ΔΙΕΘΝΗ

Tα πρώτα σημάδια ανάκαμψης δείχνει το οικονομικό κλίμα στην ΕΕ και την ευρωζώνη τον Μάιο

Tα πρώτα σημάδια ανάκαμψης δείχνει το οικονομικό κλίμα στην ΕΕ και την ευρωζώνη τον Μάιο

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης δείχνει το οικονομικό κλίμα στην ΕΕ και την ευρωζώνη τον Μάιο, σε συνδυασμό με αύξηση των προσδοκιών απασχόλησης, σύμφωνα με το δείκτη επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος, που δημοσίευσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2020, το οικονομικό κλίμα στην ΕΕΕ έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά την πτώση των ρεκόρ του Μαρτίου και του Απριλίου. Ο δείκτης οικονομικού αισθήματος (ESI) σημείωσε άνοδο τόσο στη ζώνη του ευρώ (κατά 2,6 μονάδες σε 67,5) όσο και στην ΕΕ (κατά 2,9 μονάδες σε 66,7). Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση (ΕΕΕ) ανακάμπτει κατά 11,3 μονάδες και στις δύο περιοχές - βρίσκεται βέβαια ακόμη ιστορικά χαμηλά επίπεδα - στις 70,2 μονάδες στην ευρωζώνη και 70,9 στην ΕΕ.

Στη ζώνη του ευρώ, η ανοδική πορεία του ESI αντικατοπτρίζει μια ανάκαμψη στη βιομηχανία και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία εξουδετερώνει περίπου το ένα πέμπτο της συνδυασμένης πτώσης του Μαρτίου και του Απριλίου.

Αντίθετα, η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών συνέχισε να μειώνεται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό από ό, τι τους προηγούμενους δύο μήνες. Οι αλλαγές στην εμπιστοσύνη στον τομέα των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου ήταν πιο περιορισμένες, με την πρώτη να σημειώνει μικρή πτώση και την τελευταία να παραμένει σχεδόν σταθερή. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ, ο δείκτης ESI σημείωσε άνοδο στις Κάτω Χώρες (+3,5), τη Γερμανία (+3,2) και την Ισπανία (+1,6), ενώ παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα στη Γαλλία (-0,3).

Η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης της βιομηχανίας (+5,0) οφείλεται εξ ολοκλήρου σε μια έντονη βελτίωση των προσδοκιών παραγωγής των διαχειριστών, η οποία αντέστρεψε περίπου στο ήμισυ της μείωσης που σημειώθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. 

Οι εκτιμήσεις του τρέχοντος επιπέδου των συνολικών βιβλίων παραγγελιών και των αποθεμάτων τελικών προϊόντων, αντίθετα, συνέχισαν να επιδεινώνονται, το ίδιο ισχύει και για τις εκτιμήσεις των διαχειριστών των βιβλίων παραγγελιών εξαγωγών και του επιπέδου προηγούμενης παραγωγής, οι οποίες δεν εισάγονται στον υπολογισμό του δείκτης εμπιστοσύνης. Γενικά, με εξαίρεση την αξιολόγηση των αποθεμάτων, οι αξιολογήσεις επιδεινώθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Επιπλέον, η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών συνέχισε να μειώνεται (-5,0), αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από ό, τι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ανακτήθηκε (+3.2) λόγω των πολύ βελτιωμένων προσδοκιών των νοικοκυριών σε σχέση με τις οικονομικές τους συνθήκες, τις προθέσεις τους να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές και τη γενική οικονομική κατάσταση.

Η εμπιστοσύνη του λιανικού εμπορίου παρέμεινε σχεδόν σταθερή (+0,4), αντανακλώντας τις αντίθετες δυνάμεις της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των απόψεων των διαχειριστών σχετικά με την παρούσα επιχειρηματική κατάσταση, καθώς και την αντιληπτή επάρκεια του όγκου των αποθεμάτων και μια ανάκαμψη στην αναμενόμενη επιχειρηματική κατάσταση.

Η εμπιστοσύνη στον κλάδο των κατασκευών μειώθηκε ελαφρά (-1,3), καθώς οι εκτιμήσεις του επιπέδου των βιβλίων παραγγελιών συνέχισαν να πέφτουν, αλλά οι προσδοκίες των διευθυντικών στελεχών αυξήθηκαν σημαντικά.

Τέλος, η εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (δεν περιλαμβάνεται στο ESI) σημείωσε άνοδο (+3.3), καθώς η συνεχιζόμενη πτωτική τάση στις αξιολογήσεις της προηγούμενης επιχειρηματικής κατάστασης και της προηγούμενης ζήτησης αντισταθμίστηκε από μια ανατροπή στις προσδοκίες ζήτησης των διαχειριστών.

Η ανάκαμψη του Δείκτη Προσδοκιών Απασχόλησης (+11.3) αντικατοπτρίζει σημαντικά βελτιωμένα σχέδια απασχόλησης σε όλους τους ερωτηθέντες τομείς, τα οποία αντιστάθμισαν μέρος των μειώσεων που καταγράφηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αντίθετα, η άνοδος των προσδοκιών ανεργίας των καταναλωτών, που δεν περιλαμβάνονται στον ΕSI, σταμάτησε τον Μάιο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top