ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών Κύπριος επιχειρηματίας

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών Κύπριος επιχειρηματίας

Πέθανε το απόγευμα της Τετάρτης (20/5) σε ηλικία 90 χρονών στη Φλόριδα, ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και ιδρυτής της μεγάλης εταιρίας παρασκευής και διανομής ελληνικών και μεσογειακών τροφίμων με έδρα τη Νέα Ιερσέη (New Jersey), “Kontos Foods”, Eυριπίδης Κόντος ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, εξ αιτίας, κυρίως, της καρδιάς του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ» ο εκλιπών γεννήθηκε και έζησε φτωχικά τα παιδικά του χρόνια στην Κύπρο. Μέχρι την τελευταία του στιγμή είχε τη λαχτάρα να ξαναδεί ελεύθερο τον Καραβά της Κυρήνειας που έχει καταληφθεί από τους Τούρκους κατά την εισβολή στη μεγαλόνησο των Τούρκων οι οποίοι κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της. Μεγάλος πατριώτης ο Ευριπίδης Κόντος πρόσφερε ως το τέλος οικονομική και ηθική υποστήριξη στους αγώνες για τη δικαίωση και επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ευριπίδης Κόντος μεγάλωσε,  συνεχίζει το ρεπορτάζ, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες, στη Λευκωσία, όπου πήγε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, εργαζόμενος παράλληλα σε ζαχαροπλαστείο. Οταν ήταν μαθητής στην 3η Γυμνασίου σταμάτησε το σχολείο και άρχισε δική του δουλειά. Συγκεκριμένα, έπεισε τους θείους του να βάλουν ενέχυρο κάποια μικρή περιουσία που είχαν, ώστε να εξασφαλίσει κάποια χρήματα και να ξεκινήσει την παραγωγή φύλλου.

Από τη γνωριμία του με έναν ηλικιωμένο Κύπριο από την Αίγυπτο, που του είχε ζητήσει δουλειά, ο νεαρός Ευριπίδης έμαθε τον καλύτερο τρόπο να παρασκευάζει γρήγορα φύλλο. Η εξαιρετική ποιότητά του, το έκανε γνωστό σε όλη την Κύπρο.

Υστέρα από λίγο καιρό συνεταιρίστηκε με κάποιον στον οποίο τελικά πούλησε το μερίδιό του και έφυγε για τη Νέα Υόρκη το 1949.

Ο εκλιπών, σημειώνει ο «Εθνικός Κήρυκας» ήταν ένας από τους πρώτους που πέρασαν τη διαχωριστική γραμμή και μπήκε στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο το 1986. Είχε πάει στο χωριό του, μαζί με τον Αμερικανό γερουσιαστή, Φιτζέραλντ Τορισέλι, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και του Παγκύπριου, Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλους παράγοντες.

Ολα τα χρόνια είχε αγωνιστεί για τα δίκαια της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, γέμιζε λεωφορεία με διαδηλωτές για να πάνε στα μεγάλα συλλαλητήρια στην Ουάσιγκτον. Η κοινότητά του στο Τενεφλάι της Ν. Ιερσέης, έγινε αποθήκη για να γεμίζουν κοντέινερς με πράγματα που τα έστελναν στην Κύπρο. Ξόδεψε, επίσης, αρκετά χρήματα για να εξηγήσει σε Αμερικανούς πολιτικούς την ιστορία της Κύπρου και να τους πάει να δουν από κοντά την κατάσταση στο νησί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία... παρέα με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Κρανίο που ανήκει σε πλάσμα βάρους 40 τόνων ξεβράστηκε σε παραλία στις ΗΠΑ



Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα βρίσκονται σε διάταξη μάχης για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κινήσεις εντυπωσιασμού και δηλώσεις, οι ηγεσίες των κομμάτων τρέχουν στη μάχη των ευρωεκλογών έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους, τη συσπείρωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top