ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαδικτυακές αγορές και απάτες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να μην πέσουμε θύματα

Διαδικτυακές αγορές και απάτες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να μην πέσουμε θύματα

Το διαδίκτυο, όπως ήταν φυσικό, αποδείχτηκε πολύτιμο στην περίοδο του κορωνοϊού με τον υποχρεωτικό περιορισμό στο σπίτι.

Οι λειτουργίες και οι εφαρμογές του λειτούργησαν καταλυτικά, ώστε να συνεχιστεί η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και τομείς όπως η εκπαίδευση και το εμπόριο.

Παρά τον όποιο ευεργετικό του χαρακτήρα όμως, ο κάθε χρήστης του διαδικτύου, θα πρέπει να γνωρίζει για τις παγίδες, που στήνουν μέσα σε αυτό διάφοροι απατεώνες. Ιδιαίτερα στον τομέα των αγοραπωλησιών μέσω διαδικτύου, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι χρήστες, που πέφτουν θύματα απατεώνων, που δραστηριοποιούνται στο δίκτυο. Άλλωστε ο τομέας του διαδικτυακού εμπορίου έχει αναπτυχθεί τόσο τα τελευταία χρόνια, που θα ήταν αδύνατο να μην προσέλκυε κάθε λογής απατεώνα, ο οποίος θα ήθελε να επωφεληθεί ένα μέρος των δισεκατομμυρίων που διακινούνται καθημερινά.

Για αυτό το λόγο, η δραστηριοποίηση μας στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα όταν επιθυμούμε να αγοράσουμε ή και να πουλήσουμε κάτι μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να γίνεται πάντα με πολλή προσοχή. Θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι, πως πίσω από το προφίλ κάθε υποψήφιου πωλητή ή αγοραστή μπορεί να κρύβεται κάποιος ή κάποιοι απατεώνες, που έχουν συγκεκριμένο σχέδιο και στόχο να μας ξεγελάσουν και να μας αποσπάσουν χρήματα.

Το να τους καταλάβουμε δεν είναι κάτι εύκολο. Τις πλείστες φορές, οι άνθρωποι αυτοί δρουν βάσει ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, ενώ ο τρόπος δράσης τους ποικίλει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο, ακολουθώντας κάποιους κανόνες διαδικτυακής συμπεριφοράς συμπεριφοράς, όταν πρόκειται να προβούμε σε κάποια αγοραπωλησία μέσω διαδικτύου.

1. Αγοράζουμε πάντα από αξιόπιστες πηγές

Η αγορά προϊόντων από άγνωστες διαδικτυακές πηγές, περιέχει πάντοτε μεγαλύτερο ρίσκο. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να πραγματοποιούμε τις αγορές μας από σελίδες που έχουμε χρησιμοποιήσει ξανά ή για τις οποίες έχουμε αρκετή πληροφόρηση για την αξιοπιστία τους.

Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως θα πρέπει απαραιτήτως να ελέγχουμε τις αξιολογήσεις άλλων πελατών, προτού αποφασίσουμε να τοποθετήσουμε την παραγγελία μας.

Είναι προτιμότερο επίσης να χρησιμοποιούμε εγχώριες ιστοσελίδες καταστημάτων και λιανικών πωλήσεων (όταν είναι δυνατό), καθώς τότε είναι ευκολότερο και πιθανότερο να λύσετε προβλήματα που πιθανό να προκύψουν.

Προτού προχωρήσουμε στην αγορά από κάποια ιστοσελίδα, βεβαιωνόμαστε για την ασφαλή διαδικασία μεταφοράς δεδομένων. Αναζήτησε το σύμβολο του λουκέτου στη γραμμή URL και τη χρήση των πρωτοκόλλων HTTPS και SSL κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μην ξεχάσετε στο τέλος να αφήσετε το δικό σας σχόλιο στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ή πωλητή, με την δική σας εμπειρία εξυπηρέτησης. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε άλλους να αναγνωρίσουν τις κακοτοπιές και να αποφύγουν τις παγίδες.

2. Χρησιμοποιούμε τη διαδικασία της αντικαταβολής


Όταν αγοράζουμε προϊόντα διαδικτυακά από ιδιώτη πωλητή, ποτέ δεν στέλνουμε προκαταβολικά χρήματα στην πωλητή. Αν είναι δυνατό, διατηρούμε το δικαίωμα της πρότερης παραλαβής του προϊόντος, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της αντικαταβολής.

3. Χρησιμοποιούμε πάντοτε πιστωτικές κάρτες


Χρησιμοποιώντας την πιστωτική μας κάρτα για την πραγματοποίηση των αγορών μας, αυξάνουμε τις πιθανότητες να λάβουμε αποζημίωση σε περίπτωση απάτης. Οι περισσότερες κάρτες διαθέτουν ισχυρή πολιτική προστασίας πελάτη. Αν δε λάβεις το προϊόν που έχεις παραγγείλει, ο εκδότης της κάρτας πιθανόν να σε αποζημιώσει.

Η χρήση της κάρτας μας όμως θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Εάν δεν πρόκειται να αγοράσεις κάποιο προϊόν ή υπηρεσία, μην υποβάλεις τα στοιχεία της κάρτας σου σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα.

Πολλά διαδικτυακά καταστήματα ζητούν την αποθήκευση των στοιχείων πληρωμής. Προτού αποφασίσεις, σκέψου διπλά και βεβαιώσου ότι κατανοείς τους κινδύνους, που ελλοχεύουν από κάτι τέτοιο.

Σε περιπτώσεις αγοράς υπηρεσιών με επαναλαμβανόμενη χρέωση, πριν δώσεις τα στοιχεία της κάρτας σου, ψάξε τον τρόπο διακοπής των χρεώσεων αυτών.

Ποτέ μη δώσεις τον αριθμό, το ΡΙΝ ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για την κάρτα σου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Απόφυγε διαδικτυακές αγορές σε ιστοσελίδες, που δεν χρησιμοποιούν πλήρη αυθεντικοποίηση (Verified by VISA/ MasterCard Secure Code).

4. Πληρώνουμε μόνο μέσω ασφαλούς συσκευής και διαδικτυακής σύνδεσης


Προτού προχωρήσουμε στην πληρωμή οποιουδήποτε ποσού, βεβαιωνόμαστε για το πόσο ασφαλής είναι η σύνδεσή μας στο διαδίκτυο, αλλά και η συσκευή μας.

Με άλλα λόγια αποφεύγουμε τη χρήση δωρεάν ή ανοικτών/ δημόσιων δικτύων Wi-Fi και διατηρούμε το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό ασφαλείας της συσκευής μας, ανανεωμένο.

5. Δεν εμπιστευόμαστε διαφημίσεις, αναδυόμενα παράθυρα και super προσφορές


Ο λόγος είναι προφανής! Σκοπός των διαφημίσεων και των προσφορών είναι να προσεγγίσουν το κοινό και ενίοτε να το ξεγελάσουν.

Επιπρόσθετα, αν ένα αναδυόμενο παράθυρο ισχυρίζεται ότι έχετε κερδίσει κάποιο βραβείο, σκεφτείτε καλά πριν το ανοίξετε, γιατί πολύ πιθανό να κερδίσετε ένα ωραιότατο... κακόβουλο λογισμικό.

6. Κρατάμε αποδείξεις


Όταν αγοράζουμε κάποιο προϊόν ή υπηρεσία, αποθηκεύουμε πάντοτε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα, που σχετίζονται με αυτές τις αγορές μας. Είναι δυνατό να χρειαστούν αργότερα, για να αποδείξουμε τους όρους και προϋποθέσεις της αγοράς μας ή την πληρωμή για την αγορά αυτή.

7. Τι κάνουμε αν δεν παραλάβουμε τα προϊόντα;


Επικοινωνούμε με τον πωλητή. Αν δεν λάβουμε απάντηση, επικοινωνούμε με την τράπεζα μας.

Η ενημέρωση της Αστυνομίας σε τέτοιες περιπτώσεις και σε κάθε πιθανή υπόθεση απάτης, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. ΔΕΙΤΕ ΤΟ LINK εδω

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top