Από τις 12 Απριλίου έχει αρχίσει σταδιακά ξανά ο εμβολιασμός για μικρά παιδιά και βρέφη κάτω των δύο ετών με τήρηση όλων των απαραίτητων προφυλάξεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Νίκος Σκορδής.
Ο κ. Σκορδής απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσο γίνονται εμβολιασμοί στην Κύπρο αυτή την στιγμή, με αφορμή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ζήτημα.
Ως Παιδιατρική Εταιρεία είχαμε εκδώσει μια ανακοίνωση για τους εμβολιασμούς μόλις ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα, είπε. Είχαμε πει τότε ότι για ένα διάστημα είναι καλό να μην γίνονται εμβολιασμοί με σκοπό την αποφυγή της διακίνησης του κόσμου, ανέφερε.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε, «όταν είδαμε ότι συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και ότι δεν μπορούν κάποιες συγκεκριμένες ομάδες παιδιών να μείνουν χωρίς εμβόλια, εκδώσαμε άλλη ανακοίνωση με την οποία λέμε ότι σταδιακά θα πρέπει να ξεκινήσουν όλοι οι εμβολιασμοί με όλα τα μέτρα προστασίας».
Στην ανακοίνωση της Παιδιατρικής Εταιρείας, ημερομηνίας 12 Απριλίου, 2020 η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της, οι παιδίατροι «προτρέπονται όπως επαναρχίσουν άμεσα τους εμβολιασμούς βρεφών και νηπίων μέχρι της ηλικίας των δύο ετών, θέτοντας ως προτεραιότητα παιδιά στα οποία αναβλήθηκαν βασικοί εμβολιασμοί, καθώς και παιδιών οποιασδήποτε ηλικίας με σημαντική καθυστέρηση στη χορήγηση οποιουδήποτε εμβολίου το οποίο περιλαμβάνεται στο βασικό σχήμα».
«Η σύσταση μας προς τους γονείς για να μην γίνει κάποια παρερμηνεία, είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνούν με τον παιδίατρο πριν πάρουν το παιδί τους για εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Σκορδής.
Ο παιδίατρος, εξήγησε, «είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να καθορίσει ποιο παιδί χρειάζεται εμβολιασμό τώρα ή μπορεί να περιμένει δέκα ημέρες», προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να ισχύουν «όλα τα μέτρα προφύλαξης, δηλαδή να συνοδεύεται από ένα γονιό, το παιδί άνω των δύο ετών να φοράει μάσκα, πλύσιμο των χεριών και όλα αυτά τα αυτονόητα».
«Έχει γίνει μια σταδιακή επανέναρξη των εμβολιασμών με προτεραιότητα τα παιδιά και τα βρέφη κάτω των δύο ετών τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου», σημείωσε.
Ακριβώς, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, «ο σκοπός είναι να μην προκύψει κάποια άλλη επιδημία, ιλαράς για παράδειγμα, που να είναι το ‘κερασάκι στην τούρτα’ σε αυτή την πανδημία του κορωνοϊού».
Σε ερώτηση πότε θεωρεί ότι θα αρχίσει να επανέρχεται στην ομαλότητα η διαδικασία των εμβολιασμών αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας ότι θα ξεκινήσουν λειτουργία τα εξωτερικά ιατρεία.
Προς αυτό εκτίμησε ότι σε αρχικό στάδιο τα ιατρικά ραντεβού θα πρέπει να είναι μειωμένα αριθμητικά αφού θα πρέπει να μεσολαβεί μεσοδιάστημα από τον ένα ασθενή στον άλλο ώστε να μην συναντιούνται σε χώρο υποδοχής ή αν αυτό γίνει ο χώρος να είναι τέτοιας έκτασης ώστε να μην υπάρχει απόσταση πιο μικρή των δύο μέτρων μεταξύ των ασθενών. Επανέλαβε επίσης ότι όλοι οι ασθενείς θα πρέπει φορούν μάσκα και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
«Σιγά - σιγά θα έρθουμε στην ομαλότητα, θα τραβήξει αυτή η ιστορία δεν είναι κάτι που τελειώνει σύντομα», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο προτεραιότητα είναι οι ευάλωτες ομάδες και προτεραιότητα είναι να μην εγκαταλειφθούν οι ασθενείς οι οποίοι έχουν ένα χρόνιο πρόβλημα και διστάζουν να πάνε στα ιατρεία γιατί έχουν ακυρωθεί τα ραντεβού ρουτίνας και επειδή φοβούνται τυχόν μόλυνση τους από τον ιό. «Δεν πρέπει να τους εγκαταλείψουμε έχουν κι αυτοί δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις