Τηλεφωνική παρέμβαση από τον Αρχηγό Αστυνομίας Κύπρο Μιχαηλίδη στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ σε σχέση με τις επικρίσεις που δέχθηκε το σώμα για την αντιμετώπιση της υπόθεσης του υποστατικού στον Πρωταρά που παραβίασε προκλητικά κι επανειλημμένα το διάταγμα.
Επιμέλεια: Έλενα Τσιακούπη
Ο κ. Μιχαηλίδης, απαντώντας προφανώς στα όσα είχε αναφέρει προηγουμένως ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως δεν πρέπει να «αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα» και ότι η Αστυνομία χειρίστηκε το θέμα σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία.
«Ζητάμε εργαλεία ώστε να κάνουμε την δουλειά μας και να προστατεύουμε τον πολίτη, θέλουμε όπλα» ανέφερε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, αφήνοντας να νοηθεί ότι είναι θέμα νομοθετικό στη Βουλή, η οποία οφείλει να ψηφίσει νόμους - εργαλεία που να δίνουν το δικαίωμα στην Αστυνομία να επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά σε τέτοιου είδους παραβιάσεις και να μην χρειάζεται χρόνος και διαδικάσία η οποία να φέρνει σε κίνδυνο τόσο την δημόσια υγεία αλλά και να αφήνει εκτεθειμένη σε σχόλια την Αστυνομία ως τον φορέα που δεν έκανε σωστά την δουλειά του.
Ο κ.Μιχαηλίδης τόνισε πως όλο το τριήμερο συζητούσε τόσο με τον Υπουργό Δικαιοσύνης όσο και με τον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να βρεθεί λύση, ωστόσο αυτό δεν ήταν δυνατόν, καθώς όπως ανέφερε υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και αυτή η διαδικασία δεν μπορούσε να γίνει αφού τα Δικαστήρια το τριήμερο δεν λειτουργούσαν.
"Είχα επικοινωνήσει με Γενικό Εισαγγελέα συζητήσαμε τι αλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε, δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή απο το να γίνονται οι καταγγελίες και την Τρίτη με το άνοιγμα των Δικαστηρίων να καταχωρήσουμε υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε έκδοση διαταγμάτων κλεισίματος. Για να γίνει έκδοση διατάγματος κλεισίματος πρεπει να υπάρχει καταχωρημένη υπόθεση, για να γίνει αυτό θα πρέπει τα δικαστήρια να εργαζονται "
Σε ερώτηση στο Τρίτο του ΡΙΚ, γιατί δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους stand by Δικαστές ο Αρχηγός Αστυνομίας απάντησε ότι αυτό δεν γινόταν και ότι "Η μόνη περίπτωση που χειρίζονται οι συγκεκριμένοι δικαστές είναι υποθέσεις διαταγμάτων προσωποκρατήσεων και ίσως περιπτώσεις που αφορούν τον περι ψυχικής υγείας νόμο".
Στο ερώτημα γιατί δεν έκοβαν κάθε πέντε λεπτά πρόστιμο στο συγκεκριμένο υποστατικό και στους θαμώνες , ο κ. Μιχαηλίδης σχολίασε ότι «Δεχόμαστε την κριτική απ’ όπου και αν προέρχεται για να γινόμαστε καλύτεροι. Πάντοτε η Αστυνομία ενεργεί στη βάση του νομοθετικού πλαισίου που έχει στη διάθεση της. Από την άλλη υπάρχουν άλλες οδηγίες και διατάξεις όπου ο κάθε αστυνομικός και η Αστυνομία λαμβάνει πολλούς άλλους παράγοντες πριν προχωρήσει σε σύλληψη ή καταγγελία (ακόμα και αν έχει την εξουσία). Όταν έχει την δυνατότητα να το κάνει αυτό χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα και να έρθει σε αντιπαράθεση με τον κόσμο θα το κάνει αλλά δεν θα δείτε την Κυπριακή Αστυνομία να κάνει ό,τι γίνεται στην Αμερική να χτυπά κόσμο. Κρίναμε ότι υπό τις περιστάσεις έπρεπε να περιμένουμε. Ας μην γυρεύουμε εξιλαστήρια θύματα. Η Αστυνομία κάνει τα πάντα για να προστατεύει την δημόσια υγεία»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις