ΕΛΛΑΔΑ

Ικανοποιημένοι από τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας, δηλώνει ο Τσαβούσογλου

Ικανοποιημένοι από τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας, δηλώνει ο Τσαβούσογλου

Για την Αγία Σοφία θα κάνουμε ό,τι πει το τουρκικό έθνος, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέροντας ότι αναμένουν την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στις 2 Ιουλίου.

Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο. Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα υπογράφοντας τη συμφωνία της με την Ιταλία αποδέχτηκε ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, δήλωσε ότι “η Αγία Σοφία είναι ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας”. “Κανείς να μην ξεκινά συζητήσεις για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία”. “Στο παρελθόν είχαμε κι εμείς προβλήματα αλλά τα τελευταία 20 χρόνια κάναμε βήματα. Στο παρελθόν υπήρξαν ηγέτες που προσπάθησαν να το προσπαθήσουν αυτό και που ήθελαν να συναντηθούν με θρησκευτικούς ηγέτες. Για παράδειγμα η Μέρκελ. Είναι κωμικοτραγικό να αμφισβητεί κάτι τέτοιο μια χώρα όπως η Αμερική. Γιατί; Υπάρχει ρατσισμός στην Αμερική; Υπάρχει. Υπάρχει ξενοφοβία, επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι με το άνοιγμα συζήτησης για την Αγία Σοφία αυτοί που είναι εναντίον του τουρκικού έθνους ξεκίνησαν συζήτηση για το σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία 567 χρόνια μετά την άλωση”, ανέφερε.

Υποστήριξε πως “αν κοιτάξουμε τη Σύμβαση της UNESCO του 1972, είναι άλλο θέμα η διατήρηση του χαρακτήρα του μνημείου και άλλο αν χρησιμοποιείται αυτή τη περιουσία ως τζαμί ή κάτι άλλο. Είναι απαράδεκτο να μην μπορούν να το χωνέψουν. Το σημαντικό είναι τι θέλει το τουρκικό έθνος”. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στις 2 Ιουλίου. “Ό,τι πει το έθνος μας, αυτό θα κάνουμε”. ανέφερε.

Για τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, είπε ότι έχει σημασία από την άποψη του να δούμε τις πραγματικότητες της συμφωνίας. “Η Ελλάδα εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι και οι νησίδες έχουν υφαλοκρηπίδα. Εμείς υποστηρίζουμε ακριβώς το αντίθετο. Εμείς όταν υπογράφαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη, το τηρήσαμε αυτό στα δυτικά σύνορά της υφαλοκρηπίδας μας. Είπαμε ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, σεβαστήκαμε τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα υπογράφοντας τη συμφωνία της με την Ιταλία το αποδέχτηκε. Αυτή η συμφωνία αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η υφαλοκρηπίδα ξεκίνησε από την ηπειρωτική χώρα. Όπως ακριβώς είπαμε εμείς για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, το αποδέχτηκαν στη συμφωνία τους με την Ιταλία”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε: “Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας; Για τον υποθαλάσσιο πλούτο η υφαλοκρηπίδα είναι επαρκής. Ο δε πλούτος μέσα στην θάλασσα εμπίπτει στην ΑΟΖ. Αυτή η συμφωνία αφορά κυρίως την αλιεία. Αυτό που αφορά εμάς είναι ότι η Ελλάδα όταν φτάσει η ώρα μπορεί να δείχνει ευελιξία. Εμείς λέμε στην Ελλάδα, αντί να κάνετε δουλείες με τρίτους, ελάτε και συνεργαστείτε μαζί μας. Αυτή η συμφωνία ήταν μια επωφελής συμφωνία όσον αφορά το διεθνές δίκαιο”.

Υποστήριξε περαιτέρω ότι “η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο”.

"Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία μας ικανοποιεί”, ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “παίρνουν αποφάσεις και υπογράφουν συμφωνίες αλλά όλοι παραδέχονται ότι δεν είναι εφαρμόσιμες από οικονομικής άποψης. Η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας”.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top