Συνολικά 2,902 κλήσεις δέχθηκε τον μήνα Απρίλιο η γραμμή βοήθειας 1440 του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια ΣΠΑΒΟ. Σε σχέση με τον Μάρτιο οι κλήσεις ήταν 827 περισσότερες.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Δρ Άντρη Ανδρονίκου, Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, από τις 2,902 κλήσεις απαντήθηκαν οι 2,127, καλύπτοντας το 73% των κλήσεων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που η ανταπόκριση έφθασε στο 48%.
«Η αυξανόμενη αυτή ροή στην ανταπόκριση οφείλεται στην επιπλέον στελέχωση με επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικούς ψυχολόγους. Οι λειτουργοί μέσα από τη γραμμή 1440 διαχειρίστηκαν πέρα των 200 περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας», ανέφερε.
Εξήγησε ότι ανάλογα με την περίπτωση τα περιστατικά αυτά τυγχάνουν και του ανάλογου χειρισμού. Αν η περίπτωση αφορά ανήλικα άτομα αμέσως ενημερώνονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με κοινοποίηση και στην Αστυνομία. «Αν η ζωή του οποιουδήποτε ατόμου βρίσκεται σε κίνδυνο ενημερώνεται αμέσως η Αστυνομία. Κάποια περιστατικά τα χειριζόμαστε εμείς, μπορεί να αφορούν παροχή συμβουλών ή άλλους είδους στήριξη. Ο χειρισμός σε κάθε περίπτωση γίνεται ανάλογα με τη φύση της», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τα 200 αυτά περιστατικά η Δρ Ανδρονίκου είπε πως οι καταγγελίες και οι αναφορές έγιναν είτε από τα ίδια τα θύματα, είτε από άτομα του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος ή ακόμη και από γείτονες ή άγνωστα άτομα, τα οποία απλώς ενημερώνουν ότι σε συγκεκριμένη γειτονιά ή πολυκατοικία ή σπίτι άκουσαν φωνές ή περιήλθε στην αντίληψη τους το οτιδήποτε, χωρίς να γνωρίζουν καν τα θύματα.
Ειδικότερα για τους χώρους φιλοξενίας η Δρ Ανδρονίκου είπε στο ΚΥΠΕ πως το 98 τοις εκατό των θυμάτων μεταφέρονται εκεί με τη συνοδεία της Αστυνομίας. Τις πρώτες μέρες ακολουθείται η διαδικασία προσαρμογής και αποστασιοποίησης από το περιστατικό κακοποίησης και στη συνέχεια γίνεται η απαραίτητη παροχή υπηρεσιών.
«Στα άτομα αυτά παρέχεται ατομική συμβουλευτική στήριξη και αρχίζουν ενέργειες για την κοινωνική και επαγγελματική τους αποκατάσταση, η πρόσβαση σε επιδόματα, η παροχή ιατρικής φροντίδας και άλλα », ανέφερε η Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ.
Σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία θυμάτων φιλοξενήθηκαν σε ειδικούς χώρους συνολικά 18 γυναίκες και 26 παιδιά και αξιοποιήθηκαν 3 εναλλακτικοί χώροι φιλοξενίας στην Πάφο.
Εξήγησε ότι για να γίνει φιλοξενία σε χώρο πρέπει να υπάρξει αναφορά από το θύμα ή καταγγελία στην Αστυνομία ότι κινδυνεύει η ζωή του ή των παιδιών του. Η επιλογή του χώρου φιλοξενίας γίνεται με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια των θυμάτων και με βάση την επικινδυνότητα του περιστατικού. Σε κάποιες περιπτώσεις τα θύματα, αν έχουν μεταφορικό μέσο, έρχονται σε συγκεκριμένη τοποθεσία και από κει ακολουθούν λειτουργούς στους χώρους φιλοξενίας.
"Στους χώρους φιλοξενούνται και Ε/κ και αλλοδαπές γυναίκες, με λίγο μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών με Κύπριους συζύγους, που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον στην Κύπρο", ανέφερε.
Η γραμμή 1440 λαμβάνει τις περισσότερες κλήσεις από Ε/κ και τα περιστατικά αφορούν κακοποίηση.
Τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ικανοποιήθηκαν 25 αιτήματα για ατομικά ραντεβού μέσα από τηλεδιασκέψεις και τηλεφωνικά ραντεβού. Από αυτά, τα 13, σύμφωνα με την Δρ Ανδρονίκου, αφορούσαν τον μήνα Απρίλιο.
Στα σκαριά βρίσκεται και υπηρεσία για δράστες για παροχή συμβουλευτικής η οποία όπως τόνισε η Δρ Ανδρονίκου είναι μια παράλληλη διαδικασία με την ποινική δίωξη και σε καμία περίπτωση δεν την υποκαθιστά.
"Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να αναγνωρίσουν το κομμάτι της δικής τους ευθύνης. Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό ως παρέμβαση σε πρώιμα στάδια επίσης αλλά και για καταδικασθέντες. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και βασιστεί και σε διεθνή εμπειρία και έχει υπάρξει επιστημονική κατάρτιση και εμπειρογνωμοσύνη και θα τεθεί σε λειτουργία από τον ΣΠΑΒΟ", ανέφερε.
Στις 27 Απριλίου ξεκίνησε τη λειτουργία της και η γραμμή sms 99 98 4042 και όπως δήλωσε η Δρ Ανδρονίκου,
μέχρι και τις 4 Μαΐου οι λειτουργοί διαχειρίστηκαν 5 περιστατικά.
«Να κάνουμε αναφορά και στη λειτουργία του live chat του Συνδέσμου στο www.domviolence.org.cy. Η έναρξη έγινε στις 30 Απριλίου και μέχρι στιγμής οι λειτουργοί διαχειρίστηκαν 5 περιστατικά», ανέφερε η Δρ Ανδρονίκου.
Οι δραστηριότητες του ΣΠΑΒΟ τους τελευταίους δύο μήνες της πανδημίας επικεντρώνονται σε πέντε άξονες με βασικότερους την πρόσβαση σε βοήθεια για τα θύματα και στη διατήρηση της ασφάλειας και προστασίας τους.
Η συμβουλευτική δράση, ενδυνάμωση, στήριξη και καθοδήγηση των θυμάτων γίνεται 24 ώρες το 24ωρο επτά φορές τη βδομάδα . Η βασική γραμμή βοήθειας είναι το 1440 και το messenger στο Facebook.
«Αυτή η δράση ενισχύθηκε και με νέες υπηρεσίες όπως η πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μηνύματα, οι τηλεδιασκέψεις μέσω Skype, τα τηλεφωνικά ραντεβού, το live chat και η Γραμμή Βοήθειας SMS στο 99 98 4042», ανέφερε η Δρ Ανδρονίκου.
Για τη διατήρηση της ασφάλειας και προστασίας των θυμάτων προωθήθηκε η εξασφάλιση εναλλακτικών χώρων φιλοξενίας γυναικών και παιδιών για κάλυψη 65 ατόμων σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.
«Επίσης προωθήθηκε η εξασφάλιση δωρεάν απολύμανσης όλων των κτηρίων του ΣΠΑΒΟ από το Υπουργείο Υγείας, η εξασφάλιση δωρεάν τεστ κορωνοϊού στα εξυπηρετούμενα άτομα και σε αιτήματα νέων εισδοχών επίσης από το Υπουργείο Υγείας και η εξασφάλιση ειδών προστασίας για όλα τα προγράμματα που τρέχει ο Σύνδεσμος», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Δρ Ανδρονίκου.
Πέραν από αυτά, στις βασικές προτεραιότητες του ΣΠΑΒΟ παραμένει η διασφάλιση της ποιότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης και όπως δήλωσε η Δρ Ανδρονίκου προωθήθηκαν διάφορες ενέργειες όπως η δημιουργία εγχειριδίου λειτουργίας και διαχείρισης της Γραμμής 1440 , η δημιουργία πρωτοκόλλου διαχείρισης της covid-19 στους χώρους Φιλοξενίας και στο Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και η δημιουργία πρωτοκόλλων λειτουργίας και διαχείρισης των εναλλακτικών χώρων φιλοξενίας γυναικών και παιδιών και της ασύγχρονης συμβουλευτικής.
Επίσης προωθούνται οι τηλεδιασκέψεις, οι εσωτερικές και εξωτερικές εποπτείες και εκπαιδεύσεις καθώς και η αγορά υπηρεσιών από επαγγελματίες για υποστήριξη προγραμμάτων.
«Στις προτεραιότητές μας παραμένει και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γι’ αυτό και συνεχίζεται αυτούς τους μήνες η έκδοση δελτίων Τύπου, η δημοσίευση άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά, η συμμετοχή σε πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, σε δελτία Ειδήσεων και σε καθημερινές εκπομπές», ανέφερε η Δρ Ανδρονίκου.
Παράλληλα η δράση του ΣΠΑΒΟ έφτασε και στο εξωτερικό με προβολή συγκεκριμένα σε δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ3, σε δελτίο ειδήσεων στο RAI1-Ιταλίας και στο Euronews.
Ο Σύνδεσμος συμμετείχε επίσης σε διαδικτυακά Σεμινάρια για τη Βία στην Οικογένεια σε περίοδο πανδημίας στο Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Δυτικής Ελλάδας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις