Προσφορές και διαδικασίες για σύναψη συμφωνιών του κράτους με ιδιώτες διεκπεραιώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ λόγω πανδημίας. Το γεγονός, βέβαια, ότι έγιναν ενέργειες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ελέω της επείγουσας κατάστασης, δεν αποπροσανατολίζει την Ελεγκτική Υπηρεσία από το ρόλο και το έργο της.
Του Φάνη Μακρίδη
Όπως έγκυρα πληροφορούμαστε, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για τη νέα πτέρυγα που ανεγέρθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και συγκεκριμένα δίπλα από το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελεγκτική Υπηρεσία -βάσει της πάγιας πρακτικής που ακολουθεί- θέλει να διαπιστώσει ακριβώς ποιες διαδικασίες τηρήθηκαν από τον ΟΚΥπΥ για να κατακυρωθεί η εν λόγω προσφορά.
Ξεκίνησαν 3 Απριλίου
Οι εργασίες για να ανεγερθεί η νέα πτέρυγα του δημόσιου νοσηλευτηρίου της πρωτεύουσας ξεκίνησαν στις 3 Απριλίου και ολοκληρώνονται εντός της ημέρας. Όπως ανέφερε στο ThemaOnline αρμόδιο πρόσωπο της εργοληπτικής εταιρείας Α&Α Apostolides το έργο παραδίδεται την 1η Μαΐου.
Συμβόλαιο 1,5 εκατομμυρίου για 25 κλίνες
Σε ό,τι αφορά το κόστος για τα δημόσια ταμεία, το έργο θα στοιχίσει συνολικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Πρόκειται για μεταλλική κατασκευή και όχι λυόμενο κτήριο. Έχει πρόνοια για 25 κλίνες ασθενών, αλλά και εγκαταστάσεις που αφορούν το προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές), όπως γραφεία κι άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.
Εδώ να σημειωθεί ότι, όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το δημοσίευμά μας, το έργο αφορά τη δημιουργία ενός ορόφου, πάνω από υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Ατυχημάτων κι Επειγόντων Περιστατικών.
Τι είχε τονίσει η Ελεγκτική
Η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας με ανακοίνωσή της είχε καταστήσει σαφές ότι κατανοεί τις ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ωστόσο είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται αυτή η κατάσταση να προκαλέσει εφησυχασμό.
«Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διέρχεται όλος ο κόσμος, η χώρα μας έχει υποχρεωθεί να χειριστεί καταστάσεις που ενδεχομένως να προκύπτουν για πρώτη φορά, με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και ευημερίας. Ενεργώντας, εκ των πραγμάτων, κάτω από πολύ μεγάλη πίεση χρόνου, η Κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά έκτακτων αποφάσεων τις οποίες κοινοποίησε και γνωρίζει το ευρύ κοινό» σημειωνόταν σχετικά στην ανακοίνωσή της στις 13 Απριλίου.
Και ξεκαθαριζόταν ότι «καθήκον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι να ελέγχουμε την Κυβέρνηση προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν ενεργεί νόμιμα ως προς τη διενέργεια δαπανών και είσπραξη εσόδων κι αν πράττει τούτο διασφαλίζοντας τις αρχές της οικονομίας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν κατ΄ εξαίρεση μορφές διακυβέρνησης και κατ’ εξαίρεση διαδικασίες, και αυτό οφείλουν όλοι να το αναγνωρίσουν. Οι έλεγχοι και δικλείδες ασφαλείας αποτελούν βασικό μέρος αυτών των διαδικασιών, ακόμη και σε περιόδους όπως αυτές. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να παρακολουθούμε τα μέτρα που λαμβάνει τώρα η Κυβέρνηση, ώστε να τα εκτιμήσουμε και να ελέγξουμε τις κρατικές δαπάνες. Είναι ωστόσο αυτονόητο ότι θα λάβουμε υπόψη το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται τώρα οι αποφάσεις και ότι θα συμπεριλάβουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα στους ελέγχους μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις