ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρίστος Αυγουστίνου: Κανένας επιδημιολόγος δεν είχε πάρει οδηγίες να ασχοληθεί με τα ειδικά σχολεία

Χρίστος Αυγουστίνου:  Κανένας επιδημιολόγος δεν είχε πάρει οδηγίες να ασχοληθεί με τα ειδικά σχολεία

Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες, διαμαρτυρόμενοι για την διάκριση και την καταπάτηση του δικαιώματος για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών.

Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία κρατούσαν πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Δεν θα γίνουν θύμα της σκοπιμότητας και του ρατσισμού σας τα παιδιά μας», «Καταγγελία στην ΕΕ και στον ΟΗΕ τώρα», «Η παιδεία σας είναι ρατσισμός», «Ισότιμα δικαιώματα στην εκπαίδευση» , «Ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα σε όλα τα παιδιά», «Τα κονδύλια για τα παιδιά μας που πάνε;».
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α.), Χρίστος Αυγουστίνου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κατά τον χρόνο που ανέμεναν έξω από το Υπουργείο, όπου συγκεντρώθηκαν η ώρα 14.00, για να δουν τον Υπουργό Παιδείας, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τις δύο επιδημιολόγους, κα. Κολιού και κα. Πανά, οι οποίες έφευγαν εκείνη την ώρα από το Υπουργείο .
 
«Έχω διαπιστώσει ότι κανένας επιδημιολόγος δεν είχε πάρει οδηγίες να ασχοληθεί με τα ειδικά σχολεία. Δεν ξέρουν τι σημαίνει ειδικό σχολείο. Δεν ξέρουν ότι το ειδικό σχολείο είναι μια μεγέθυνση των ειδικών μονάδων. Μια ειδική μονάδα φιλοξενεί σε ένα σχολείο, δημοτικό ή γυμνάσιο, 6 μαθητές, ένα ειδικό σχολείο φιλοξενεί από 8 μέχρι 10 ειδικές μονάδες, δηλαδή ο πληθυσμός μας ξεκινά από 40 μέχρι 80 παιδιά. Απ΄ εκεί και πέρα, ο πληθυσμός είναι ο ίδιος. Τα περιστατικά είναι τα ίδια. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να τους δοθεί η ευκαιρία, να αναγνωρίσουν τι γίνεται στα σχολεία και πρέπει να δώσουν τα πρωτόκολλα, - όπως έδωσαν τα πρωτόκολλα για να γίνονται φυσιοθεραπείες, να γίνονται παρεμβάσεις από ειδικούς, από το παραϊατρικό προσωπικό, και δόθηκε και στους νοσηλευτές-, στους ειδικούς εκπαιδευτικούς να ασκήσουν το επάγγελμα για το οποίο σπούδασαν και για το οποίο πληρώνονται και πρέπει να δουλέψουν. Δυστυχώς, οι άνθρωποι είναι εκεί αλλά δεν τους παίρνουν τους μαθητές», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς για τη σημερινή νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν έξω από το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Αυγουστίνου είπε ότι «εμείς ήμασταν εκεί για να παλέψουμε και να προσπαθήσουμε για την επιστροφή όλων των μαθητών των ειδικών μονάδων και των ειδικών σχολείων».
 
«Δυστυχώς, ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε σήμερα ξανά ότι τα ειδικά σχολεία δεν ανοίγουν με τη φάση Β΄, στη βάση των κυβερνητικών αποφάσεων. Και δεν παίρνει και θέση πότε θα ανοίξουμε. Οπότε, το σημαντικό είναι ότι πρέπει να δούμε τον Πρόεδρο, τους Επιδημιολόγους, Αυτός θα είναι ο αγώνας πλέον για να μπορέσουν να αντιληφθούν τι σημαίνει ειδικό σχολείο, γιατί φαίνεται ότι κανένας μα κανένας επιδημιολόγος δεν ασχολείται με αυτό το θέμα μέχρι σήμερα και δεν είχε ενημέρωση τι σημαίνει ειδικό σχολείο», πρόσθεσε.
 
Τα ειδικά σχολεία στην Κύπρο, συνέχισε ο κ. Αυγουστίνου, μπορούσαν να ανοίξουν με την φάση Β΄.
 
«Δεν είμαι επιδημιολόγος. Δεν είμαι επιστήμονας. Όμως ελπίζω να μην φύγουμε και από τη φάση Γ΄ , διότι αν δεν μας έβαλαν και σε αυτή τη φάση , τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε. Οι γονείς θα αυτοκτονήσουν. Τα παιδιά θα παλινδρομήσουν και θα αυτοκτονήσουν. Το αποτέλεσμα που θα έχουμε μέχρι το Σεπτέμβρη, διότι άμα φύγει και ο Ιούνιος, πώς θα ξεκινήσουμε να λειτουργήσουμε τα σχολεία, πώς θα μπορέσουμε να έχουμε εμπειρίες για να κάνουμε το καλοκαιρινό, που είναι Ιούλιο και  Αύγουστο για να μπορέσουμε να έχουμε συνεχή εκπαίδευση για αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγαίνουν έξω από την καθημερινότητα τους σε τόσα μεγάλα διαστήματα», συμπλήρωσε.
 
Κράτησε, συνέχισε ο κ. Αυγουστίνου, πολύ χρόνο «για να αφήσουμε το κράτος να κάνει τα καλοκαιρινά προγράμματα».
 
«Κατανοητή η πανδημία, αλλά, νομίζω, χρειάζονται πρωτοβουλίες, χρειάζονται σωστές ενημερώσεις για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το πως είναι αυτές τις ημέρες η ψυχολογία των παιδιών με αναπηρία, ο κ. Αυγουστίνου είπε ότι θαυμάζω τις αντοχές των γονιών, «αλλά την ίδια στιγμή, σου λέω ειλικρινέστατα,  άκουσα από τους ίδιους τους γονείς να λένε ότι τα παιδιά κάνουν τρελά πράγματα πλέον».
 
Σε ερώτηση αν θα αποστείλουν επιστολή για συνάντηση με Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επιδημιολόγους, ο κ. Αυγουστίνου είπε ότι έχει ήδη στείλει επιστολή προς την ομάδα των επιδημιολόγων και ζητά να ξεκινήσουν να εργάζονται στο θέμα επαναλειτουργίας των ειδικών μονάδων και των ειδικών σχολείων για όλους τους μαθητές.
 
«Έχουμε παιδιά με αναπηρία. Δεν έχουμε ευάλωτες ομάδες σε όλο μας το πληθυσμό. Δεν είναι όλοι οι ανάπηροι μαθητές ευάλωτες ομάδες. Σήμερα ήταν ξεκάθαρη η θέση του Υπουργού: Δεν ανοίγουμε αν δεν γίνει πολιτική απόφαση. Άρα, καρτερούμε από τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δείξει τις ευαισθησίες τους προς τα παιδιά με αναπηρία. Και δεν παράκληση, είναι αίτημα αυτό το πράγμα. Ο Πρόεδρος πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα. Πρέπει να ενδιαφερθούν. Αν επιδημιολόγοι, το κράτος αποφασίσουν ότι είναι τόσο ευάλωτοι και δεν θα πάνε, το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε; Θα τους έχουμε σπίτι με τους γονείς τους; Θα εφαρμόσουμε το Περί Ειδικής Αγωγής Εκπαίδευσης Νόμο, που λέει ότι αν τα άτομα με αναπηρία κριθεί ότι η υγεία τους δεν τους επιτρέπει να φοιτούν θα δέχονται κατ΄ οίκον εκπαίδευση; Οπότε δύο πράγματα μένουν. Είτε τα ανοίγουμε και πάνε οι μαθητές μας είτε γίνεται κατ΄ οίκον εκπαίδευση », πρόσθεσε.
 
Όπως είπε ο κ. Αυγουστίνου, ο Υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε ότι θα αρχίσει διαβήματα για να μπορέσουμε να μπούμε στη φάση Γ΄, την 1η Ιουνίου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top