Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας «ατσάλινους κλοιός» ασφαλείας γύρω από τους οίκους ευγηρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Φόρουμ Περίθαλψης Βικ Ρέινερ, που ασχολείται με την ποιότητα φροντίδας που παρέχεται στις μονάδες κοινωνικής περίθαλψης της χώρας.
Μιλώντας μετά από τη δημοσιοποίηση στατιστικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στους οίκους ευγηρίας της χώρας έχουν ξεπεράσει τις πεντέμισι χιλιάδες, ο κ. Ρέινερ είπε ότι οι εργαζόμενοι εκεί χρειάζονται εξοπλισμό ατομικής προστασίας που δεν έχουν, συσκευές ιατρικής παρακολούθησης φιλοξενούμενων που δεν έχουν, διαγνωστικά τεστ που μόλις τώρα επεκτείνονται και κατάλληλη χρηματοδότηση.
Με βάση τα νεότερα στοιχεία για θανάτους στα γηροκομεία και ευρύτερα στην κοινότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε χειρότερη τροχιά θανάτων από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία την αντίστοιχη χρονική περίοδο της πανδημίας.
Με τους θανάτους στα νοσοκομεία της χώρας να επιβραδύνονται, οι Βρετανοί σχολιαστές χαρακτηρίζουν τους οίκους ευγηρίας ως το νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.
Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δέχθηκε επίμονα ερωτήματα στην ενημερωτική συνέντευξη Τύπου της Τρίτης για την καθυστέρηση για την οποία κατηγορείται η κυβέρνηση στο να αναγνωρίσει την απειλή του κορωνοϊού για τους οίκους ευγηρίας. Κλήθηκε μάλιστα να απολογηθεί στις οικογένειας των θυμάτων.
Ο υπουργός απέρριψε τον ισχυρισμό λέγοντας ότι τα γηροκομεία αποτελούσαν «κορυφαία προτεραιότητα από την αρχή».
Ανανεώνοντας τις οδηγίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσα στο Μάρτιο, η βρετανική κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους οίκους ευγηρίας ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα προσπαθούσαν να δώσουν εξιτήριο σε ηλικιωμένους ασθενείς για να ελαφρύνει η πίεση επί του εθνικού συστήματος υγείας NHS λόγω Covid-19.
Μιλώντας σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, υπεύθυνοι λειτουργίας γηροκομείων έχουν αναφέρει πως κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς δεν είχαν αναρρώσει πλήρως πριν μεταφερθούν από νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας.
Οι άνθρωποι αυτοί μάλιστα δεν εξετάζονταν για προσβολή τους από τον κορωνοϊό εφόσον δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες άλλους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους στις μονάδες κοινωνικής περίθαλψης.
Χθες ο επικεφαλής του προγράμματος διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό καθηγητής Νιούτον παραδέχθηκε ότι ένα πρόβλημα στους οίκους ευγηρίας είναι πως πολλοί φορείς του ιού δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Διευθυντής οίκου ευγηρίας στην Ουαλία ανέφερε ενδεικτικά στο Sky News την περίπτωση μίας ηλικιωμένης ασθενούς που έλαβε εξιτήριο από νοσοκομείο για τη μονάδα του ενώ είχε νοσηλευτεί σε θάλαμο με ασθενείς του κορωνοϊού, χωρίς μάλιστα να έχει αναρρώσει πλήρως από τη δική της ασθένεια.
Το Sky News αποκάλυψε πως η ευθύνη για την απόφαση για χορήγηση εξιτηρίου απομακρύνθηκε από τους αρμόδιους νοσηλευτές και δόθηκε σε έναν «συντονιστή εξιτηρίων», ο οποίος δεν έχει ιατρική εκπαίδευση.
Οι ιατρικές σημειώσεις της ασθενούς ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Υπάρχει προσπάθεια να αδειάσει το νοσοκομεία και κλίνες».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις