ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: Ο Χριστοδουλίδης εμμένει σε κυρώσεις στο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: Ο Χριστοδουλίδης εμμένει σε κυρώσεις στο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Στις 16:30 το απόγευμα σήμερα Τετάρτη (22/04) αναμένεται να ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη για το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, στην οποία θα συμμετέχει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αναμένεται να υπάρξουν και εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Του Γιώργου Τάττη

Από την Δευτέρα (20/04) αναδείχθηκαν οι παραβίασεις εκ μέρους της Τουρκίας, τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και σε Αιγαίο, με τις εξελίξεις στο ενεργειακό πρόγραμμα των κολλοσών να μπαίνουν στον πάγο.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι προκλήσεις βρίκονται στην ατζέντα των συνεδριάσεων, στο κεφάλαιο που αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις. Επισήμανε δε, ότι αναμένεται ενημέρωση για την τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών για το εν λόγω θέμα.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το εν λόγω Συμβούλιο θεωρείται αναγκαστικά άτυπο, καθώς γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης. Με ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου ενημερώνει ότι τα κυριότερα θέματα συζήτησης είναι αυτά που αφορούν πολιτικές υπό το φως της έξαρσης της πανδημίας, καθώς και οι υποθέσεις της Ουκρανίας και των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή και την Λιβύη. Κάπου εδώ, εντάσσονται και οι τουρκικές παραβιάσεις.

Υπενθυμίζεται επίσης πως πολύ κοντά στο σημείο που ενώνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος Oruc Receıs, όπου και πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες. Υπάρχουν επίσης 2 συνοδευτικά βοηθητικά πλοία. Σκηνικό που συνδέεται και με τις εξελίξεις στην Λιβυή και την τουρκική εμπλοκή στην χώρα και στην θαλάσσια περιοχή.

Παράλληλα, σε συνέχεια του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα υπάρξει αύριο Πέμπτη (23/04) και Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Η Λευκωσία αναμένεται να επιμείνει στις κυρώσεις έναντι της Τουρκίας που έχουν προσφάτως επικυρωθεί. Επί τούτου, υπάρχουν δύο δρόμοι. Σε πρώτο επίπεδο, ενδεχόμενες νέες κυρώσεις επαφίονται στις συζητήσεις που θα υπάρξουν. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα να χτίσεις επάνω σε μηχανισμούς κυρώσεων που έχουν ήδη εκδοθεί. Υπενθυμίζεται ότι έχει υιοθετηθεί ο κατάλογος για κυρώσεις σε πρόσωπα, ο οποίος μέχρι τώρα εμπεριέχει 2 άτομα. Ως εκ τούτου, υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν άτομα στον σχετικό κατάλογο.

Τέλος, ακόμη αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους της ΕΝΙ-ΤOTAL για την οριστική αναβολή των ενεργειακών της ενεργειών στα οικόπεδα που τις έχουν ανατεθεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου - «Δεν υπάρχει ίχνος ζωής»

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Δεν φεύγει η σκόνη από την ατμόσφαιρα - Μέχρι πού θα φτάσει ο υδράργυρος σήμερα



Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Το ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας

Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Το ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας

Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top