ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μάικλ Τζόρνταν: Το «απαγορευμένο» παπούτσι που άλλαξε το ΝΒΑ!

Μάικλ Τζόρνταν: Το «απαγορευμένο» παπούτσι που άλλαξε το ΝΒΑ!

Κάθε μανιακός φίλος του ΝΒΑ ξέρει ότι τα “Air Jordan I” είναι τα παπούτσια που άλλαξαν την αγορά παπουτσιών. Είναι το παλιό που πάντα είναι καινούριο. Και αυτή είναι η ιστορία τους.

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που είναι πιο σημαντικές από τις άλλες. Στιγμές που καθορίζουν καταστάσεις, αλλάζουν τα δεδομένα. Στην περίπτωση της NIKE, αυτή ήταν η στιγμή που μπόρεσε να συμφωνήσει με τον Μάικλ Τζόρνταν.

Ο πιτσιρικάς που έβγαινε από το Κολέγιο του Νορθ Καρολάινα δεν ήταν ένας απλός παίκτης. Επρόκειτο να αλλάξει το ΝΒΑ. Στη NIKE δεν το ήξεραν αυτό. Γνώριζαν όμως ότι είχαν σύμμαχό τους έναν ξεχωριστό παίκτη. Αυτό που σίγουρα δεν φανταζόντουσαν ήταν πως όλη η ιστορία τους θα άλλαζε και μαζί θα άλλαζε και όλη η ιστορία του ΝΒΑ. Και όλα αυτά θα ξεκινούσαν από ένα παπούτσι.

ΤΑ “AIR JORDAN” HTΑΝ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ

Ο Μάικλ Τζόρνταν μπήκε στο ΝΒΑ το 1984 έτοιμος να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του. Για να το κάνει, χρειαζόταν και το κατάλληλο παπούτσι. Ένα παπούτσι διαφορετικό από τα άλλα. Μιλώντας με τους ιθύνοντες της εταιρίας, ο Τζόρνταν ζήτησε ήταν “να είναι διαφορετικό και συναρπαστικό”. Ο Πίτερ Μουρ – ο οποίος σχεδίασε το παπούτσι – ανέλαβε το διαφορετικό, φτιάχνοντς ένα παπούτσι στα χρώματα των Μπουλς: Μαύρο, κόκκινο και άσπρο. Μέχρι τότε τα παπούτσια είχαν δύο χρώματα. Το “συναρπαστικό” κομμάτι ανέλαβε ο ίδιος ο Τζόρνταν με αυτά που έκανε στο παρκέ.

Ο Τζορνταν φόρεσε τα συγκεκριμένα παπούτσια από το 1984 μέχρι και το 1986, πρακτικά δύο σεζόν. Στην αγορά πάντως βγήκαν το 1985. Και πραγματικά όλος ο κόσμος ήθελε να τα αποκτήσει. Αυτό όμως που κανείς δεν περίμενε ήταν πως το ΝΒΑ θα βοηθούσε με τον τρόπο του αυτά τα παπούτσια να γίνουν θρυλικά.

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΑ

Στο ΝΒΑ της δεκαετίας του 80′ υπήρχε ένας κανονισμός: Οι παίκτες πρέπει να φοράνε όλοι παπούτσια του ίδιο χρώματος και αυτά να ταιριάζουν με το χρώμα της εμφάνισης της ομάδας. Το παπούτσι του Τζόρνταν ωστόσο… ξεχώριζε. Πολύ. Ο λόγος; Ήταν κυρίως μαύρο και κόκκινο, έχοντας ελάχιστο άσπρο. Το ΝΒΑ το πρόσεξε αυτό και αντέδρασε. Ζήτησε λοιπόν από τον Τζόρνταν να αλλάξει παπούτσια για να τηρήσει τους κανονισμούς, αλλιώς θα πλήρωνε 5.000 δολάρια κάθε φορά που το φορούσε. Το σκηνικό είχε ήδη στηθεί.

Η NIKE πήρε αυτή την απαγόρευση του ΝΒΑ και εκτόξευσε το παπούτσι. Το αποκάλεσε “απαγορευμένο”, τονίζοντας ότι δίνει ξεχωριστές δυνάμεις στον Τζόρνταν! Παράλληλα, πλήρωνε η ίδια το πρόστιμο των 5.000 δολαρίων σε κάθε παιχνίδι, με την συζήτηση να μεγαλώνει. Κάποια στιγμή το ΝΒΑ φρόντισε να τονίσει ότι υπάρχουν κανονισμοί για κάποιο λόγο και πρέπει να τηρούνται. Και η αλήθεια είναι ότι τόσο η ΝΙΚΕ όσο και ο Τζόρνταν τους τηρούσαν, αφού σε πολλούς αγώνες ο Τζόρνταν φορούσε μία άλλη εκδοχή του παπουτσού, που είχε περισσότερο άσπρο χρώμα. Αυτό που έπρεπε να γίνει όμως είχε ήδη γίνει.

Τα “Air Jordan I” είχαν ήδη αρχίσει να ταράζουν τον κόσμο. Όλοι ήθελαν να τα αποκτήσουν. Όλοι ήθελαν να γίνουν σαν τον Μάικλ Τζόρνταν. Και όταν το παπούτσι βγήκε στην κυκλοφορία στον Απρίλιο του 1985 (προς το φινάλε της ρούκι χρονιάς του Τζόρνταν δηλαδη), η φρενίτιδα είχε φτάσει σε άλλο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, η NIKE είχε στήσει 75 αφίσες στη Νέα Υόρκη για τα παπούτσια. Οι 54 εκλάπησαν! Κάποιοι από τους πρώτους που απέκτησαν αυτά τα παπούτσια (που τότε κόστιζαν 65 δολάρια) τα πούλησαν αμέσως για 100 δολάρια σε κάποιον άλλο! Η ζήτηση είχε ξεφύγει. Πόσο είχε ξεφύγει; Τόσο που η NIKE το 1985 είχε έσοδα 100 εκατ. δολάρια μόνο από τα προϊόντα που είχαν την σφραγίδα του Τζόρνταν, όταν το 1984 είχε συνολικά εξοπλισμό αξίας 65 εκατ. δολαρίων!

ΕΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΟΥ

Τα “Air Jordan 1” έμελλε να αλλάξουν την αγορά των παπουτσιών. Ο κόσμος πάντα ήθελε το κάτι διαφορετικό και το είχε βρει. Το ενδιαφέρον ειναι ότι λόγω της υψηλής ζήτησης η NIKE παρήγαγε διαρκώς αυτό το παπούτσι, με αποτέλεσμα να υπάρχει άφθονο στοκ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να βρει αυτό το παπούτσι σε καταστήματα για χρόνια, ακόμα και όταν βγήκαν τα επόμενα μοντέλα. Βρέθηκε ακόμα και σε μαγαζιά που δεν περίμενε ο κόσμος ότι θα τα βρει, αφού όλοι ήθελαν να τα έχουν διαθέσιμα και όλοι ήθελαν να τα αγοράσουν.

Κάθε συλλέκτης που σέβεται τον εαυτό του θέλει να τα έχει και για αυτό η NIKE έχει φροντίσει αρκετές φορές να βγάλει ρετρό εκδόσεις, όπως το 1994, από το 2001 έως το 2004 και από το 2007 έως το 2018. Αν δε κάποιος έχει στην κατοχή του κάποιο ζευγάρι από το μακρινό 1985 έχει στα χέρια του χρυσάφι, αφού αυτά τα ζευγάρια πωλούνται πάνω από 1.000 δολάρια!

Τo “Air Jordan I” ήταν το παπούτσι που άλλαξε την ιστορία. Το παπούτσι που έδειξε τον δρόμο, με την συνεργασία της NIKE με τον Μάικλ Τζόρνταν να αποδεικνύεται μία από τις πλέον επικερδείς στην ιστορία και τον κόσμο να απολαμβάνει καθε στιγμή.

Πηγή: Sport24.gr

The post Μάικλ Τζόρνταν: Το «απαγορευμένο» παπούτσι που άλλαξε το ΝΒΑ! appeared first on Thema Sports.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Νεκρός σύζυγος στην Λεμεσό: Μυστήριο τι συνέβη το μοιραίο βράδυ - Τα δώρα και ο τσακωμός - Βίντεο

Νεκρός σύζυγος στην Λεμεσό: Μυστήριο τι συνέβη το μοιραίο βράδυ - Τα δώρα και ο τσακωμός - Βίντεο

Νεκρός στο σαλόνι του διαμερίσματος του στην περιοχή Πύργου,  βρέθηκε 62χρονος Vitaly Shostak από την Ουκρανία, με μια μαχαιριά στην καρδιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top