ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: «Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ καταδίκασαν ρητά την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας»

Ν. Δένδιας: «Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ καταδίκασαν ρητά την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας»

Ως ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία, χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τη σημερινή Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά την κλιμακούμενη παράνομη συμπεριφορά  της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου μας», σημείωσε ο κ. Δένδιας, σε γραπτή δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως τόνισε, η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης, αλλά και «ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας», το οποίο, όπως σημείωσε ο ίδιος, έρχεται να προστεθεί στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα προ λίγων ημερών.

«Η ΕΕ έρχεται να επαναλάβει ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάσει των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου και των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μηδενός εξαιρουμένου», υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Όπως σημείωσε, στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περιλήφθηκε επίσης η ανταλλαγή απόψεων για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπό το φως των θέσεων της ΕΕ, καθώς και των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η ελληνική πλευρά τόνισε «τη σημασία της συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ», υπογραμμίζοντας ότι προσβλέπει «στη συνέχιση της εποικοδομητικής αυτής σχέσης και με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία αναμένεται να αναλάβει τις επόμενες ημέρες τα καθήκοντά της».

Επιπλέον, στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και τα αποτελέσματα της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

«Η απόφαση των αρχηγών κυβερνήσεων για οικονομική ενίσχυση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε, πέραν της έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ,  τη στρατηγική σημασία και την προνομιακή σχέση της περιοχής αυτής με την Ένωση», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, μια νέα τηλεδιάσκεψη με ομολόγους μου των Βαλκανίων και γειτονικών Ευρωπαϊκών χωρών με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κοινωνικο-οικονομική κανονικότητα, με τη συνδρομή βέβαια της ΕΕ, μετά την πρωτοφανή περίοδο αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας».

Τέλος, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε «στην ανάγκη αποτελεσματικής δράσης της επιχείρησης IRINI για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που αποτελεί μείζονα συνδρομή στη δημιουργία απαραίτητων συνθηκών για την ειρήνευση στη Λιβύη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, στη νότια δηλαδή ευρωπαϊκή γειτονία», όπως είπε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top