ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Θα προτείνει να διασφαλιστεί το δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης επιβατών ακόμα και αν λάβουν voucher

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Θα προτείνει να διασφαλιστεί το δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης επιβατών ακόμα και αν λάβουν voucher

H Κομισιόν θα προτείνει την Τετάρτη (12/5) να διασφαλιστεί νομικά το δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης επιβατών ακόμα και αν λάβουν voucher για πτήση που έχει ακυρωθεί και μάλιστα με αυτοματισμό μετά από 12 μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, πηγή που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ, μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγω για πρόταση της Κομισιόν που θα επιτρέψει τα vouchers εις αντάλλαγμα εισιτηρίων που έχουν ακυρωθεί, επεσήμανε τα εξής:

1) η Κομισιόν από την πρώτη στιγμή, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είχε επισημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να προσφέρουν στους επιβάτες πτήσεων που έχουν ακυρωθεί, κουπόνι ίσης αξίας, ή χρηματική αποζημίωση, ή αλλαγή κράτησης χωρίς επιβάρυνση.

2) η Κομισιόν είχε ζητήσει από τις εταιρείες να καταστήσουν τα vouchers που προσφέρουν ελκυστικά, αν θέλουν οι καταναλωτές να τα προτιμήσουν έναντι της επιστροφής χρημάτων (πχ η Lufthansa προσφέρει επιπλέον 50 ευρώ αξία πλέον της τιμής του εισιτηρίου).

3) οι καταναλωτές έχουν νόμιμες προσδοκίες κατά την κράτηση των εισιτηρίων τους οι οποίες δεν θα πρέπει να διαψευσθούν.

Ως εκ τούτου η πρόταση θα προβλέπει αφενός αυτοματισμό στην αποπληρωμή των καταναλωτών σε περίπτωση μη χρήσης του voucher εντός της προθεσμίας που θα τεθεί (12 μήνες) και κρατική εγγύηση στην εξόφληση για τις περιπτώσεις χρεοκοπίας των εν λόγω εταιρειών. Σχετικό προσχέδιο το οποίο είχε αποσταλεί χθες στους επικεφαλής των καμπινέ των Επιτρόπων διέρρευσε νωρίτερα στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων 12 Κράτη Μέλη είχαν ζητήσει την προσωρινή παύση της δυνατότητας χρηματικής αποζημίωσης από αεροπορικές εταιρείες για να αποφευχθεί ενδεχόμενη χρεοκοπία τους. Ωστόσο, ένα τέτοιο αίτημα παρουσιάζει πολλά νομικά προβλήματα, όπως το ότι ο φορολογούμενος καλείται να διασώσει τον κλάδο δύο φορές.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πυρκαγιές στη Λεμεσό: Ικανοποίηση ΠτΔ για την πορεία υλοποίησης των μέτρων για στήριξη - Το μεγάλο στοίχημα και τα νέα σχέδια

Πυρκαγιές στη Λεμεσό: Ικανοποίηση ΠτΔ για την πορεία υλοποίησης των μέτρων για στήριξη - Το μεγάλο στοίχημα και τα νέα σχέδια

Την ικανοποίηση του από την πορεία υλοποίησης των όσων ανακοίνωσε η Κυβέρνηση σε σχέση με τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

BEST OF TOTHEMAONLINE