Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας για το κοριτσάκι δύο χρόνων με καβασάκι καθώς και του βρέφους ενός μηνός με κοκκύτη που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος Δρ Αβραάμ Ηλίας, ο οποίος έκανε λόγο για αυξήσεις στα περιστατικά κοκκύτη ενώ εξέφρασε προβληματισμούς για την αύξηση περιστατικών καβασάκι λόγω συσχέτισης με το COVID 19.
Στο κοριτσάκι έγιναν δύο τεστ, τα οποία ήταν αρνητικά για κορωνοϊό.
Όπως ανέφερε ο Δρ Ηλίας, παρουσίαζε υψηλό πυρετό για μια εβδομάδα που δεν ανταποκρινόταν στην αντιβίωση. Για τον λόγο αυτό παραπέμφθηκε στο Μακάρειο για περαιτέρω αντιμετώπιση. Διαπιστώθηκε ότι το παιδί παρουσίαζε ευρήματα, τα οποία παραπέμπουν σε άτυπο καβασάκι.
«Δόθηκε άμεσα θεραπεία γιατί οι επιπλοκές αυτού του συνδρόμου είναι σοβαρές και είναι κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο πυρετός υποχώρησε μετά το πρώτο 24ωρο, βελτιώθηκε η γενική του εικόνα. Τώρα βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή γενική κατάσταση και ενδεχομένως να πάρει εξιτήριο το επόμενο 24ωρο», είπε.
Το παιδί είναι το τέταρτο περιστατικό με σύνδρομο καβασάκι τους τελευταίους τρεις μήνες στο Μακάρειο, γεγονός που προβληματίζει τους γιατρούς. «Είναι κάτι το οποίο θα δούμε αν συνεχιστεί αυτή η τάση αύξησης των περιστατικών παρόλο που ξέρουμε ότι κάθε χρόνο νοσηλεύουμε γύρω στα δέκα παιδιά κατά μέσο όρο στην Παιδιατρική Κλινική με καβασάκι. Θα δούμε αν υπάρξει αύξηση περιστατικών γιατί είναι κάτι που μας προβληματίζει επειδή έχει συσχετιστεί το σύνδρομο αυτό με την νόσο COVID 19», επεσήμανε.
Από τα τέσσερα περιστατικά με καβασάκι, μόνο το ένα περιστατικό ήταν θετικό στο COVID 19. «Αυτό το περιστατικό είχε και την πιο θορυβώδη συμπτωματολογία. Όλα όμως, τα περιστατικά ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ καλά στην θεραπεία. Είναι κάτι που μας προβληματίζει αν αυξάνεται αυτή η τάση των περιστατικών», πρόσθεσε.
Αυξημένα περιστατικά κοκκύτη σε βρέφη
Ο Δρ Ηλία εξέφρασε επίσης, ανησυχία για την αυξητική τάση που παρατηρείται στα περιστατικά κοκκύτη σε βρέφη.
«Νοσηλεύουμε ένα βρέφος ενός μηνός με κοκκύτη. Είναι το πέμπτο περιστατικό που νοσηλεύουμε με κοκκύτη τους τελευταίους τρεις μήνες που δείχνει μια αύξηση των περιστατικών του κοκκύτη. Από αυτά, τα τέσσερα παιδιά ήταν βρέφη που δεν πρόλαβαν να κάνουν τον εμβολιασμό γιατί ο βασικός εμβολιασμός για τον κοκκύτη ξεκινά στην ηλικία των δύο μηνών και μετά στους 4 μήνες και ακολούθως στους 6 μήνες. Συνεπώς ένα παιδί για να προστατευθεί πρέπει να κάμει τουλάχιστο τρεις δόσεις. Πρέπει να είναι έξι μηνών το παιδί για να προστατευθεί από τον κοκκύτη. Αυτά τα βρέφη ήταν κάτω των δύο μηνών», σημείωσε.
Είπε πως σε αυτή την ηλικία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές η νόσος αυτή. «Ένα παιδί που είχαμε παλαιότερα έκανε μια σπάνια επιπλοκή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, συνεπώς για να μην παρατηρείται αυτό το φαινόμενο οι συστάσεις τα τελευταία χρόνια είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες γυναίκες στο τρίτον μήνα της κύησης ούτως ώστε να μην μεταφέρουν το μικρόβιο του κοκκύτη στα νεογνά τους. Η σύσταση είναι να εμβολιάζεται και το άμεσο περιβάλλον του νεογέννητου ώστε το βρέφος να προστατευτεί», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς είπε ότι στο ενός μηνός βρέφος είναι σταθερή η κατάσταση του αλλά παρουσιάζει παροξυσμικό βήχα, άπνοιες και γι αυτό τον λόγο θα χρειαστεί να μείνει αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο.
«Φαίνεται να είναι ανησυχητική η αύξηση αυτή στα περιστατικά κοκκύτη. Πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή να εμβολιάζονται και τα παιδιά αλλά όταν τα βρέφη είναι κάτω των δύο μηνών είναι καλά να εμβολιάζεται το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του νεογνού ώστε να προστατευτεί από τη μετάδοση του κοκκύτη», συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις