Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια δεύτερη "πύλη" μέσω της οποίας ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει προκαλώντας τη νόσο Covid-19. Πρόκειται για την πρωτεΐνη NRP1 (Neuropilin-1), η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη γνωστή ACE2 (μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης).
Η προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, γνωστή και ως πρωτεΐνη S (Spike), προσκολλάται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία που της προσφέρουν οι πύλες υποδοχής ACE2 και NRP1. Η NRP1 πιθανώς θα αποτελέσει ένα νέο στόχο για τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα.
Οι πρώτες μελέτες σε ανθρώπινα κύτταρα και ζώα (ποντίκια) στο εργαστήριο δείχνουν ότι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που προσδένεται στη NRP1, μπορεί να αποτρέψει τα σωματίδια του κορωνοϊού να κάνουν το ίδιο και έτσι μπλοκάρει τη λοίμωξη.
Η σχετική ανακοίνωση για τη NRP1, σύμφωνα με το "Nature", έγινε από δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες μέσω των σχετικών προδημοσιεύσεων στη διαδικτυακή βιοϊατρική πλατφόρμα bioRxiv (δεν έχουν υπάρξει ακόμη κανονικές επιστημονικές δημοσιεύσεις). Η πρώτη μελέτη έγινε με επικεφαλής ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ενώ η δεύτερη του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.
ΗΠΑ
Ο αριθμός θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ενδέχεται να φθάσει τους 200.000 κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο, προειδοποίησε ειδικός, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια την ώρα που οι πολιτειακές αρχές χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού.
Ο Ασίς Τζα, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται.
"Ακόμα κι αν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη κι αν διατηρήσουμε επίπεδη (την καμπύλη της επιδημίας), είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα φθάσουμε τους 200.000 θανάτους κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο", τόνισε ο Τζα. "Και μιλάμε μόνο για τον Σεπτέμβριο. Η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει τον Σεπτέμβριο", επέμεινε.
"Ανησυχώ πολύ για το πού πάμε τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες", συνέχισε ο ειδικός.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, οι θάνατοι στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονταν σε 112.754, αριθμό που είναι ο υψηλότερος στον πλανήτη.
Ο Τζα εκτίμησε πως αυτό συνδέεται άμεσα με το γεγονός πως οι ΗΠΑ είναι η μοναδική μεγάλη χώρα του κόσμου που επέτρεψε ξανά τις μετακινήσεις χωρίς να έχει ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό θα σήμαινε πως το ποσοστό των ανθρώπων που επιβεβαιώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 θα έμενε περί το 5% ή χαμηλότερο ποσοστό του συνόλου όσων υποβάλλονται σε τεστ για τουλάχιστον 14 ημέρες.
Σύμφωνα με τον Ασίς Τζα, οι θάνατοι δεν είναι κάτι που επαφίεται "στη μοίρα", μπορούν να αποτραπούν με την αύξηση των τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών, την αυστηρή τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και τη διεύρυνση της χρήσης μασκών.
Αρκετές πολιτείες βλέπουν τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό να σημειώνουν αλματώδη αύξηση τις τελευταίες ημέρες, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία στον Τζα και σε άλλους ειδικούς, που θεωρούν ότι οι αρχές χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού πολύ πρόωρα.
Στο Νέο Μεξικό, στη Γιούτα και στην Αριζόνα, τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων κατέγραψαν αύξηση 40% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόιτερς. Η Φλόριντα και η Αρκανσο επίσης έχουν μετατραπεί σε εστίες της πανδημίας.
Σε εθνικό επίπεδο, τα νέα κρούσματα καταγράφουν μικρή άνοδο έπειτα από πέντε εβδομάδες πτώσης, πάντα σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 2.003.038.
Εν μέρει, η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στην αύξηση των τεστ.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις αυτού του είδους έφθασαν σε επίπεδο-ρεκόρ την περασμένη Παρασκευή σε 24 ώρες, στα 545.690, αλλά καταγράφουν μείωση έκτοτε, σύμφωνα με το COVID-Tracking Project (https://covidtracking.com) του περιοδικού The Atlantic.
Άλλος ένας παράγοντας είναι το ότι περισσότεροι πολίτες έχουν ξαναρχίσει τις επαγγελματικές και κοινωνικές τους δραστηριότητες καθώς και οι 50 αμερικανικές πολιτείες αίρουν τα μέτρα που είχαν επιβάλει για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Νότια Κορέα
Γιατροί στη Νότια Κορέα εντόπισαν κάποιους επιβαρυντικούς παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση ασθενών με covid-19 και τους καθιστούν πιο ευάλωτους σε σοβαρότερες μορφές της νόσου, δήλωσε χθες Τετάρτη καθηγητής του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου Yeungnam.
Τα ευρήματα αυτά θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίζουν και να δίνουν προτεραιότητα σε ασθενείς με κορωνοϊό που κινδυνεύουν περισσότερο ήδη από το αρχικό στάδιο της ασθένειας, εξήγησε ο καθηγητής Αχν Τζούνε-χονγκ.
Σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Journal of Korean edical Science στις 2 Ιουνίου ο Αχν και άλλοι Νοτιοκορεάτες γιατροί αναφέρουν ότι ο διαβήτης, η υψηλή θερμοκρασία σώματος, ο χαμηλός κορεσμός οξυγόνου και προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα αποτελούν ένδειξη ότι ο ασθενής με κορωνοϊό θα νοσήσει βαριά.
Η ομάδα των γιατρών παρακολούθησε 110 ασθενείς με covid-19 σε νοσοκομείο στην πόλη Ντέγκοτ, επίκεντρο μιας εστίας της μόλυνσης στη νότια Κορέα, από τις 19 Φεβρουαρίου ως τις 15 Απριλίου.
Από τους 110 ασθενείς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Yeungnam οι 23 εμφάνισαν σοβαρή μορφή της covid-19.
Καθότι οι ασθενείς αυτοί είναι πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία σε σχέση με τους υπόλοιπους, ήταν πιο πιθανό να πάσχουν από διαβήτη και να εμφανίζουν χαμηλότερο κορεσμό οξυγόνου, αναφέρεται στην έρευνα των Νοτιοκορεατών γιατρών.
Ασθενείς που εμφάνιζαν τουλάχιστον τρεις από τους τέσσερις επιβαρυντικούς παράγοντες παρουσίαζαν σοβαρότερη μορφή της covid-19, επεσήμανε ο Αχν.
Γερμανία
Ακόμη 26 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, ενώ εντοπίστηκαν 555 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να αυξάνεται σε 8.755 νεκρούς επί συνόλου 185.416 μολύνσεων, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.
Δομινικανή Δημοκρατία
Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Λουίς Αμπιναδέρ, ο οποίος είναι το μεγάλο φαβορί των προεδρικών εκλογών της 5ης Ιουλίου κατά τις δημοσκοπήσεις, γνωστοποίησε χθες Τετάρτη μέσω Twitter ότι διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
"Σας απευθύνομαι για να σας πω ότι έκανα τεστ και επέστρεψε θετικό", ανέφερε σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο υποψήφιος πρόεδρος του Σύγχρονου Επαναστατικού Κόμματος (Partido Revolucionario oderno, PRM).
Ο Αμπιναδέρ φέρεται να οδεύει σε νίκη στις εκλογές, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Ο 52χρονος πολιτικός της αντιπολίτευσης λαμβάνει "τα μέτρα που του συνέστησαν οι γιατροί", οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι το πιθανότερο είναι να "αναρρώσει γρήγορα", καθώς δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Στην Δομινικανή Δημοκρατία των 10 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται 550 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 20.808 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις