Η Νομική Υπηρεσία, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξετάζει το ενδεχόμενο παρέμβασης στο θέμα της επιβολής ποινής άμεσης φυλάκισης 45 ημερών σε 35χρονο από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παραβίαση των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο θέμα αυτό και ερωτηθείς ως προς το ενδεχόμενο παρέμβασής του.
Συγκεκριμένα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε χθες εναντίον του 35χρονου καταδικαστική απόφαση, επιβάλλοντας του ποινή άμεσης φυλάκισης 45 ημερών, αφού τον έκρινε ένοχο, στη βάση καταγγελίας από την Αστυνομία Δερύνειας, ότι λίγο μετά τις εννέα το βράδυ της 25ης Μαρτίου 2020, παραβίασε το διάταγμα απαγόρευσης μετακίνησης προσώπων το οποίο ίσχυε από τις 2100 το βράδυ μέχρι τις 0600 το πρωί. Ο 35χρονος έδωσε ως δικαιολογία στην Αστυνομία ότι «παραβίασε το συγκεκριμένο διάταγμα γιατί αποφάσισε να επισκεφθεί τη φιλενάδα του».
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο δικηγόρος του Συνδεσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθεντων Αλεξανδρος Κληρίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι «δυστυχώς δεν έχουμε λάβει το κείμενο της απόφασης ακόμα για να μπορούμε να σχολιάζουμε με απόλυτη βεβαιότητα, όμως σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών με διάφορες ενέργειες, όπως ο διορισμός ad hoc επιτροπής για λύση του προβλήματος, είναι ανησυχητικό να παρατηρούμε τέτοιου είδους ειδήσεις».
«Οι εναλλακτικές ποινές προωθούνται μέσο του Συνδέσμου από το 2017 και αυτές οι περιπτώσεις, όπως της συγκεκριμένης είδησης, είναι απολυτό παράδειγμα του πως μια εναλλακτική ποινή θα μπορούσε να είχε εφαρμογή με θετικά αποτελέσματα», είπε.
Σημείωσε ότι «το Δικαστήριο σε κάθε περίπτωση έχει εξουσία να επιβάλει ποινή την οποία θεωρεί πρέπουσα, βάσει των δεδομένων που έχει ενώπιον του, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής της οποιασδήποτε ποινής».
Ανέφερε, επίσης, ότι «εναλλακτική ποινή θα μπορούσε να ήταν ένα διάταγμα που να τον διατάσσει για 45 μέρες να εμφανίζεται σε νοσοκομείο για εργασία και λειτουργός να επιτηρεί την παρουσία του».
«Η άμεση φυλάκιση ενός ατόμου πρέπει να είναι πάντα η τελευταία επιλογή σε περιπτώσεις οπού οποιαδήποτε άλλη ποινή δεν θα μπορούσε να είχε εφαρμογή», είπε.
Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, "με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής", όπως είπε, «θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο ο ίδιος ο νομός προβλέπει δυσανάλογη ποινή προς την βαρύτητα του αδικήματος και μάλιστα κατά πόσο κατά την στιγμή διάπραξης αυτός ο νόμος ήταν σε ισχύει και προέβλεπε τέτοιου είδους ποινές, βασικά δικαιώματα βάσει του Άρθρου 12 του Συντάγματος».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις