ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαδόπουλος: Για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να θέλει να το λύσει η Τουρκία- Οι θέσεις της έχουν γίνει χειρότερες

Ν. Παπαδόπουλος: Για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να θέλει να το λύσει η Τουρκία- Οι θέσεις της έχουν γίνει χειρότερες

Δεν συμμερίζεται τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για επίτευξη λύσης του Κυπριακού μέσα στο 2015, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, υποδεικνύοντας ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, η οποία δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια τις αδιάλλακτες και απαράδεκτες, όπως είπε, θέσεις της.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό και κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Κέρι στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως δεν γνωρίζει που στηρίζει αυτήν την αισιοδοξία του ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, η οποία παρουσιάζει τις ίδιες πάγιες, αδιάλλακτες, απαράδεκτες θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και χρόνια».

Κατ’ ακρίβεια, συνέχισε, οι θέσεις της Τουρκίας έχουν γίνει και χειρότερες, υπενθυμίζοντας την «προκλητική αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυριαρχίας μας και σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο, αλλά ιδιαίτερα στην ΑΟΖ μας μέσω της άσκησης της μοντέρνας εκδοχής της πολιτικής των κανονιοφόρων».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την εκτίμηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ότι η αισιοδοξία Κέρι στηρίζεται στο γεγονός ότι  αυτή τη στιγμή συγκλίνουν όλα τα δεδομένα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως διαφωνεί με αυτήν την εκτίμηση, αφού «απουσιάζει ο πιο σημαντικός παράγοντας που είναι η πολιτική βούληση της Τουρκίας να λύσει το Κυπριακό, με μια λύση φυσικά που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική για τον Κυπριακό Ελληνισμό και όχι μια λύση εθνικού ξεκαθαρίσματος, που είναι αυτό θέλει η Τουρκία».

« Άρα, για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να θέλει να το λύσει η Τουρκία, γιατί το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας επίσης τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως η Ε/κ πλευρά αναμένει να δει τα αποτελέσματα τους, «όχι γιατί θέλουμε να επικυρώσουμε αυτές τις παράνομες εκλογές, αλλά επειδή είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο διαπραγματευτής της Τ/κ κοινότητας».

«Τον κ.Έρογλου τον γνωρίζουμε, δυστυχώς τον ζήσαμε από πρώτο χέρι και ξέρουμε ότι μαζί του δεν υπάρχει καμία απολύτως προοπτική επίλυσης του Κυπριακού», είπε και τόνισε ότι δεν σημαίνει πως με μια πιθανή εκλογή του Μουσταφά Ακκιντζί θα λυθεί το Κυπριακό.

Το Κυπριακό, επανέλαβε, θα λυθεί όταν θα θελήσει η Τουρκία, η οποία «θα επιβάλει στην Τ/κ κοινότητα τη λύση του και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό απλά αυταπατώνται».

Η αποχώρηση Χούρικαν δεν είναι το τέλος του κόσμου

Η αποχώρηση του Διευθύνοντα Σύμβουλου της Τράπεζας Κύπρου Τζο Χούρικαν, δεν είναι το τέλος του κόσμου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι κατά την άποψη του, ο κ. Χούρικαν δεν βοήθησε στη σταθεροποίηση της τράπεζας.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση Χούρικαν, ο κ.Παπαδόπουλος είπε πως αν και δεν γνωρίζει τους λόγους που αποχώρησε, θεωρεί πως αυτό «δεν είναι το τέλος του κόσμου» και η τράπεζα μπορεί να τον αντικαταστήσει με έναν νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο που θα συνεχίσει την προσπάθεια επαναφοράς της αξιοπιστίας της, ώστε να οδηγηθεί σε πορεία σταθερότητας.

«Ο κ.Χούρικαν, κατά τη δική μου προσωπική εκτίμηση, ήταν ένας επενδυτής-τραπεζίτης που δεν βοήθησε στη σταθεροποίηση της τράπεζας, απλά συνέβαλε στο να προσελκύσει συγκεκριμένους ξένους επενδυτές στην τράπεζα και βοήθησε την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να ελέγξει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα προτιμούσε ο νέος Διευθύνοντας Σύμβουλος να ήταν Κύπριος, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «εμένα δεν μου πέφτει λόγος, γιατί αυτό θα το αποφασίσει η διοίκηση της τράπεζας», τονίζοντας πως «αυτή η διοίκηση πρέπει να ασκείται μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις που δυστυχώς δεν είναι αυτό που διαπιστώνουμε μέχρι σήμερα»

Αυτοί που καταψήφισαν το πλαίσιο αφερεγγυότητας ταυτίζονται με τις τράπεζες

Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για το πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι προς όφελος τους, αν συνειδητοποιήσουν το απλό γεγονός ότι «αυτοί που το καταψήφισαν συμφωνούν και ταυτίζονται με τις τράπεζες που δεν ήθελαν να ψηφιστεί», δήλωσε εξάλλου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Εμείς, υπογράμμισε, τα βάλαμε με τις τράπεζες, ψηφίσαμε το πλαίσιο, επειδή αυτό το πλαίσιο προστατεύει τον κόσμο και διερωτήθηκε «ποιους έχουν προστατεύσει αυτοί που ψήφισαν τον νόμο των εκποιήσεων αλλά δεν ψήφισαν τον νόμο της προστασίας;».

Εμείς προστατεύσαμε την κύρια κατοικία, την επαγγελματική στέγη, προστατεύσαμε τους εγγυητές που αυτή τη στιγμή θα απαλλάσσονται από δάνεια και υποχρεώσεις, προστατεύσαμε τους δανειολήπτες επειδή θα μπορούν να οδηγούν τις τράπεζες στο δικαστήριο και να τις εξαναγκάζουν να αναδιαρθρώνουν τα δάνεια τους, προστατεύσαμε τους πτωχεύσαντες”, είπε ο κ.Παπαδόπουλος.

Υπέδειξε ακόμη πως «αυτά είναι πραγματικά οφέλη που εμείς τα έχουμε κερδίσει μέσα από τις διεκδικήσεις μας, τις τροπολογίες μας» και πρόσθεσε ότι «έχουμε συνδιαμορφώσει με άλλες πολιτικές δυνάμεις ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών και ελπίζουμε ακριβώς ότι αυτό το πλαίσιο θα μπορέσει να βοηθήσει τους δανειολήπτες να τα βάλουν με τις τράπεζες με ίσους όρους».

 

Παράλληλα, επανέλαβε πως το πλαίσιο αφερεγγυότητας δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και πως θα πρέπει να ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, αφού «χωρίς μέτρα ανάπτυξης και χωρίς την επιστροφή των κεφαλαίων που κλάπηκαν από εμάς τον Μάρτιο του 2013 δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις τρύπες των τραπεζών».

 

Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ έγιναν στο περιθώριο ομιλίας του σε μαθητές του Καλογεροπούλειου Γυμνασίου στη Λεμεσό για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, ο οποίος όπως ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος, είναι υπαρκτός και βασανίζει χιλιάδες παιδιά καθημερινά.

Το ΔΗΚΟ, είπε, έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να καταλάβουν οι πάντες ότι αυτό το πρόβλημα υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει ενόσω σιωπούμε.

 

«Τα παιδιά πρέπει να πάρουν το μήνυμα και ελπίζουμε να τους μεταφέρουμε το μήνυμα ότι πρέπει να μιλάνε, να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά στους γονείς τους, στους καθηγητές τους, γιατί η σιωπή, δυστυχώς, βοηθά εκείνους που ασκούν τον σχολικό εκφοβισμό», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top