ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακιντζί: Στέλνει μήνυμα για ειρήνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία

Ακιντζί: Στέλνει μήνυμα για ειρήνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία

Οι χώρες που ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς και με τα όπλα έχουν τις πιο ισχυρές θέσεις στον κόσμο, απέναντι στον ιό, έμειναν απροστάτευτες, και οι γιατροί, σε συστήματα υγείας που κατέρρευσαν έπρεπε να επιλέγουν ποιος ασθενείς θα ζήσει και ποιος όχι, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι «η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας της μεγάλης σημασίας που έχει η υγεία και η παιδεία έναντι στα όπλα και την επίδειξη πολυτέλειας».

Στο μήνυμά του για την γιορτή του Ραμαζανιού, ο Τ/κ ηγέτης επικεντρώθηκε κυρίως στην μετά πανδημίας εποχή, εκφράζοντας τις δικές του απόψεις για το πώς αυτή πρέπει να είναι.  Φάνηκε, είπε, πόσο απαραίτητο είναι να επενδύσουμε στην εκπαίδευση της νέας γενιάς και την διεύρυνση και ανάπτυξη των συστημάτων υγείας και όχι στον εξοπλισμό, στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας ότι αυξάνονται οι φωνές που λένε ότι μετά την πανδημία τίποτε δεν θα είναι το ίδιο, είπε ότι αυτό δεν αρκεί. «Πρέπει να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε ένα ευρύ μηχανισμό συμμετοχής και να εφαρμόσουμε το τι πρέπει να αλλάξει και πως».
 
Πρέπει το μέλλον να το καθορίσουμε από κοινού, μαζί, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές σχολές σκέψεις για την περίοδο μετά την πανδημία. «Είτε θα υπάρξει περισσότερη εσωστρέφεια και αυταρχισμός είτε θα υπάρξει ένας νέος μηχανισμός αλληλεγγύης που θα εφαρμοστεί με περισσότερη ελευθερία». Εξέφρασε δε ότι η επιλογή των Τ/κ σε αυτές τις δύο επιλογές «θα είναι χωρίς αμφιβολία μια περίοδος με περισσότερη αλληλεγγύη και ελευθερία».
 
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η διεθνής τάξη που δημιουργήθηκε στην βάση του εξοπλιστικού ανταγωνισμού και της δύναμης, απέναντι στον κορωνοϊό βρέθηκε χωρίς λύσεις και πρέπει να θεωρείται βασικό στοιχείο ότι όλη η ανθρωπότητα έχει κοινό μέλλον.
 
Στην μετά πανδημίας εποχή, συνέχισε, θα πρέπει να γίνει πιο δίκαιη κατανομή των εσόδων στη «χώρα μας» - κατά την έκφρασή του – και να καταπολεμηθεί η φτώχεια, λέγοντας πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια οικονομική δομή που θα μπορεί να είναι αυτάρκη και βιώσιμη. Μα χρησιμοποιηθούν καλύτερα οι φυσικοί πόροι, με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και να επικεντρωθούν στην αύξηση της οργανικής και φυσικής γεωργικής παραγωγής.
 
Κατά τον κ. Ακιντζί στην νέα εποχή θα πρέπει να επανασχεδιαστεί ο τουριστικός τομέας και τα έσοδα να διαμοιράζονται σε όσους περισσότερους γίνεται, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στις μικρές, οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες που δεν επιφέρουν ζημιά στο περιβάλλον.
 
Μίλησε επίσης για ριζοσπαστική αλλαγή και μεταρρύθμιση τόσο στις υποδομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τεχνολογική αναβάθμιση, ώστε να είναι εφικτή η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
«Πρέπει να απαλλαγούμε από την συνήθεια να ζούμε με δανεικά για να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα που θα είναι προς όφελος της κοινωνίας διευρύνοντας την ευρύτητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας» ανέφερε, λέγοντας ότι εξίσου σημαντικό είναι ένα οικονομικό σύστημα όπου θα ξοδεύουμε όσα παράγουμε.
 
Η αλληλεγγύη που επέδειξε ο τ/κ «λαός», συνέχισε, για να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη εποχή πρέπει να μετατραπεί σε τρόπο ζωής, λέγοντας ότι «πρέπει να διαμορφώσουμε τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές διαστάσεις αυτού του μετασχηματισμού σε μια ενότητα, με δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες, υπό το φως της λογικής και της επιστήμης, με μια συλλογική κατανόηση της ελεύθερης σκέψης και της ελεύθερης βούλησης».
 
Μαζί με την προσπάθεια για να έχει η τ/κ κοινότητα την θέση που δικαιούται διεθνώς, ισότιμα και με εντιμότητα, παράλληλα πρέπει να γίνει κοινός κοινοτικός αγώνας η δημιουργία μιας δυνατής δομής, οικονομικά και δημοκρατική, για να ριζώσει σε αυτά τα χώματα.
 
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές κάνοντας λόγο σε κοινό φυσικό πλούτο που χάθηκε και ειδική μνεία στα αιωνόβια ελαιόδεντρα, για να σημειώσει ότι φάνηκε η ανεπάρκεια του συστήματος πυρόσβεσης και από αέρος. Εξέφρασε όμως ικανοποίηση γιατί απέναντι στις φυσικές καταστροφές «επιδείχθηκε ως ένα πρώτο παράδειγμα αλληλεγγύη στην Κύπρο, έστω και στρεβλή». Χωρίς διάθεση για πολιτικά παιχνίδια, σε συνεργασία με την «κυβέρνηση», είπε, ζήτησε βοήθεια και από την Τουρκία και από την Κύπρο, κατά την έκφρασή του. «Η ανταπόκριση σε αυτό μας το αίτημα έχει σπάσει ένα ταμπού. Σε μια παρόμοια περίπτωση, εάν επιδειχθεί η ίδια αλληλεγγύη και από τον νότο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έσπασε και το δεύτερο πόδι αυτού του ταμπού».
 
Ευχήθηκε «πρώτα απ’ όλα υγεία και ευτυχία στον τ/κ λαό», ένα μέλλον με ειρήνη και ευημερία στον ισλαμικό κόσμο και σε όλη την ανθρωπότητα.
 
Χωρίς να εγκαταλείπουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αυτό το μπαϊράμι θα είναι διαφορετικό, χωρίς χειροφίλημα και εναγκαλισμούς, «μπορούμε να μοιραστούμε την αγάπη μας με  τα λόγια και τα μάτια μας». Σημείωσε δε ότι την εποχή της πανδημίας πρέπει χωρίς να μας νικήσει η απαισιοδοξία αλλά και χωρίς ν παραβλέπουμε τις πραγματικότητες, να δούμε πόσο σημαντικό είναι να ενεργήσουμε με μέτρο και υπό τις οδηγίες των επιστημόνων.
 
Ο κ. Ακιντζί ευχήθηκε χωριστά στους επαγγελματίες υγείας, τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τους νοσοκόμους και τους φαρμακοποιούς που ενεργώντας με ανιδιοτέλεια και ο κόσμος με υπευθυνότητα, εμπόδισαν την εξάπλωση της πανδημίας.
 
Να σημειωθεί ότι το Ραμαζάν ή Σιεκέρ μπαϊράμ, η γιορτή των Γλυκών, είναι μία από τις δύο πιο σημαντικές γιορτές για τους μουσουλμάνους, αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται την Τρίτη και ακολουθεί τον ιερό μήνα των νηστειών.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top