Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Στις 17-18 Μαρτίου η Πενταμερής για το Κυπριακό
Στις 17 και 18 Μαρτίου θα συγκληθεί η Πενταμερής συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήθηκαν μετά και την ολοκλήρωση της σύσκεψης της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, οριστική απόφαση για το όλο ζήτημα θα ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Απριλίου.
Μέχρι τότε, όπως ανέφερε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, θα γίνει κι άλλη σύσκεψη με την επιστημονική ομάδα για επαναξιολόγηση των δεδομένων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν διαμορφώσει τελική άποψη θέλει να είναι βέβαιος για την εικόνα που επικρατεί.
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, από τις 4 Μαΐου αναμένεται να αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στη βάση των διαταγμάτων του Περί Λοιμοκαθάρσεως νόμου. Η επανεκκίνηση θα γίνει σε τρία στάδια.
Πάντως, φαίνεται ήδη να έχει μελετηθεί πλάνο για μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο. Για παράδειγμα, πρώτα θα υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων που δεν απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Θα ακολουθήσει και μερική άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις. Σε τρίτη φάση θα υπάρχει ευρύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Εδώ να σημειωθεί ότι μετά και από τις συναντήσεις που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης την Τρίτη (21/04) στο Προεδρικό με οργανωμένους φορείς της οικονομίας και των εργαζομένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αποδεκτή εισήγηση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων για σύσταση επιτροπής που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πλάνου επανεκκίνησης της οικονομίας.
Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη η ύφεση της οικονομίας θα κινηθεί στο 7%.
Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντόνας κλήθηκε να μιλήσει στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι (ΑΝΤ1) κι έδωσε μια εικόνα, κι έδωσε μια εικόνα για την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάτι δεσμευτικό. Τόνισε αρκετές φορές ότι όλα θα εξαρτηθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου.
Δείτε το VIDEO:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις