ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί σε δράση προς αντιμετώπιση επισιτιστικής κρίσης. Η καραντίνα έσωσε ζωές σύμφωνα με μελέτες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί σε δράση προς αντιμετώπιση επισιτιστικής κρίσης. Η καραντίνα έσωσε ζωές σύμφωνα με μελέτες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί σε δράση για επικείμενη παγκόσμια κατάσταση επισιτιστικής έκτακτης ανάγκης καθώς η πανδημία του COVID-19 έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Μελέτες αποφαίνονται ότι η καραντίνα έσωσε ζωές ωστόσο δεν μπορούν να εκτιμηθούν επί του παρόντος οι παράπλευρες απώλειες. Κίνα και Χάρβαρντ φιλονικούν για την ημερομηνία έναρξης της πανδημίας και στη Γαλλία άρχισε εισαγγελική έρευνα για ευθύνες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.


O Αντόνιο Γκουτέρες καλεί σε δράση τώρα για να αποφύγουμε μια παγκόσμια κατάσταση επισιτιστικής έκτακτης ανάγκης

"Αν δεν ληφθεί άμεσα δράση, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι θα υπάρξει μία επικείμενη παγκόσμια κατάσταση επισιτιστικής έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες" διαμηνύει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε δήλωσή του για την επισιτιστική ασφάλεια και τον κορωνοϊό, ο κ. Γκουτέρες εκφράζει την παραδοχή πως "τα επισιτιστικά μας συστήματα αποτυγχάνουν και η πανδημία του COVID-19 κάνει τα πράγματα χειρότερα". Σημειώνει περαιτέρω πως "φέτος, περίπου 49 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον μπορεί να περιέλθουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού". "Υπάρχει περισσότερο από αρκετό φαγητό στον κόσμο για να θρέψει τον πληθυσμό των 7,8 δισ. ανθρώπων.

Σήμερα όμως, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε. Περίπου 144 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι καχεκτικά - πάνω από 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως" αναφέρει συγκεκριμένα και εκτιμά πως ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε οξεία επισιτιστική ή διατροφική ανασφάλεια θα αυξηθεί ραγδαία. Πιο συγκεκριμένα, θεωρεί πως κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης στο παγκόσμιο ΑΕΠ σημαίνει 700 χιλιάδες επιπλέον καχεκτικά παιδιά και προσθέτει ότι ακόμα και σε χώρες με αφθονία τροφής, βλέπουμε τον κίνδυνο διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων. 

Με τα μέτρα καραντίνας σώθηκαν ζωές ή αναβλήθηκαν θάνατοι; Ποιες είναι πράγματι οι "παράπλευρες απώλειες" της Covid-19

Τα μέτρα καραντίνας που ελήφθησαν για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19 έσωσαν αναμφίβολα ζωές, αλλά οι επιπτώσεις τους θα στοιχίσουν άλλες ζωές στον κόσμο πιο μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους που έχει ηθική διάσταση. "Είναι ένας υπολογισμός που είναι πολύ δύσκολο να γίνει", δηλώνει στο AFP η κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Σάρα Μπέργκαρντ, επισημαίνοντας ότι "οι καλύτεροι επιδημιολόγοι και ειδικοί των κοινωνικών επιστημών" ασχολούνται με το θέμα αυτό για να φωτίσουν τις πολιτικές αποφάσεις.

"Μεταξύ των δυσκολιών είναι ο υπολογισμός του αριθμού των θανάτων που συνδέονται με την ίδια την ασθένεια Covid-19, του αριθμού των θανάτων που αποδίδονται στο χάος και στις συνέπειες της κρίσης της Covid-19 (στο σύστημα υγείας) σε σύγκριση με τους θανάτους που αποδίδονται στις οικονομικές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων και του αντίκτυπού τους στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις", συνεχίζει.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2000 ο Αμερικανός οικονομολόγος Κρίστοφερ Ραμ έθετε ένα εκ πρώτης όψεως προκλητικό ερώτημα : "Οι υφέσεις κάνουν καλό στην υγεία;". "Η υπόθεσή μου ήταν ότι όταν μια οικονομία πάει άσχημα, η υγεία των ανθρώπων επιδεινώνεται. Γι `αυτό εξεπλάγην όταν ανακάλυψα ότι είχα ως επί το πλείστον άδικο", εξηγεί ο ίδιος 20 χρόνια μετά. Από τη μία πλευρά οι αυτοκτονίες και το στρες αυξάνονται με την ανεργία, συνοδευόμενα από κατάχρηση επιβλαβών ουσιών, από προϊόντα καπνού ως παράνομες ναρκωτικές ουσίες. Από την άλλη πλευρά όμως με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, μειώνονται τα τροχαία δυστυχήματα και η ατμοσφαιρική ρύπανση και η σωματική υγεία βελτιώνεται κυρίως χάρη στον διαθέσιμο χρόνο που υπάρχει για σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τη μελέτη του.

Σε κάθε περίπτωση αυτό συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες και κατά τη διάρκεια μιας "φυσιολογικής" ύφεσης. Διότι σήμερα "βρισκόμαστε μπροστά σε μια άγνωστη κατάσταση", επιμένει ωστόσο. "Είναι ριψοκίνδυνο" να εξάγουμε συμπεράσματα, συνεχίζει και η Σάρα Μπέργκαρντ, επειδή αυτή η άνευ προηγουμένου κρίση "απειλεί έναν αριθμό συνηθισμένων `θετικών πλευρών` των οικονομικών υφέσεων". Για παράδειγμα δραστηριότητες που αμβλύνουν τον αντίκτυπο στην υγεία που έχει η απώλεια μιας δουλειάς είναι αδύνατον να γίνουν σε μια περίοδο καραντίνας: να αθληθεί κάποιος, να πάει βόλτα, να περάσει χρόνο με τους φίλους του. Και "η κοινωνική υποστήριξη που μπορεί κανείς να έχει ή να προσφέρει μπορεί να είναι περιορισμένη, αυξάνοντας την απομόνωση και καθιστώντας δυσκολότερο να διατηρηθεί κάποιος σε καλή σωματική και ψυχική υγεία", προσθέτει η κοινωνιολόγος.


Από την άλλη πλευρά η αναβολή λήψης θεραπείας ή διάγνωσης σε ασθενείς που φοβούνται πάρα πολύ να πάνε στο νοσοκομείο μπορεί επίσης να στοιχίσει ζωές. Επίσης 80 εκατομμύρια παιδιά κάτω του ενός έτους κινδυνεύουν να προσβληθούν από διφθερίτιδα, ιλαρά και πολιομυελίτιδα, προειδοποιούν η UNICEF, ο ΠΟΥ και η Συμμαχία Εμβολιασμού, την ώρα που οι εκστρατείες μαζικών εμβολιασμών έχουν ανασταλεί σε πολλές χώρες. "Δεν έχουν φωνή" .

Πέραν επίσης των μεταβλητών της πανδημίας αυτής του νέου κορωνοϊού, οι μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ενός θετικού αντίκτυπου των υφέσεων στη θνησιμότητα αφορούν κυρίως τις πλούσιες χώρες. "Το αντίθετο δείχνει να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, όπου η θνησιμότητα αυξάνεται σε μια ύφεση", δηλώνει στο AFP ο Τόμας Χον, ερευνητής για τη δημόσια υγεία στο Imperial College του Λονδίνου.


Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να διαδιδόταν στην Κίνα ήδη από τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να διαδιδόταν στην Κίνα ήδη από τις αρχές Αυγούστου του 2019, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που βασίσθηκε σε δορυφορικές εικόνες από τις επισκέψεις στα νοσοκομεία, καθώς και στα δεδομένα από τις μηχανές αναζήτησης στο ίντερνετ. "Η αύξηση της κίνησης στα νοσοκομεία και τα δεδομένα από έρευνες για συμπτώματα στις μηχανές αναζήτησης στην Ουχάν προηγήθηκαν της καταγεγραμμένης έναρξης της πανδημίας του SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο 2019", σύμφωνα με την έρευνα. "Ενώ δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν η αύξηση του όγκου αφορούσε άμεσα τον νέο ιό, τα στοιχεία μας υποστηρίζουν άλλη πρόσφατη εργασία που έδειξε ότι η εμφάνιση (του ιού) σημειώθηκε πριν από την ταυτοποίησή του στην Αγορά Θαλασσινών Χουανάν". Η έρευνα έχει μεταφορτωθεί στη διεύθυνση http://nrs.harvard.edu/urn-3:HUL.InstRepos:42669767.

Στην Κίνα, επιστήμονες αντικρούουν την έρευνα του Χάρβαρντ

Το Πεκίνο χαρακτήρισε "γελοία" την έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που βασίσθηκε σε δορυφορικές εικόνες από τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και σε δεδομένα από τις μηχανές αναζήτησης στο ίντερνετ, σύμφωνα με την οποία ο νέος κορωνοϊός μπορεί να διαδιδόταν στην Κίνα ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, και επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν δίνει πειστικά στοιχεία για το πότε ξέσπασε η επιδημία. Η έρευνα, που δεν έχει ελεγχθεί από άλλους επιστήμονες, χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες από χώρους στάθμευσης νοσοκομείων στην Ουχάν --όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η ασθένεια στα τέλη του 2019-- και δεδομένα από τις μηχανές αναζήτησης στο ίντερνετ για λέξεις όπως "βήχας" και "διάρροια".

Γαλλία: Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκινά έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης του νέου κορωνοϊού

Το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τη διαχείριση από τις αρχές της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, προκειμένου να καθορίσει εάν ενδεχομένως διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις. Ο εισαγγελέας επισήμανε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι το δικαστήριο έχει δεχθεί 62 καταγγελίες σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης από οργανισμούς του δημοσίου, περιλαμβανομένων των Yπουργείων, των τοπικών αρχών και των οίκων ευγηρίας. Στη Γαλλία, 29.209 άνθρωποι πέθαναν έχοντας προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, ενώ οι αρχές έχουν καταγράψει 154.188 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Βρετανία: Ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 πλησιάζει τις 52.000, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ρόιτερς

 Ο απολογισμός των θανάτων από COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει τις 52.000 σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters από επίσημες πηγές στοιχείων που υπογραμμίζουν ότι η χώρα είναι μία από τις πλέον πληγείσες στον κόσμο. Νέα στοιχεία για την Αγγλία και την Ουαλία ανεβάζουν τον απολογισμό στους 51.766 νεκρούς, τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη και τοποθετούν το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεύτερη θέση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες με τους πολύ περισσότερους θανάτους σε μια πανδημία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 400.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο βαρύς απολογισμός θανάτων έχει προκαλέσει επικρίσεις σε βάρος του Πρωθυπουργού Τζόνσον, τον οποίο κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι άργησε πολύ να επιβάλει lockdown.

Μικρή αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών στην Ιταλία

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 235.561. Οι νεκροί έφτασαν τους 34.043. Παράλληλα, 168.646 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 235.278 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.964 άνθρωποι ενώ 166.584 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 79 άνθρωποι και καταγράφηκαν 283 νέα κρούσματα. 2.062 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Στο μεταξύ, 263 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 4.581 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 28.028 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός. Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν μικρή αύξηση: νόσησαν 3 περισσότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 14 περισσότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι αυξήθηκαν κατά 1.315. Πρέπει να υπολογιστεί, όμως, ότι σε σύνολο τριάντα τριών θανάτων που ανακοίνωσε η κεντρική περιφέρεια Αμπορούτσο, μόνο ένας έλαβε χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Όλοι οι άλλοι ασθενείς έχασαν την ζωή τους τις περασμένες ημέρες.

Ισπανία: Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας εωσότου "νικηθεί" ο νέος κορωνοϊός

 Η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική επί ποινή προστίμου στην Ισπανία μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης των μέτρων καραντίνας και εωσότου ο κορωνοϊός "νικηθεί οριστικά", ανακοίνωσε σήμερα ο Yπουργός Υγείας. Το πρόστιμο των 100 ευρώ θα μπορούσε να επιβληθεί στους πολίτες που δεν φοράνε τη μάσκα σε δημόσιους ή κλειστούς χώρους, όπως τα καταστήματα, όταν δεν μπορούν να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας, διευκρίνισε το Yπουργείο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Θα παραμείνει επίσης υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα αεροσκάφη, τα τρένα ή τα ιδιωτικά οχήματα όπου οι επιβάτες δεν μένουν στο ίδιο σπίτι. Η Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως από την πανδημία με περισσότερους από 27.000 νεκρούς, επέβαλε τη χρήση μάσκας στους πολίτες άνω των 6 ετών την 21η Μαΐου στους δημόσιους και στους κλειστούς χώρους, εφόσον δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου.

Εννέα νέα κρούσματα και ένας νέος θάνατος από κορωνοϊό στην Ελλάδα

Εννέα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3058, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες. 690 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1740 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ΗΠΑ: Το φάρμακο ρεμδεσιβίρη δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια έρευνα με πιθήκους

Το αντιικό φάρμακο της Gilead Sciences ρεμδεσιβίρη (remdesivir) απέτρεψε την πνευμονία σε μακάκους που μολύνθηκαν με τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα, Τρίτη, στο ιατρικό περιοδικό. Η ρεμδεσιβίρη είναι το πρώτο φάρμακο που δείχνει βελτίωση σε δοκιμές σε ανθρώπους για την COVID-19 και η εξέλιξη του στις κλινικές δοκιμές παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς, καθώς τα κράτη αναζητούν μια θεραπεία για την ασθένεια, η οποία έχει μολύνει περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει τουλάχιστον 400.000. Στην έρευνα, 12 μακάκοι μολύνθηκαν σκόπιμα με τον νέο κορωνοϊό και οι μισοί έλαβαν από νωρίς θεραπεία με ρεμδεσιβίρη. Οι μακάκοι που έλαβαν ρεμδεσιβίρη δεν παρουσίασαν ενδείξεις αναπνευστικής ασθένειας και μείωσαν τη βλάβη στους πνεύμονες, σύμφωνα με την έρευνα.

Αεροπλάνο με  βοήθεια από το Ιράν έφτασε στη Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ένα αεροπλάνο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19 έφτασε στη χώρα από το Ιράν, το οποίο έχει αναχθεί σε κρίσιμο σύμμαχο της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής εν μέσω αμερικανικών κυρώσεων.

 Η Κυβέρνηση οφείλει να δημοσιεύει τα πλήρη δεδομένα για την Covid-19, αποφαίνεται δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας

 Το Aνώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας πήρε θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη δημοσιοποίηση του επίσημου απολογισμού των θανάτων από την Covid-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καθώς ένας Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να επαναφέρει τη δημοσίευση του πλήρους συνόλου δεδομένων όπως προηγουμένως διέθετε. Το Σαββατοκύριακο, το Υπουργείο Υγείας αφαίρεσε ξαφνικά πολλά λεπτομερή δεδομένα για την πανδημία και είπε ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον αθροιστικά δεδομένα, προκαλώντας οργή σε όλο το πολιτικό φάσμα. Την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε στη δημοσιοποίηση των δεδομένων μετά το τέλος των βραδινών ειδησεογραφικών τηλεοπτικών εκπομπών.

Γερμανία: Η Θουριγγία, το πρώτο ομοσπονδιακό κρατίδιο που τερματίζει τους περιορισμούς επαφών


Το Yπουργικό Sυμβούλιο της Θουριγγίας αποφάσισε σήμερα τον τερματισμό των περιορισμών επαφών λόγω του κορωνοϊού από το ερχόμενο Σάββατο. Στη Θουριγγία αίρονται από τις 13 Ιουνίου οι αυστηροί περιορισμοί των επαφών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με ένα νέο "βασικό κανονισμό" συνιστάται απλώς, δεν επιβάλλεται, η συνάντηση με μια άλλη οικογένια ή το πολύ με δέκα άτομα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων είχαν αρχικά συμφωνήσει την ήπια παράταση των περιορισμών επαφών έως τις 29 Ιουνίου.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top