Αρχίζει από σήμερα η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτύξει ερευνητές από το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την Ομάδα Εμβολιασμού Οξφόρδης του ίδιου πανεπιστημίου.
Η ερευνητική ομάδα έχει στρατολογήσει έως και 510 υγιείς εθελοντές ηλικίας από 18 έως 55 ετών που θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές στην Οξφόρδη, στο Λονδίνο, στο Σαουθάμπτον και στο Μπρίστολ.
Το εμβόλιο με την ονομασία ChAdOx1 nCov-19 στην ουσία έχει παρασκευαστεί μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Σάρα Γκίλμπερτ να έχει δηλώσει ότι συνήθως απαιτείται μία πενταετία για ένα τέτοιο επίτευγμα.
Η Δρ Γκίλμπερτ έχει εξηγήσει ότι η ομάδα της εργαζόταν ήδη για την παρασκευή εμβολίων για άλλους κορωνοϊούς, καθώς και για την «Ασθένεια Χ», προσωνύμιο που απέδιδαν οι επιστήμονες σε μία άγνωστη αλλά αναμενόμενη από αρκετούς ασθένεια που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία.
Οι δοκιμές θα παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες για πτυχές ασφαλείας του εμβολίου καθώς επίσης για την ικανότητά του να παράγει ανοσοποιητική αντίδραση κατά του νέου κορωνοϊού.
Το εμβόλιο έχει ως βάση του τον ιό κοινού κρυολογήματος χιμπατζήδων γενετικά τροποποιημένο ώστε να μην αναπαράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό, ένα γενετικό συστατικό που υπάγεται στην κατηγορία των αδενοϊών, η χρήση των οποίων είναι κοινή στην παρασκευή εμβολίων.
Αυτού του τύπου το εμβόλιο κρίθηκε ως το πιο κατάλληλο για την αντιμετώπιση της Covid-19 καθώς μπορεί να προκαλεί ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση με μία δόση και δεν προκαλεί λοίμωξη διαρκείας στον εμβολιαζόμενο. Ως εκ τούτου είναι ασφαλέστερο για χορήγηση σε παιδιά, ηλικιωμένους και ευπαθείς πολίτες.
Τα εμβόλια αδενοϊών έχουν χορηγηθεί σε νεογέννητα βρέφη έως και σε υπερήλικες με ασφάλεια, για την αντιμετώπιση άνω των δέκα διαφορετικών ασθενειών.
Το εμβόλιο περιλαμβάνει επίσης γονίδιο που παράγει τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια του νέου κορωνοϊού, γνωστές γλυκοπρωτεΐνες με ακίδες λόγω του αιχμηρού σχήματός τους.
Μετά τον εμβολιασμό, ο οργανισμός θα είναι θεωρητικά σε θέση να εντοπίζει τις πρωτεΐνες της επιφάνειας του νέου κορωνοϊού και να τις επιτίθεται.
Ορισμένοι από τους εθελοντές θα εμβολιαστούν με το ChAdOx1 και ορισμένοι με εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας και της σηψαιμίας, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση της αντίδρασης των οργανισμών στον νέο κορωνοϊό.
Οι κλινικές δοκιμές αυτής της πρώτης φάσης αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό πιο ηλικιωμένων πολιτών και μία τρίτη φάση επαλήθευσης των αποτελεσμάτων με περαιτέρω εμβολιασμούς. Συνολικά προγραμματίζεται ο δοκιμαστικούς εμβολιασμός έως και 5.000 ανθρώπων.
Οι επικεφαλής της έρευνας έχουν δηλώσει ότι ευελπιστούν πως το εμβόλιο θα έχει λάβει άδεια για γενική χρήση από τον πληθυσμό ενδεχομένως και από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις