Το ΔΗΚΟ με καυστικό τρόπο επανέρχεται στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων και το προσχέδιο νόμου που απέσυρε τελικά η κυβέρνηση λόγω της αντίδρασης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Με ανακοίνωσή του επικρίνει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για το περιεχόμενο των τοποθετήσεών του στο πλαίσιο συνέντευξής του στον Alpha Κύπρου.
«Με αλαζονεία και έπαρση κατέφυγε σε ειρωνείες, υπονοούμενα και παραπληροφόρηση, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να διχάσει την κοινωνία» σημειώνει μεταξύ άλλων κι αφήνει σαφείς αιχμές ότι η κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, έχουν λόγους να φοβούνται την εποπτεία σε ό,τι αφορά τα δάνεια στις επιχειρήσεις.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
«Είναι εμφανής ο εκνευρισμός του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, επειδή δεν πέρασε η εμμονή τους, για απουσία ελέγχου και διαφάνειας στη διαδικασία δανείων με κρατικές εγγυήσεις.
Με αλαζονεία και έπαρση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη χτεσινή (σ.σ. 22/05) συνέντευξη του στον Alpha Κύπρου, κατέφυγε σε ειρωνείες, υπονοούμενα και παραπληροφόρηση, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να διχάσει την κοινωνία.
Όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ προσπαθούν ν’ αποπροσανατολίσουν, άλλο τόσο η κοινωνία ζητά να απαντήσουν τρεις απλές ερωτήσεις:
- Γιατί η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ φοβάται τον έλεγχο και τη διαφάνεια;
- Γιατί η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ απέσυρε το νομοσχέδιο για απευθείας χορηγίες στις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους, το οποίο είχε την στήριξη όλων;
- Γιατί η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ σπαταλά χρόνο και γιατί προκαλεί ασφυξία στους πιο παραγωγικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας;».
Οι τοποθετήσεις Αναστασιάδη
Για το επίμαχο θέμα των κρατικών εγγυήσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη, κι απαντώντας σε ερώτημα του Γιώργου Κασκάνη, είπε ανάμεσα σε άλλα: "...υπάρχει η δεύτερη δέσμη, το άλλο εργαλείο το οποίο μας έδωσε η ΕΕ, με βάση το οποίο ήμασταν από τις πρώτες χώρες που κατατέθηκε στη Βουλή. Η εισήγηση μας ήταν για 2 δις, εγγύηση του κράτους ρευστότητας προς τις μικρές επιχειρήσεις, τις μεσαίες επιχειρήσεις, τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ήταν φυσικό να έρθουμε σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και αυτό έγινε. Υπήρξε ένας αριθμός που υπερέβαινε τις 20, μόλις κατατέθηκε το νομοσχέδιο. Πλείστες όσες εξ αυτών έγιναν αποδεχτές. 15 τον αριθμό εισηγήσεις έγιναν αποδεχτές. Ξεκινήσαμε με 2 δις, ζήτησαν να γίνει 1,5. Το αποδεχθήκαμε. Η τελευταία πρόταση ήταν να γίνει 1 δις με έναν κόμμα να εισηγείται 750 εκατομμύρια. Το χειρότερο όμως ήταν άλλο. Αντί να κοιτάζουμε πως ήταν δυνατόν να βοηθήσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων ήταν πως να δημιουργήσουμε ένα σύστημα το οποίο είτε δεν εγίνετο αποδεκτό από την ΕΕ οι πλείστες όσες πρόνοιες. Είτε δημιουργούσε συνταγματικά προβλήματα, είτε απέτρεπε τελικά είτε τις τράπεζες είτε τους δανειολήπτες, τις επιχειρήσεις, να αποταθούν για το δάνειο. Και είπαμε ότι όπως το διαμορφώσατε, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψιν ότι μετά τις 15 τροποποιήσεις που είχαμε δεχθεί και θεωρήθηκε ότι το ν/σ ήταν ώριμο πλέον προς ψήφιση, επανήλθαν με άλλες 17 ή 20 τόσες τροπολογίες. Μέχρι την Παρασκευή που έγινε η σύσκεψη στο Προεδρικό, την προτεραία έγινε σύσκεψη και γνώριζαν. Για αυτό και έφερα τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό, τους παρακάλεσα να συνειδητοποιήσουν ότι είναι απαραίτητη η ρευστότητα στις επιχειρήσεις ύστερα από δύο - τρεις μήνες μη λειτουργίας ή ελάχιστης λειτουργίας. Δυστυχώς κάποιοι θεώρησαν ότι μπορεί να πολιτικοποιήσουν το θέμα και να καρπωθούν οφέλοι. Παρά την άριστη συμπεριφορά που επέδειξαν τα κόμματα καθ’ όλη την διάρκεια, κάποια στιγμή θεώρησαν ότι πρέπει να ξαναμπούμε στα πολιτικά παίγνια".
Σε ό,τι αφορά το θέμα του Γενικού Ελεγκτή, δήλωσε ο Πρόεδρος: "Εγώ διερωτώμαι γιατί ανήχθη σε τόσο μέγα θέμα το θέμα του ελεγκτή. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα για να τελειώνουμε με τούτου το θέμα. Υπάρχουν τρεις μηχανισμοί ελέγχου. Πρώτα είναι ο εποπτικός μηχανισμός που είναι ο κεντρικός τραπεζίτης, η γενική λογίστρια, η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στην οποία δεχθήκαμε βεβαίως να δίνονται, γιατί όχι, να γίνουν με διαφάνεια. Εγείρουν το θέμα του γενικού ελεγκτή ο οποίος λέει θα είναι παρατηρητής παρακολούθησης τι; Τι κάνουν οι τράπεζες; Δεν είναι η Κυβέρνηση που θα αποφασίζει που θα δίνονται τα δάνεια, είναι οι τράπεζες με βάση την πιστοληπτική ικανότητα του υπευθύνου. Συνεπώς ήτο μια αξίωση την οποία δεν ξέρω γιατί έχουν αναγάγει σε μείζον θέμα. Δεν είναι από δικής μας πλευράς, απλώς λέμε ότι δεν μπορεί να συμμετέχει διότι θα αυτοελέγχεται. Και γνωρίζω εκεί και όπου συμμετέχει ως παρατηρής τι συμβαίνει πολλές φορές που είναι παρόν λαμβάνονται οι αποφάσεις και εκ των υστέρων από τον έλεγχο που διενεργεί εκδίδει σημαντικά καταπελτικές εκθέσεις για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην παρουσία του. Αυτό..."
Ρωτήθηκε ακολούθως, κατά πόσον "παραμένει η διαφωνία σας (σ.σ. με τον Γενικό Ελεγκτή)", ενώ του ζητήθηκε αναφέρει ποιά είναι η εντύπωση που έχει για το ρόλο του Γενικού Ελεγκτή.
Απάντησε ως εξής ο Πρόεδρος: "Δεν έχω καμιά διαφωνία, τον έχω δει τόσες πολλές φορές. Τον συγχάρηκα για το έργο που κάνει. Εκείνο που πολλές φορές του έχω επιστήσει την προσοχή να μην δημοσιοποιεί κατά τη διάρκεια της έρευνας εκθέσεις ή επιστολές που αποστέλλει για να διενεργήσει έλεγχο διότι κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η εικόνα, γίνεται κύριο θέμα, αποπερούται η έρευνα, διαπιστώνεται ότι δεν είχε τίποτα ο α ή β που ελέγχεται. Στο τέλος μένει ο κύριος τίτλος ότι ελέγχεται ο κύριος Κασκάνης για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει τίποτε εις βάρος του κυρίου Κασκάνη, παραμένει είτε χωρίς ανακοίνωση είτε με ανακοίνωση η οποία περνά στα ψιλά γράμματα. Αυτή ήταν η μόνη παρατήρηση που του υπέβαλα και βεβαίως να μένει εντός των ορίων που το Σύνταγμα καθορίζει. 25, 22 τόσες χώρες έχουν ήδη υλοποιήσει ανάλογη πρόνοια - ευκολία, έναν εργαλείο αν θέλετε που μας παραχώρησε η ΕΕ. Εις ουδεμίαν υπάρχει ανάλογη αξίωση η συμμετοχή του γενικού ελεγκτή. Ο γενικός ελεγκτής δεν είναι για να ελέγχει τι αποφασίζει η Κυβέρνηση, είναι να ελέγχει με βάση εκείνα που αποφάσισε η Κυβέρνηση αν τήρησε τους κανόνες χρηστής διοίκησης, εάν διασπάθησε το δημόσια χρήμα, αν παρανόμησαν οποιαδήποτε μέλη της κ.ο.κ. Αυτές οι αξιώσεις που είναι αντισυνταγματικές, άστε που υπάρχουν κι άλλες -με βάση τις προτάσεις που έκαναν- που αντιβαίνουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τα πλαίσια όπως έχουν καθοριστεί. Μας υποχρέωσαν να οδηγηθούμε στην απόσυρση του νομοσχεδίου. Αν αποδέχοντο το 1,5 δις να διατεθεί με τους μηχανισμούς ελέγχου που τους έχουμε αποδεχτεί όλους, ελέγχου δηλαδή και υπόλογοι στον γενικό ελεγκτή και στη Βουλή. Αυτά είναι δεδομένα, αποδεκτά, δεν θα είχα πρόβλημα να επαναφέρω το ν/σ. Αλλά θέλω να πω και κάτι, επειδή δεν παίζουμε παιχνίδια. Επειδή κάποιαν ώρα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι επιτέλους χρειάζεται σύνεση και σοβαρότητα στη διαχείριση αναλόγων κρίσιμων στιγμών. Η οικονομία αυτή τη στιγμή χρειάζεται ρευστότητα, χρειάζεται να σώσουμε θέσεις εργασίας. Σκέφτονται άραγε με βάση τα κριτήρια που έθεσαν, τις τόσες τροπολογίες που στην ουσία διαφοροποιούσαν εντελώς τη φιλοσοφία. Άλλοι ήθελαν να δίδουμε εντελώς δωρεάν κατευθείαν τα χρήματα. και μας εμπιστεύονταν ότι δεν θα κάναμε πάρτι. Άλλοι ήθελαν να μειώσουν το ποσό που θα εδίδετο. Αυτά μελετώνται από την Κυβέρνηση. Για αυτό υπάρχει σε κάθε κράτος μια Κυβέρνηση που παίρνει τις αποφάσεις".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις