Αναθεωρήθηκε επί τα χείρω ένα μοντέλο για την πρόβλεψη της θνητότητας τους COVID-19 - της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός - στις ΗΠΑ, με τους ερευνητές που το καταρτίζουν να ανακοινώνουν πως αναμένουν πλέον 147.000 θανάτους Αμερικανών ως τις αρχές Αυγούστου, ή 10.000 περισσότερους από ό,τι μέχρι τώρα, εξαιτίας της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Η πρόβλεψη του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αναθεωρήθηκε εξαιτίας μεταβολών που καταγράφονται ως προς τις διαγνωστικές εξετάσεις, τη μεγαλύτερη ελευθερία της κίνησης των πολιτών και τη χαλάρωση των πολιτικών κοινωνικής αποστασιοποίησης, εξήγησαν οι ερευνητές.
Στο μεταξύ, ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων στις ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε αλματωδώς χθες Τρίτη - έπειτα από δύο 24ωρα κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπερέβη τους 900 - με άλλους σχεδόν 1.900 ασθενείς να υποκύπτουν, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Η αναπήδηση αυτή (+1.894 νεκροί επακριβώς) αυξάνει σε 82.246 τον αριθμό των ασθενών που υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στη χώρα, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα οι ημερήσιοι απολογισμοί παρέμειναν κάτω από τους χίλιους θανάτους, για πρώτη φορά από τις αρχές του Απριλίου.
Εξάλλου, η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη καταγράφει, πέραν του υψηλότερου αριθμού νεκρών, τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (σχεδόν 1,37 εκατ.) σε απόλυτες τιμές.
Στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα της πανδημίας, ο μέσος όρων 20 επιδημιολογικών μοντέλων που συνήγαγαν ερευνητές του
πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης υποδεικνύει πως ο απολογισμός της πανδημίας ίσως φθάσει τους 113.000 νεκρούς ως την 6η Ιουνίου.
Βραζιλία
Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε άλλους 881 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 12.400 νεκρούς.
Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν ακόμη 9.258 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, στοιχείο που σημαίνει ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αυξήθηκε σε 177.589.
Το πλήθος των κρουσμάτων στη Βραζιλία ξεπέρασε κατά συνέπεια τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη Γερμανία (170.508).
Οι υγειονομικές αρχές έχουν κάνει 337.595 διαγνωστικά τεστ, ανέφερε εξάλλου στέλεχος του υπουργείου Υγείας.
Ειδικοί εκτιμούν ότι τα επίσημα στοιχεία για το εύρος της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία είναι πολύ υποτιμημένα, καθώς ο αριθμός των εξετάσεων που έχουν γίνει είναι μικροσκοπικός σε σύγκριση με τον πληθυσμό της αχανούς χώρας.
Κίνα
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων ένα ήταν "εισαγόμενο", κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν εντοπίζονται άνθρωποι που φθάνουν μολυσμένοι στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό, και διαγνώστηκε στη Σαγκάη.
Τα υπόλοιπα έξι ήταν κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα και διαγνώστηκαν στην επαρχία Τζιλίν, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, που έκανε επίσης για ένα ακόμη, "ύποπτο" κρούσμα μετάδοσης στην Τζιλίν, υπό ιατρική παρακολούθηση.
Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος στην Κίνα χθες. Στη χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο έχει να καταγραφεί θάνατος ασθενούς από τα μέσα Απριλίου.
Ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα ανέρχεται, επισήμως, σε 4.633 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 82.926 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Καναδάς
Η Κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την χορήγηση ποσού έως 500 καναδικών δολαρίων (328 ευρώ) στους σχεδόν επτά εκατομμύρια συνταξιούχους Καναδούς, που επλήγησαν ιδιαίτερα από την επιδημία του κορωνοϊού στον Καναδά.
Ο Καναδάς ξεπέρασε σήμερα το όριο των 5.000 θανάτων από τη νόσο Covid-19, και περισσότερο από το 80% αυτών των θανάτων καταγράφονται στους οίκους ευγηρίας της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
"Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τους ηλικιωμένους μας και τις οικογένειές τους", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου.
"Περνούν πολύ χρόνο μόνοι, χωρισμένοι από την οικογένειά τους", χωρίς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς και συχνά αναγκάζονται να προμηθεύονται μόνοι προϊόντα που χρειάζονται. Είναι σκληρό τόσο από ηθικής όσο και από οικονομικής άποψης", είπε.
Όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν μία εφάπαξ έκτακτη αμοιβή 300 δολαρίων, στην οποία θα προστεθούν 200 δολάρια για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Περού
Στο Περού ξεπεράστηκε χθες Τρίτη το όριο των 2.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης ξεπέρασε τα 72.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Το προηγούμενο 24ωρο υπέκυψαν 96 ασθενείς, με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται σε 2.057. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ανέρχεται σε 72.059. Τα κρούσματα μόλυνσης εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στη Λίμα, στην Καγιάο, κοντά στην πρωτεύουσα, και στη Λαμπαγέκι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Το Περού καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στον κατάλογο των κρατών της Λατινικής Αμερικής που θρηνούν τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά τη Βραζιλία, το Μεξικό και τον Ισημερινό.
Στα θύματα της πανδημίας συγκαταλέγονται τουλάχιστον 46 στελέχη του ιατρικού προσωπικού, ακόμη 12 μέλη του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας, καθώς και 46 αστυνομικοί.
Ενώ παρείχαν φροντίδες σε ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα, μολύνθηκαν 635 περουβιανοί γιατροί. Πάνω από 3.800 αστυνομικοί μολύνθηκαν επιβάλλοντας τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η Κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα σε εθνική κλίμακα για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Η καραντίνα, που τέθηκε σε ισχύ τη 16η Μαρτίου, τουλάχιστον θεωρητικά θα διαρκέσει ως την 24η Μαίου.
Η Λίμα, η πρωτεύουσα των 10 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η μεγαλύτερη εστία της πανδημίας του κορωνοϊού, με 46.507 κρούσματα και πάνω από 700 θανάτους.
Μεξικό
Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη τον βαρύτερο απολογισμό νεκρών εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μέσα σε 24 ώρες, ο οποίος ανήλθε σε 353, κάνοντας επίσης λόγο για 1.997 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που ανακοινώνεται από τις αρχές στο Μεξικό σε μια μέρα από την έναρξη της πανδημίας. Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη και ανερχόταν σε 257 θανάτους.
Με τα νέα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο Μεξικό ανέρχεται σε 3.926 νεκρούς επί συνόλου 38.324 κρουσμάτων μόλυνσης. Στελέχη του υπουργείου Υγείας επιμένουν να τονίζουν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων επίσημα, με δεδομένο ότι τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται είναι λίγα αναλογικά με τον πληθυσμό.
Χιλή
Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε 12 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 και 1.658 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, δεδομένα που ανεβάζουν τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε 335 νεκρούς επί συνόλου 31.721 κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα προβλέπει ότι η κορύφωση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού θα καταγραφεί εντός του Μαΐου κι έχει επεκτείνει την καραντίνα που επιβάλλει σε πάνω από 30 περιοχές, κυρίως στην πρωτεύουσα της χώρας, το Σαντιάγο.
Το υπουργείο Άμυνας της Χιλής ανακοίνωσε ότι την υποχρεωτική καραντίνα θα επιβάλλουν στελέχη της αστυνομίας και του στρατού ενώ η Κυβέρνηση διεμήνυσε ότι οι παραβάτες των μέτρων περιορισμού θα αντιμετωπίζουν βαρύτερα πρόστιμα και βαρύτερες ποινές.
Η κυβέρνηση της Χιλής συνεχίζει να επιβάλλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, τα σύνορα παραμένουν κλειστά, η λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχει διακοπεί, ενώ κάθε οικονομική δραστηριότητα που δεν θεωρείται απολύτως αναγκαία έχει ανασταλεί.
Γερμανία
Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τους γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσουν την οικονομία τους μετά την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνάντηση με βουλευτές του συντηρητικού συνασπισμού της, σύμφωνα με αρκετούς συμμετέχοντες.
Είναι σημαντικό για τη Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, και οι εταίροι της στην ΕΕ να τα πάνε καλά, είπε η Μέρκελ στους βουλευτές, ενόψει των διαβουλεύσεων για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ΕΕ, του οποίου και το εύρος και η χρηματοδότηση είναι ανοιχτά, δήλωσε η Καγκελάριος.
Η Γερμανία ήταν η πιο επιτυχημένη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, εν μέρει χάρη στις μαζικές διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες οδήγησαν σε μερική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός να είναι δυνατή μόνο η Γερμανία μετά την κρίση, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη συνάντηση αυτή, ανέφεραν οι συμμετέχοντες.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο στην COVID-19 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 101, ενώ εντοπίστηκαν 798 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία ανήλθε έτσι σε 7.634 νεκρούς επί συνόλου 171.306 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά την ίδια πηγή.
Σερβία
Η κυβέρνηση της Σερβίας υιοθέτησε το πρωτόκολλο που θα ισχύσει εξαιτίας του κορωνοϊού για την είσοδο στη χώρα των πολιτών της αλλά και των ξένων υπηκόων.
Οι πολίτες της Σερβίας που επιστρέφουν στη χώρα θα πρέπει να επιδεικνύουν στις συνοριακές διαβάσεις τα αποτελέσματα του PCR τεστ για τον κορωνοϊό που έχουν κάνει στο εξωτερικό και το οποίο δεν πρέπει να είναι παλαιότερο των 72 ωρών.
Στην περίπτωση που δεν έχουν κάνει το τεστ είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα στην οικία τους για διάστημα 14 ημερών.
Οι ξένοι υπήκοοι για την είσοδο στην Σερβία θα πρέπει να έχουν αρνητικό στον κορωνοϊό PCR τεστ όχι παλιότερο των 72 ωρών και βεβαίωση την οποία θα προμηθεύονται από το σερβικό προξενείο στην χώρα απ΄ όπου προέρχονται. Το πρωτόκολλο αυτό θα εφαρμόζεται για όσο διάστημα ισχύει η κατάσταση επιδημίας του κορωνοϊού.
Η επιτροπή των ειδικών που διαχειρίζεται την επιδημιολογική κρίση εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου όλες οι συνοριακές διαβάσεις με τέσσερις γειτονικές χώρες: Την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την Βόρεια Μακεδονία.
Στην Σερβία μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό 10243 άτομα.
Απεβίωσαν 220 ασθενείς. Η θνητότητα ανέρχεται το 2,15%. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 151.304 τεστ για Covid-19. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1085 ασθενείς εκ των οποίων οι 23 είναι διασωληνωμένοι
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις