ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ και Υπ. Μεταφορών συζήτησαν με Επ. Εξωτερικών επαναπατρισμούς και αντίδραση ΕΕ στην πανδημία

ΥΠΕΞ και Υπ. Μεταφορών συζήτησαν με Επ. Εξωτερικών επαναπατρισμούς και αντίδραση ΕΕ στην πανδημία

Ο προγραμματισμός για τους επαναπατρισμούς, η αντίδραση της ΕΕ έναντι της πανδημίας, αλλά και το μέλλον και οι προοπτικές της Ένωσης συζητήθηκαν την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη και Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο.

 
Τα βασικά θέματα για τα οποία υπήρξε ενημέρωση και διαβούλευση ήταν ο επαναπατρισμός φοιτητών και ο σχετικός εν εξελίξει προγραμματισμός, η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της πανδημίας, καθώς και οι επιπτώσεις, μεταξύ άλλων και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς και το μέλλον της ΕΕ, οι προοπτικές και οι προβληματισμοί, που αναφύονται ως συνέχεια της εμπειρίας της πανδημίας, αλλά και της οικονομικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών νωρίτερα.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι Υπουργοί έκαναν μια πολύ λεπτομερή και με χρονοδιαγράμματα ενημέρωση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του επαναπατρισμού φοιτητών και άλλων πολιτών. «Υπάρχει μια γενική ικανοποίηση για την όλη διαχείριση από την πλευρά της Κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα» είπε, προσθέτοντας ότι τα όποια πρακτικά προβλήματα παρουσιάζονται, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να επιλύονται.
 
Ακόμη, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές διαστάσεις της πανδημίας και το πώς αντέδρασε η ΕΕ, καθώς και το τι συζητείται σήμερα στην ΕΕ όσον αφορά την πολιτική στήριξης των κρατών μελών που έχουν πολύ μεγαλύτερες απώλειες από τον κορωνοϊό, σε οικονομικό και ανθρώπινο επίπεδο.
 
Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της οικονομίας, πώς προγραμματίζεται να αντιμετωπιστούν και αν έχουν δοθεί ή συζητούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, αναφορά έγινε και σε ζητήματα οργάνωσης για μια ευρωπαϊκή αυτάρκεια όσον αφορά φάρμακα, αναλώσιμα και προγραμματισμό για την αντιμετώπιση μιας νέας πανδημίας σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο όπως, έγινε σε αυτή την περίπτωση.
 
«Ήταν γενική η απογοήτευση από πλευράς όλων των βουλευτών και όλων των πολιτικών δυνάμεων για το πώς έδρασε και αντέδρασε η ΕΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πλέον δύο σχολές σκέψης στην ΕΕ, οι βόρειοι με άξονα τη Γερμανία και οι νότιοι με άξονα τη Γαλλία» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι οι διαφορές επεκτείνονται και στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αλλά και όσον αφορά την αρχή της αλληλεγγύης μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων ή άλλως πως.
 
«Τίθεται το ερώτημα αν έχει μέλλον αυτή η Ευρώπη πλέον, αφού στην ουσία έχασε τρία στοιχήματα-ευκαιρίες που είχε για να ολοκληρωθεί και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών» είπε ο κ. Λιλλήκας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην οικονομική κρίση «που άφησε εκτεθειμένες χώρες, όπως είναι  Κύπρος και η Ελλάδα και ουσιαστικά για πρώτη φορά διέγραψε την αρχή της αλληλεγγύης». Η δεύτερη περίπτωση, συνέχισε, ήταν το μεταναστευτικό και προσφυγικό, όπου «και πάλι τα κράτη λειτούργησαν σε εθνικό και όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Και το τρίτο ήταν η πανδημία «όπου ουσιαστικά έχει αναδειχθεί πλήρως στη συνείδηση των πολιτών ότι εκείνο που έχει αξία είναι οι ικανότητες του εθνικού κράτους και η εθνική αυτονομία και κυριαρχία, παρά η ευρωπαϊκή πολιτική» συνέχισε.
 
Το ζήτημα για το μέλλον της ΕΕ είναι σίγουρα κάτι που θα απασχολήσει την Επιτροπή στη συνέχεια και με προτάσεις που θα καταθέσουμε στην Κυβέρνηση, είπε ο κ. Λιλλήκας. «Εκτιμούμε – και αυτό ήταν ξεκάθαρο σήμερα και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις – ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την ΕΕ και δεν βλέπουμε να συζητείται ένα διαφορετικό μέλλον που να οδηγεί στην ολοκλήρωση της ΕΕ» πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι ο ίδιος έκλεισε τη συνεδρία με μια τοποθέτηση, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να συζητήσουμε ίσως στην ΕΕ το αν θα παραμείνουμε μια χαλαρή συνομοσπονδία με όλα τα κενά και τις αδυναμίες που έδειξε μέχρι σήμερα, ή αν θα οδηγηθούμε σε μια ομοσπονδιακή ΕΕ που θα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που την απασχολούν» όπως γίνεται στις ΗΠΑ.
 
Το ερώτημα από την ώρα που έσπασε ο γαλλογερμανικός άξονας, μετά την οικονομική κρίση, είναι «κατά πόσο θα οδηγηθούμε σε μια γερμανική Ευρώπη με γερμανική ηγεμονία που προκαλεί όλες τις αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών ή αν θα οδηγηθούμε σε μια Ευρωπαϊκή Γερμανία ή σε μια Ευρώπη χωρίς της Γερμανία» ανέφερε, προσθέτοντας πως υπάρχουν βαθιές διαστάσεις απόψεων και προσεγγίσεων.
 
Όσον αφορά τη μελλοντική στάση της ΕΕ για στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «αν δεν το κάνει τώρα η Ευρώπη και αν δεν βάλει κάτω το εγώ της και την ηγεμονική της στάση η Γερμανία, αμέσως μετά τους επόμενους μήνες εκείνο που θα δούμε είναι μια τρομακτική άνοδο όχι μόνο της ακροδεξιάς, αλλά και άλλων εθνικιστικών κινημάτων που θα θέτουν πλέον στον δημόσιο διάλογο και στους πολίτες το ζήτημα της ενίσχυσης του κράτους και της εξόδου από την ΕΕ».

 

 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top