ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η επαναλειτουργία των Τεχνικών Σχολών κύλησε ομαλά διαμηνύουν Δ/ντης Μέσης Τεχνικής και ΟΛΤΕΚ

Η επαναλειτουργία των Τεχνικών Σχολών κύλησε ομαλά διαμηνύουν Δ/ντης Μέσης Τεχνικής και ΟΛΤΕΚ

Οι πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των Τεχνικών Σχολών έχουν κυλήσει πάρα πολύ καλά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Ηλίας Μαρκάτζιης.

«Αυτά που ακούω από τους Διευθυντές μας με ενθαρρύνουν ιδιαίτερα και μου δίνουν δύναμη, γιατί φαίνεται ότι τα παιδιά πήγαν πίσω με ιδιαίτερη χαρά και ιδιαίτερο ενθουσιασμό, που τούτο είναι το πιο σημαντικό για μας. Φαίνεται ότι τα παιδιά περιμέναν τούτη την επιστροφή, γιατί είναι διάχυτος ο ενθουσιασμός και αυτό μου το είπαν διαφορετικοί διευθυντές, σαν να ήταν συνεννοημένοι από πριν. Η ίδια ευχάριστη εικόνα υπάρχει και με τους εκπαιδευτικούς μας, που φαίνεται ότι το μεράκι ακόμα υπάρχει. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν αυτό που κάνουν γιατί το νιώθουν και η εικόνα που εκπέμπουν τα σχολεία μας, τουλάχιστον εκείνα που ξέρω και εκείνα που παρακολουθώ είναι θετικότατη», πρόσθεσε.
 
Δίνεται, συνέχισε ο κ.  Μαρκάτζιης, αυτή τη στιγμή η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν, να εκπαιδευτούν σε ότι αφορά την προστασία από τον κίνδυνο που ελλοχεύει με τον κορωνοϊό πρώτα και δεύτερον να κάνουν τις επαναλήψεις τους, να κάνουν τα μαθήματα τους, να σηκωθούν από τον καναπέ, να βγουν έξω από το σπίτι τους που βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό και να τελειώσουν όχι άδοξα την σχολική τους χρονιά και την φοίτηση τους στη Μέση Εκπαίδευση.
 
«Θα ήταν πολύ λυπηρό τα παιδιά να φύγουν τον Μάρτιο και να μην ξαναεπιστρέψουν στα σχολεία τους. Σκεφτείτε το να δείτε πόσο σημαντικό είναι που επιστρέφουν έστω για αυτές τις λίγες μέρες στο σχολείο», σημείωσε.
 
Σε ερώτηση τι γίνεται με τα παιδιά που μένουν στο σπίτι είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είτε στην ομάδα που μένει σπίτι, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι καταρχάς η τηλεκπαίδευση όπως την φαντάστηκαν στο Υπουργείο, δηλαδή η δυνατότητα των παιδιών που απουσιάζουν από την τάξη να παρακολουθήσουν με κάποιο τρόπο το μάθημα που γίνεται στην τάξη, ήταν για να βοηθηθούν τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 
«Από εκεί και πέρα, δώσαμε τη δυνατότητα και παιδιά τα οποία ανήκουν στην άλλη ομάδα να παρακολουθούν το μάθημα. Σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει αυτό, παρόλο που έχουν δοθεί οδηγίες, δυστυχώς, από την ΟΕΛΜΕΚ, όχι από την ΟΛΤΕΚ και το τονίζω, για αυτό βλέπουμε ότι εφαρμόστηκε καλύτερα και περισσότερο στην Τεχνική Εκπαίδευση, και μάλιστα όπως μου έχει πει μέλος της ΟΛΤΕΚ, εμείς θέλουμε ακόμα να δώσουμε και κάτι παρά πάνω από εκείνο που παίρνει το παιδί εντός της τάξης», συμπλήρωσε.
 
Δηλαδή, συνέχισε ο κ. Μαρκάτζιης, κάποιοι εκπαιδευτικοί είναι δική τους πρωτοβουλία, συμπληρώνουν κάποια πράγματα κατ΄ ιδίαν με τα παιδιά που απουσιάζουν.
 
«Γενικά, θεωρώ ότι αξιοποιήθηκε η τηλεκπαίδευση. Έγιναν τα μαθήματα. Συνδέθηκαν τα παιδιά που λείπουν, με τα παιδιά που δεν λείπουν, έστω και με τον τρόπο αυτό και συνεχίζουμε. Κανένα μέτρο που παίρνουμε δεν είναι το άλφα και το ωμέγα. Κάνουμε προσπάθειες, βήμα, σκαλοπάτι – σκαλοπάτι, να δώσουμε το καλύτερο που μπορούμε στο εκπαιδευτικό επίπεδο, στο ψυχολογικό επίπεδο, αλλά να κρατήσουμε τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να κρατούμε», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς αν θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και αύριο, που θα μεταβεί στο σχολείο η Β΄ Ομάδα, ο κ. Μαρκάτζιης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «προχωρούμε με τον τρόπο που σχεδιάστηκε μέχρι να φτάσουμε στις μέρες των εξετάσεων».
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να ρυθμιστεί στο σχολείο, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να ρυθμιστεί.

«Πρέπει όμως να γίνεται προσπάθεια κάθε μέρα να βελτιωνόμαστε σε αυτά που είπαμε, να βελτιώνουμε τα μέτρα ασφάλειας που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα που έχουν σταλεί στα σχολεία και να δουλέψει πλέον ο μηχανισμός βελτιώσεων. Και όταν λέω μηχανισμός βελτιώσεων, εντός των επόμενων ημερών, θα έχουν τις εκθέσεις των Διευθυντών μας όπου θα μας λένε κάποια πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν. Εμείς ασφαλώς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις βελτιώσεις που πρέπει να κάνουμε. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός από την αρχή. Αναμένουμε να υπάρξουν αδυναμίες . Το μυστικό όμως είναι να υπάρχει ο μηχανισμός, ούτως ώστε να εντοπίζονται οι αδυναμίες και να προβαίνουμε σε βελτιωτικές κινήσεις», πρόσθεσε.
 
Αναφορικά με την επιστροφή στις 21 Μαΐου και των υπόλοιπων βαθμίδων πίσω στα σχολεία, αν θα ακολουθηθεί κάποιο πρωτόκολλο, ο κ. Μαρκάτζιης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι τα πρωτόκολλα, τα οποία έχουν στείλει δεν είναι μόνο για τα παιδιά που έχουν πάει, δηλαδή τους τελειόφοιτους, αλλά τα πρωτόκολλα που έχουν στείλει ισχύουν για τα παιδιά του κάθε σχολείου της Μέσης Εκπαίδευσης, δηλαδή των Γυμνασίων και των Λυκείων.
 
«Έρχεται ένα δεύτερο πρωτόκολλο, το οποίο συμπληρώνεται με κάποια πράγματα για να καλύψουμε το γεγονός ότι στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία μιλούμε για παιδιά μικρότερων ηλικιών, αλλά αυτό το πρωτόκολλο που υπάρχει θα ισχύει και για τα παιδιά του Γυμνασίου και της Α΄ - Β΄ τάξης των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών. Άρα, ξέρουμε τι θα κάνουμε όσον αφορά όλα τα παιδιά. Αντιλαμβάνεστε και πάλι, είναι το 50% των παιδιών που θα επιστρέψει την ίδια στιγμή στο σχολείο. Άρα, θα έχουμε τα μισά παιδιά στο σχολείο κάθε φορά. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να εφαρμόσουμε τα πρωτόκολλα που ήδη έχουμε ετοιμάσει», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι η ώρα έναρξης των μαθημάτων είναι στις 07.30 και ώρα λήξης στις 11.30 και πρόσθεσε ότι κάποια σχολεία έχουν χωρίσει το χρόνο αυτό σε τέσσερις περιόδου, κάποια άλλα σχολεία προτίμησαν να κάνουν πέντε περιόδους των 40΄ και έχουν διευθετήσει διαλείμματα μεταξύ των περιόδων διδασκαλίας, έτσι ώστε να μοιράζονται τα παιδιά την ώρα του διαλείμματος, «δηλαδή έχουμε λάβει την πρόνοια μας και στο κάθε διάλειμμα είναι ένας πολύ μικρός αριθμός παιδιών, γιατί δε θέλουμε να υπάρχει συνωστιμός εντός της αυλής του σχολείου».
 
Ο κ. Μαρκάτζιης είπε, επιπρόσθετα, ότι παρακολουθούν στενά την κάθε κίνηση που γίνεται, παρακολουθούν το οτιδήποτε φαίνεται ότι ίσως να μην πηγαίνει καλά και μιλούν συχνότατα με τους Διευθυντές.
 
«Φαίνεται ότι κερδίζεται το στοίχημα της επιστροφής των παιδιών. Κερδίζεται επίσης το στοίχημα των μαθημάτων που πρέπει να λάβουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι, αυτή την ενάμιση εβδομάδα πριν επιστρέψουν τα υπόλοιπα παιδιά, αν επιστρέψουν, και θεωρώ ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι περιμέναμε ακόμα και οι αισιόδοξοι. Έχουν επιστρέψει τα παιδιά πίσω. Ο μεγαλύτερος αριθμός των παιδιών είναι στο σχολείο και βλέπουμε την χαρά των παιδιών που επέστρεψαν στο σχολείο και βλέπουμε από την άλλη το μεράκι με το οποίο αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί», συμπλήρωσε.
 
Είναι προς τιμήν, συνέχισε ο κ. Μαρκάτζιης, των εκπαιδευτικών μας, διότι σε αυτή την κρίση έχουν δείξει ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν.  
 
«Από τη μια ξεκινήσαμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τώρα δείχνουν και πάλι ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις. Οι καλοί, οι επαγγελματίες φαίνονται στις κρίσεις. Εδώ, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τους εκπαιδευτικούς μας», σημείωσε.
       
ΟΛΤΕΚ
 
Στο μεταξύ, η ΟΛΤΕΚ αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι η Γραμματεία της Οργάνωσης, σε συνεδρίασή της μετά την πρώτη μέρα της επιστροφής των μαθητών στις Τεχνικές Σχολές όπου φοιτούν, προέβη σε αποτίμηση της κατάστασης.
 
Σημειώνει ότι η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των Τεχνικών Σχολών, «πάρα τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες όλων μας, κύλησε ομαλά, λόγω της σκληρής δουλειάς που προηγήθηκε από τις διευθύνσεις των σχολείων, τους προγραμματιστές, αλλά και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς».
 
«Τα μέτρα προστασίας τηρήθηκαν με προσοχή τόσο από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όσο και από το υπόλοιπο προσωπικό των σχολών και δεν παρατηρήθηκε κάποιο σημαντικό πρόβλημα.  Η προσέλευση των μαθητών ήταν καθολική και οι λιγοστές απουσίες σχετίζονταν με τα μέτρα προστασίας, βάση του πρωτοκόλλου υγιεινής», προσθέτει.
 
Σχετικά με το θέμα που προέκυψε αναφορικά με την εξαγγελία από το ΥΠΠΑΝ της απόφασης για παράλληλη διδασκαλία στην τάξη με εξ αποστάσεως διδασκαλία για τους μαθητές που βρίσκονται στο σπίτι, η ΟΛΤΕΚ θεωρεί ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό, αλλά να εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια κάθε εκπαιδευτικού εκεί και όπου αυτός το κρίνει σκόπιμο να το κάνει και αν βέβαια υπάρχει η υποστηρικτική τεχνολογία για να το πραγματοποιήσει, στην αίθουσα όπου διδάσκει.
 
Η ΟΛΤΕΚ διαβεβαιώνει τους μαθητές, τους γονείς και όλη την κυπριακή κοινωνία, ότι οι λειτουργοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά, υπερβάλλοντας εαυτόν, αφού έχουν χρέος και ηθική και εθνική υποχρέωση να προφέρουν το άπαν των δυνάμεων και των γνώσεων τους σε όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως, κατά τις κρίσιμες αυτές στιγμές που περνά ο τόπος μας.  

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top