Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (27/05) ότι οι πιθανές περιπτώσεις μόλυνσης Ολλανδών από μινκ μπορεί να είναι τα "πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης" του νέου κορωνοϊού από ζώο σε άνθρωπο.
Μετά την ανακοίνωση ενός πρώτου "εύλογου" κρούσματος την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές αρχές εκτίμησαν χθες, Δευτέρα "πολύ πιθανό" ένας δεύτερος εργαζόμενος σε μονάδα εκτροφής μινκ στην Ολλανδία να προσβλήθηκε από τον ιό που προκαλεί η πανδημία Covid-19 μέσω των μικρών θηλαστικών.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τους Ολλανδούς ερευνητές που εξετάζουν το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι "μέχρι σήμερα, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις". "Αυτές θα ήταν οι πρώτες γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο", ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σε email που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
"Ωστόσο, συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να εξετάζουμε άλλα δεδομένα για να καταλάβουμε εάν τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια", πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός.
Η πανδημία Covid-19 έχει σκοτώσει σχεδόν 350.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε, τον Δεκέμβριο, στην περιοχή Ουχάν της Κίνας.
Οι εργασίες των ερευνητών του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν έδειξαν ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού είναι 80% παρόμοια με εκείνη του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που προκάλεσε μια προηγούμενη επιδημία το 2002-2003 και κατά 96% με εκείνη του κορονοϊού της νυχτερίδας. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνεί ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 -- που προκάλεσε την πανδημία -- πιθανόν γεννήθηκε στη νυχτερίδα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πέρασε από άλλο είδος, που δεν είναι ακόμη γνωστό, πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.
Αυτό το κομμάτι του παζλ είναι που η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ ελπίζουν να ανακαλύψουν προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη, να στοχεύσουν καλύτερα τις επικίνδυνες πρακτικές και να αποφύγουν μια νέα πανδημία.
Η συζήτηση για την προέλευση του ιού έχει επίσης διπλωματικές επιπτώσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν ένα κινεζικό εργαστήριο στην Ουχάν ότι από αυτό προήλθε ο κορωνοϊός, κάτι που αρνείται το Πεκίνο.
Η Κίνα δήλωσε την Κυριακή "έτοιμη" για διεθνή συνεργασία προκειμένου να βρεθεί η πηγή του νέου κορωνοϊού, μια συνεργασία στην οποία δεν πρέπει να υπάρξει καμιά "πολιτική παρέμβαση".
Στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπεγέσους δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συζήτηση για την "προέλευση του ιού δεν είναι καινούργια και ότι το Πεκίνο και ο ΠΟΥ "είχαν συμφωνήσει" στην αρχή της επιδημίας για την ανάγκη διερεύνησης της προέλευσής της. "Αυτό δεν είναι νέο, η συζήτηση είχε ήδη αρχίσει και υπήρχε ήδη συμφωνία", δήλωσε ο Τέντρος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις