«Γκρεμίζουν» τα αγάλματα του Λένιν στην Ουκρανία

«Γκρεμίζουν» τα αγάλματα του Λένιν στην Ουκρανία

Άγνωστοι έριξαν στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο δύο αγάλματα του Λένιν στην ανατολική, ρωσόφωνη Ουκρανία, όπως είχε γίνει ακριβώς και πριν μία εβδομάδα με αγάλματα που είχαν ανεγερθεί προς τιμή άλλων αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Δύο αγάλματα του Λένιν γκρεμίστηκαν στο Χάρκοβο από νεαρούς που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, σύμφωνα με ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο YouTube από τους φιλο-ουκρανούς ακτιβιστές του κινήματος Nakipelo. Σε αυτό οι νεαροί εμφανίζονται να τοποθετούν ένα σκοινί στο άγαλμα και να το γκρεμίζουν.

Επίσης χθες Παρασκευή δύο άλλα αγάλματα του Λένιν, τα οποία βρίσκονταν σε περιοχές που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση στην ανατολική Ουκρανία, γκρεμίστηκαν.

Στο Κραματόρσκ, στην επαρχία Ντονέτσκ, άγνωστοι έριξαν το άγαλμα. Στην πόλη Στάνιτσα Λουγκάνσκα, στη γειτονική επαρχία Λουχάνσκ, ένα άγαλμα του Λένιν που πριν μέρες είχε βαφτεί μπλε και κίτρινο – τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας— βρέθηκε χθες το πρωί πεσμένο στο έδαφος.

Στις 9 Απριλίου το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε έναν νόμο που απαγορεύει «κάθε κομμουνιστική ή ναζιστική προπαγάνδα», καθώς και τη χρήση των συμβόλων τους.

Βάσει του νόμου αυτού, που μένει να επικυρωθεί από τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος --μεταξύ αυτών και πολλά αγάλματα του Λένιν-- πρέπει να γκρεμιστούν, ενώ πρέπει να αλλάξουν ονομασία τοποθεσίες, δρόμοι ή επιχειρήσεις τα ονόματα των οποίων παραπέμπουν στον κομμουνισμό.

Αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι ο νόμος αυτός ενδέχεται να αναζωπυρώσει την ένταση σε μια χώρα που είναι ήδη διχασμένη από τον πόλεμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου

Κυπριακό: Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου

Για μετά το Πάσχα τοποθετούνται οι όποιες εξελίξεις σχετικά με τον διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ανέφεραν τη Μεγάλη Παρασκευή στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές.