύλου, καταδεικνύοντας έμμεσα τη σχέση μεταξύ του κλεισίματος των οδοφραγμάτων και της μεταναστευτικής πολιτικής.
 
 Η δραστική μείωση στη τιμή του πετρελαίου τείνει να θέσει επί του παρόντος στο περιθώριο τις προοπτικές σύντομης αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμάται στο υπόμνημα και θεωρείται οποιαδήποτε αντιπαράθεση στη περιοχή σαν αποτέλεσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων «περισσότερο άσκοπη και θα πρέπει να αντικατασταθεί με διαβουλεύσεις και διάλογο».
 
Για το λόγο αυτό η περίοδος αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί επικεντρωνόμενοι στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, οικοδομώντας σε όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι το Κρανς Μοντανά και αξιοποιώντας τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνεται.
 

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top