Δεν προβλέπεται ουσιαστική ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα και με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμά ο Πρόεδρος της KPMG Κύπρου Μιχάλης Αντωνιάδης, τονίζοντας παράλληλα, ωστόσο, ότι η πτώση των τιμών πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα δεν είναι κάτι που μπορεί να κρατήσει.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Investment Services (Cyprus) αναφέρει ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πορεία του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον καθώς "δεν μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι ο κορωνοϊός θα μας αφήσει σε ένα ή δύο μήνες και θα αρχίσουμε να καταναλώνουμε πετρέλαιο όπως παλιά", προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «είναι θέμα χρόνου το πετρέλαιο να πάει σε πιο λογικές τιμές διότι το πετρέλαιο είναι κάτι απαραίτητο για να λειτουργήσουν οι οικονομίες».
Ειδικότερα, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την βουτιά στην τιμή του πετρελαίου σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι «το γεγονός ότι η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε σε τεράστιο βαθμό, στο 1/3 της κανονικής ζήτησης, (οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έκαιγαν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, δεν πετούν πλέον) δημιούργησε μια υπερπροσφορά πετρελαίου, το οποίο οδήγησε στην ουσιαστική μείωση των τιμών», η οποία έχει πλέον υποχωρήσει πιο χαμηλά, όπως είπε, από την τιμή αναφοράς (break given point) την οποία έχουν καθορίσει τουλάχιστον οι μεγάλες εταιρίες πετρελαιοειδών για να μπορούν να επιβιώσουν.
Από την μια, το γεγονός ότι υπάρχει αφθονία πετρελαίου και μάλιστα σε χαμηλές τιμές υποβοηθά κατά κάποιο τρόπο τους χρήστες και τον καταναλωτή, ενώ από την άλλη, όπως είπε ο Πρόεδρος της KPMG Κύπρου, «οι εταιρείες και οι χώρες που παράγουν το πετρέλαιο δεν είναι πλέον σε θέση να βγάζουν αρκετό εισόδημα που να καλύπτει τα έξοδα της παραγωγής».
«Για αυτό είδαμε και τις πρόσφατες αποφάσεις για μείωση της παραγωγής πετρελαίου όπως είχε ζητηθεί από τις ΗΠΑ, ενώ επιπλέον είδαμε και την τελευταία πρωτοβουλία των ΗΠΑ να αγοράσουν πετρέλαιο και να το αποθηκεύσουν προσπαθώντας να αποφύγουν και την περαιτέρω μείωση της τιμής του πετρελαίου», πρόσθεσε.
Δεν είναι κάτι που θα κρατήσει
Ο κ. Αντωνιάδης χαρακτήρισε σοβαρό θέμα την σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου, καθώς το πετρέλαιο αποτελεί, όπως είπε, την κινητήριο δύναμη για πάρα πολλά πράγματα στον τομέα της οικονομίας.
«Το να έχουμε φθηνότερο πετρέλαιο για τους χρήστες όπως την ΑΗΚ και κατ΄ επέκταση για τον καταναλωτή που πληρώνει το ρεύμα μπορεί κάποιος να πει ότι θα δούμε τώρα μείωση τιμών που θα είναι ωφέλιμη δεδομένης της κρίσης που διερχόμαστε», πρόσθεσε.
Όμως αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της KPMG Κύπρου, «δεν μπορεί να είναι κάτι το οποίο θα κρατήσει, διότι οι παρούσες τιμές πετρελαίου δεν είναι τιμές με τις οποίες μπορεί να επιβιώσει η παραγωγή πετρελαίου καθώς αυτές βρίσκονται κάτω από την τιμή πετρελαίου που καθορίζεται ως break given point για τις εταιρείες και τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο".
Σημείωσε πως δεδομένου ότι υπάρχουν δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις σε όλα λόγω κορωνοϊού είναι πολύ δύσκολο κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια το τι μέλλει γενέσθαι.
Ωστόσο, ο κ. Αντωνιάδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «ίσως αυτό που θα ανέμενε κάποιος είναι με το που θα ξανανοίξουν σιγά – σιγά οι οικονομίες και θα αρχίσει να αυξάνεται η ζήτηση του πετρελαίου θα έχουμε ίσως μία ανάκαμψη και μια αντιστάθμιση μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς σε ένα επίπεδο τιμής η οποία να είναι σε πλαίσια που να μπορούν να παράγουν χωρίς πρόβλημα οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες και εταιρείες και να μην είναι και μια τιμή υπερβολικά εξωφρενική για τους χρήστες και τον καταναλωτή».
Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Investment Services
Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας PwC Investment Services (Cyprus) Όμηρος Πισσαρίδης είπε ότι η τιμή του πετρελαίου είναι «ένας πολύ σημαντικός δείκτης για μία οικονομίας από την άποψη ότι όλες οι οικονομίες στηρίζονται ακόμη, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, σε αυτού του είδους το καύσιμο και ίσως ακόμη περισσότερο», όπως είπε, «και στην δική μας την περίπτωση που ακόμη χρησιμοποιούμε το πετρέλαιο ευρέως και ειδικότερα στην ΑΗΚ για την παραγωγή ηλεκτρισμού».
« Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου θα μας ωφελήσει από την άποψη ότι θα στοιχίζει λιγότερο μια πολύ βασική πρώτη ύλη και αυτό θα περιορίσει οποιεσδήποτε πληθωριστικές τάσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σε μια φάση όπως την σημερινή που η οικονομία λόγω του κορωνοϊού έχει να αντιμετωπίσει μία ύφεση, τότε μια πτώση στην τιμή του πετρελαίου είναι θετικό».
Από την άλλη, όπως είπε, «είναι τόσο απότομη και μεγάλη αυτή η κρίση και είναι τέτοια η φύση της που η πτώση στην τιμή του πετρελαίου δεν θα μας επηρεάσει τόσο θετικά όπως θα μας επηρέαζε υπό άλλες συνθήκες».
Για παράδειγμα, ο κ. Πισσαρίδης έφερε το γεγονός ότι η ζήτηση αυτή την στιγμή είναι περιορισμένη διότι οι πλείστες εταιρείες υπολειτουργούν, όπως είπε, ενώ «ο κόσμος βρίσκεται στα σπίτια του και η ανάγκη για πετρέλαιο είναι πολύ λιγότερη σε σχέση με αυτή που ήταν προηγουμένως».
Είπε ακόμη πως σημαντικό είναι επίσης ότι οι πληθωριστικές τάσεις είναι και σήμερα πολύ περιορισμένες, όπως περιορισμένες ήταν και πριν την κρίση, «παρόλο που πλείστες Κυβερνήσεις ιδίως στην Ευρώπη ακολουθούσαν πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν φαινόταν ότι ικανή αυτή η πολιτική να δημιουργήσει ένα υγιές ποσοστό πληθωρισμού».
Το γεγονός ότι πέφτει το πετρέλαιο το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα ήταν κάτι θετικό και θα περιόριζε πληθωριστικές τάσεις, αυτή την στιγμή δεν ισχύει στον βαθμό που πιθανό να ίσχυε υπό άλλες περιπτώσεις, πρόσθεσε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αποπληθωριστικών πιέσεων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Investment Services είπε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της κρίσης», προσθέτοντας ότι «αν αποδειχθεί ότι η κρίση θα είναι ιδιαίτερα παρατεταμένη τότε πιθανό να έχουμε κάποια φαινόμενα αποπληθωρισμού που θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα διότι ο αποπληθωρισμός είναι ακόμη πιο επικίνδυνος από ένα χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού διότι καθυστερεί ακόμη περισσότερο και τις επενδύσεις και την κατανάλωση».
Άλλο σημαντικό για το πετρέλαιο, σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, είναι το γεγονός ότι έχει να κάνει και με μακροοικονομικά και πολιτικά θέματα.
«Ένας λόγος που το πετρέλαιο έχει πάει τόσο χαμηλά σε πρωτάκουστα επίπεδα τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική του αξία, έχει να κάνει και με τις αποφάσεις χωρών οι οποίες συντήρησαν μέχρι πρόσφατα την παραγωγή στα προηγούμενα επίπεδα ενώ υπήρχε πολύ λιγότερη ζήτηση, οδηγώντας την τιμή χαμηλότερα», πρόσθεσε.
Τώρα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, «οι πραγματικότητες αρχίζουν να γίνονται πιο αντιληπτές από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις οπότε θα αρχίσουμε να παρατηρούμε μια αποκλιμάκωση στο ράλι προς τα κάτω της τιμής του πετρελαίου».
Πορεία πετρελαίου
Αναφορικά με την μελλοντική πορεία του πετρελαίου, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι το τελευταίο διάστημα τα μέτρα που έχουν παρθεί από τις πλείστες χώρες φέρνουν αποτέλεσμα και στην Κύπρο φαίνεται ότι η κατεύθυνση είναι θετική και η καμπύλη αρχίζει να ομαλοποιείται ίσως και πιο γρήγορα από ότι είχαμε αρχικά προβλέψει.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατεύθυνση και προσεκτικά αρχίσουμε να τραβούμε πίσω κάποια από τα μέτρα τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε την ζήτηση του πετρελαίου να ανεβαίνει, πρόσθεσε.
«Το να βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου σε αυτά τα επίπεδα δεν είναι οικονομικά ορθό και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική του αξία και αν αυτό συνεχίζετο για παρατεταμένη περίοδο πολλές από τις εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο ιδίως οι εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο σχιστολιθικά δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν στην ζωή και έτσι δεν θα είχαμε αρκετό πετρέλαιο για να μας καλύψει τις ανάγκες», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Investment Services (Cyprus).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις