Την υλοποίηση δικοινοτικού προγράμματος για θέματα που αφορούν τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbulling) προωθούν από κοινού η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση και η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για το Έγκλημα και τα Θέματα Εγκληματικότητας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, Μιχαλίνος Ζεμπύλας.
Σύμφωνα με τον κ. Ζεμπύλα, το πρόγραμμα αυτό αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και ειδικά του cyberbullying. Για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί να διερευνηθεί και στις δύο κοινότητες η κατάσταση πραγμάτων όσον αφορά σε αυτή τη μορφή του εκφοβισμού και ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα διαμορφώσουν και ανάλογες δραστηριότητες για εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τον εκφοβισμό, επεσήμανε.
Ερωτηθείς για την πορεία του έργου της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Ζεμπύλας ανέφερε πως η πανδημία επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, τις επαφές των παιδιών και εκπαιδευτικών στα πλαίσια του δικοινοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος Imagine, καθώς και τα σεμινάρια των εκπαιδευτικών που οργανώνονταν γι’ αυτήν την περίοδο.
Από την άλλη όμως, πρόσθεσε, η Επιτροπή συνεχίζει το έργο της αθόρυβα σε πολλούς άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην ετοιμασία των σχεδίων μαθημάτων για θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκπαίδευσης για την ειρήνη, στα πλαίσια προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, πρόσθεσε, «πρόσφατα καταθέσαμε πρόταση για ένα καινούργιο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για το Έγκλημα και τα Θέματα Εγκληματικότητας, ώστε να διερευνηθούν θέματα εκφοβισμού (bullying), ιδιαίτερα στα πλαίσια του διαδικτύου (cyberbullying), με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου, αλλά και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών για πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Άρα το έργο μας προχωρά, παρά τα διάφορα πρακτικά εμπόδια και εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο που παρέχεται για καλύτερη προετοιμασία των μελλοντικών μας σχεδίων», ανέφερε.
Ο κ. Ζεμπύλας είπε πως η συνεννόηση με την Τ/κ συμπρόεδρο της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, είναι συχνή και γίνεται online. «Έχουμε ήδη ανταλλάξει απόψεις για το πώς η πανδημία μπορεί να μας παρέχει ευκαιρίες για να εντάξουμε και νέες ιδέες που να αξιοποιούν την εξ αποστάσεως επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών από τις δύο κοινότητες. Αυτό είναι κάτι που διερευνούμε αυτή τη στιγμή και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα ανακοινώσουμε κάποιες νέες πρωτοβουλίες όπως π.χ. εξ αποστάσεως σεμινάρια εκπαιδευτικών. Τα μέλη της δικοινοτικής Επιτροπής συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε διάφορα προγράμματα που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ή να ετοιμάζουν νέα προγράμματα τα οποία πλέον λαμβάνουν υπόψη και τους ενδεχόμενους περιορισμούς που μπορεί να συνεχίζουν να υπάρχουν λόγω πανδημίας», σημείωσε.
Επεσήμανε ακόμη πως συνεχίζει να τρέχει το πρόγραμμα ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού με διάφορες θεματικές ενότητες (από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο) που αγγίζουν ζητήματα ρατσισμού, διακρίσεων, φύλου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημόσιας υγείας, fake news κτλ. Πρόκειται, επεσήμανε, για σύγχρονα σχέδια μαθήματος με πολυδιάστατες παιδαγωγικές δραστηριότητες που ενισχύουν το υλικό το οποίο ήδη υπάρχει στα σχολεία μας και αφορά σε αυτά τα ζητήματα.
Ανέφερε πως θα ήταν παράλειψη να μην συμπεριληφθεί και το ζήτημα της πανδημίας του Covid-19 και της δημόσιας υγείας, όπως προκύπτει και από την τρέχουσα κατάσταση. «Είμαι βέβαιος ότι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στις δύο κοινότητες θα βρουν εξαιρετικό το υλικό που ετοιμάζεται. Μόλις ολοκληρώνονται τα σχέδια μαθήματος και το υποστηρικτικό υλικό θα ανεβαίνουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι», πρόσθεσε.
Ο κ. Ζεμπύλας σημείωσε πως ένα άλλο πρόγραμμα που βρίσκεται στα σκαριά αφορά τη δημιουργία ευκαιριών επαφής μεταξύ γονιών από τις δύο κοινότητες, ώστε να έρθουν μαζί για να παρακολουθήσουν κοινές διαλέξεις που αφορούν θέματα που τους ενδιαφέρουν ή να συμμετέχουν σε κοινούς περιπάτους και εκπαιδευτικές εκδρομές γνωριμίας της πατρίδας μας. Θεωρούμε ότι το κεφάλαιο «γονείς», κάτι που δεν αγγίξαμε ως τώρα, θα εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τις ευκαιρίες συνεννόησης και επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων για ανησυχίες και ζητήματα που είναι κοινά: δηλαδή, πώς μπορεί να βοηθηθούν οι γονείς να επιτελέσουν καλύτερα τον ρόλο τους, ιδιαίτερα κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως αυτές της πανδημίας του κορωνοϊού, πρόσθεσε.
Εξέφρασε την εκτίμηση πως η Επιτροπή έχει πετύχει αρκετά τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά τα οποία δραστηριοποιείται. «Φτιάξαμε από το μηδέν ένα μηχανισμό επαφής μεταξύ των παιδιών και των εκπαιδευτικών από τις δύο κοινότητες, το πρόγραμμα Imagine, το οποίο αγκαλιάστηκε θερμά από πάρα πολύ κόσμο γιατί διαπιστώθηκε η προστιθέμενη του αξία στην εκπαίδευση των παιδιών, ιδιαίτερα όσον αφορά στα ζητήματα καταπολέμησης του ρατσισμού, των διακρίσεων και του εξτρεμισμού και την καλλιέργεια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης», σημείωσε.
Υπενθύμισε πως στα πλαίσια του Imagine διοργανώθηκαν σεμινάρια εκπαιδευτικών, μονοκοινοτικά και δικοινοτικά, διοργανώθηκε πριν μερικούς μήνες το πρώτο δικοινοτικό συνέδριο διευθυντών, και εμπλουτίζουμε συνεχώς τις ευκαιρίες επαφής με νέες ιδέες. Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν γι’ αυτό η Επιτροπή θα συνεχίσει βήμα προς βήμα να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις