ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ: Προς τελική έγκριση η μερική άρση απαγορεύσεων - Ξεκαθαρίζουν τα μέτρα

ΚΥΠΡΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ: Προς τελική έγκριση η μερική άρση απαγορεύσεων - Ξεκαθαρίζουν τα μέτρα

Παρά τη χθεσινή δυσάρεστη έκπληξη, που αφορά την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 15, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό για σταδιακή άρση των μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Του Γιώργου Τάττη

Είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 το πρωί σήμερα Τετάρτη (29/4) η σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές και θα αξιολογήθουν όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα που προέκυψαν από τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Επιδημιολογική Ομάδα, τους Αρμόδιους Υπουργούς και διάφορους κοινωνικούς φορείς. Προφανώς, όπως δήλωσαν πολλές φορές μέλη της Κυβέρνησης, το κύριο λόγο είχε και έχει η επιστημονική ομάδα.

Σε διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που θα εξαγγελθεί μετά την λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, θα υπάρξουν και όλες οι σχετικές ανακοινώσεις. Το αρχικό ‘ξεκλείδωμα’ κοινωνίας και οικονομίας, αναμένεται να ξεκινήσει από την Δευτέρα (04/05).

Όπως έχει εξάλλου επισημανθεί, το άνοιγμα θα γίνεται σταδιακά και ελεγχόμενα, με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια αξιολόγησης. Μάλιστα, σε περίπτωση επιστροφής σε μεγάλο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η κυβέρνηση ‘δε θα διστάσει να επαναφέρει μέτρα και περιορισμούς‘, όπως δήλωσε και σήμερα Τετάρτη (29/04) η Εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτα Κυριάκου.

Ξεκαθαρίζουν τα μέτρα

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο έχουν υπάρξει αναφορές σε σχέση με την επικείμενη άρση κάποιων περιορισμών. Στο πρώτο στάδιο θα εντάσσονται πολλές μικρομεσσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους όπως π.χ ο Οικοδομικός Τομέας, καθώς και θα υπάρξει μία μικρή αύξηση στον αριθμό των μετακινήσεων.

Επίσης, με δηλώσεις του σήμερα το πρωί στο Κρατικό Ραδιόφωνο ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης, είπε ότι θα ανοίξουν πεζόδρομοι, παραλιακά μέτωπα και θα επιτρέπεται πλεόν το κολύμπι. Όμως, δε θα επιτρέπεται ακόμη η μετακίνηση ανά επαρχία, ούτε και θα ανοίξουν τα πάρκα, αφού εκεί είναι χώρος μεγάλης συνάθροισης ατόμων, κυρίως αλλοδαπών.

Ακόμη, εάν θα ανοίξουν οι λαϊκές αγορές, αυτό θα γίνει κάτω από ασφυκτικούς ελέγχους και πρωτόκολλα που θα αφορούν μέτρα αποστασιοποίησης. Τέλος, δεν αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στις διακινήσεις ή η νυχτερινή απαγόρευση, αν και μπορεί να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στο ωράριο.

Οπως ανέφερε επίσης ο Δρ. Καραγιάννης, η επιστημονική ομάδα εισηγήθηκε υποχρεωτική χρήση μάσκας σε διακινήσεις σε κλειστούς χώρους. Εξήγησε δε πως θα υπάρχει αυστηρή σύσταση χρήσης μάσκας ακόμα και όταν κάποιος βρίσκεται έξω απο ένα χώρο και περιμένει σε ουρά πχ υπεραγορά, τράπεζα κτλ.

Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε και ο Δρ. Βωνιάτης, "δεν πάμε πισω στην κανονικότητα που ξέραμε", διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση οικονομίας και όχι η ψυχαγωγία. Η κοινωνική απόσταση θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. "Οχι σε χειραψίες, όχι σε αγκαλίες και φιλιά στο παρόν στάδιο, θα πρέπει να τα ξεχάσουμε διότι αν δεν τα τηρήσουμε μπορεί να επαναφέρουμε την κατάσταση εκεί που ήταν σε θέμα κρουσμάτων", κατέληξε ο επιδημιολόγος. 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες



Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Εντατικές έρευνες διεξάγει η Αστυνομία για εντοπισμό των κουκουλοφόρων που βανδάλισαν το βράδυ της Πέμπτης τα κλειστά γήπεδα του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, στην οδό Γιώργου Θυρώτου, στη Λεμεσό, καθώς και σταθμευμένα οχήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top