Δρ. Μάριος Λοίζου: Μόνο με πειθαρχία θα πάμε στη 2η φάση χαλάρωσης - Το σύστημα μας αντέχει

Δρ. Μάριος Λοίζου: Μόνο με πειθαρχία θα πάμε στη 2η φάση χαλάρωσης - Το σύστημα μας αντέχει

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Μάριος Λοίζου συνέστησε την προσοχή του κοινού όσο αφορά τη χαλάρωση ενώ δήλωσε τη σιγουριά του για τη θωράκιση του συστήματος υγείας.

Συγκεκριμένα σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το δημιοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη και την εκπομπή “Alpha Ενημέρωση” ο Δρ. Λοίζου ανέφερε πως παρά την κάθοδο της επιδημιολογικής καμπύλης και την επερχόμενη χαλάρωση των μέτρων, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να τηρούμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Πρόσθεσε δε, πως σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της Α’ φάσης παρατηρηθεί αύξηση των θετικών κρουσμάτων ή/και μη τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας (αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικό, πλύσιμο) αυτό θα αποτελέσει πισωγύρισμα και πως η επιδημιολογική ομάδα δε θα μπορεί να συναινέσει στο πέρασμα της Β’ φάσης χαλάρωσης των μέτρων.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τη θωράκιση του συστήματος Υγείας αυτές τις 48 ημέρες τόνισε πως βρισκόμαστε σε εξαιρετικό σημείο από πλευράς εγκαταστάσεων τονίζοντας πως σε απευκταίο σενάριο η Κύπρος μπορεί να καταπολεμήσει και μια δυσκολότερη από την παρούσα κατάσταση.

Η μοναδική του “ανησυχία” αφορούσε το γεγονός πως, είμαστε ένα μικρό νησί και έχουμε μικρές ανθρώπινες εφεδρείες εννοώντας το εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Για τη θέση του ΠΟΥ ότι ασθενής που ήδη έχει νοσήσει δεν προστατεύεται από τον ιό, ο Δρ. Μάριος Λοίζου πρόσθεσε πως δεν είναι ξεκάθαρο από τις μέχρι τώρα μελέτες αν εννοούμε ότι μπορεί να ξαναβρεθεί θετικός (λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου) αλλά χωρίς να ξανανοσήσει επί της ουσίας από κορωνοιό όπως επίσης και για το ενδεχόμενο κατά τη 2η προσβολή από τον ιό εάν δύναται να τον μεταδώσει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Το «blame game» του Τατάρ με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό

Το «blame game» του Τατάρ με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό

Τρεις μήνες απομένουν ουσιαστικά μέχρι την επόμενη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη και τα βήματα τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν προσδίδουν καμία νότα αισιοδοξίας, το αντίθετο μάλλον, με τους δύο ηγέτες να συνεχίζουν το πήγαινε-έλα για τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη τον περασμένο Μάρτιο, σε ότι αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.