Ο Τουρισμός θα είναι ο πρώτος και βασικότερος τομέας της βιομηχανίας που θα επωφεληθεί από το “ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ”, για την αναθέρμανση της οικονομίας.
Προς αυτό το σκοπό θα πρέπει να διοργανωθεί ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής για τον τουρισμό, προκειμένου να οικοδομήσουμε έναν χάρτη πορείας προς έναν βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό ευρωπαϊκό τουρισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Επίτροπος, Μπρετόν.
Ο Επίτροπος έκανε λόγο για αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του τουριστικού τομέα, επανεξετάζοντας τα υπάρχοντα μοντέλα και προκρίνοντας τη σύνδεση του τομέα με την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την στροφή σε πιο ποιοτικά και λιγότερο μαζικά μοντέλα.
“Θα πρέπει να τον εφεύρουμε ξανά, να τον ξανασκεφτούμε, για βιώσιμο, ψηφιακό και ανθεκτικό ευρωπαϊκό τουρισμό”, τόνισε.
Συγκεκριμένα ο Επίτροπος Μπρετόν, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ, δήλωσε ότι “ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου απειλή για τη δημόσια υγεία” και “σήμερα Ευρώπη είναι το επίκεντρο αυτής της κρίσης”, τονίζοντας ότι “η ταχεία εξάπλωσή του μπορεί να σταματήσει μόνο εάν δράσουμε μαζί” και προειδοποιώντας ότι “έχουμε λοιπόν συλλογική ευθύνη να κινητοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας”.
Όπως σημείωσε “πρέπει να δράσουμε επειγόντως και τολμηρά, με υπευθυνότητα, αλλά πάνω απ `όλα με πνεύμα ακλόνητης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”. “Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη σε αυτήν την κρίση πρέπει να αποδείξει ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μια κενή λέξη, αλλά μια απτή πραγματικότητα, μια πυξίδα - η μόνη δυνατή - για τη δράση μας”, τόνισε.
Ο Επίτροπος σημείωσε ότι “βιώνουμε ένα οικονομικό σοκ άνευ προηγουμένου μεγέθους, άνευ προηγουμένου από το 1929 - το λέω ξεκάθαρα - γιατί πρέπει να είμαστε απολύτως ρεαλιστές απέναντι σε αυτό η κρίση είναι και θα είναι πολύ σημαντική”, προειδοποιεί.
Αφού περιέγραψε τα μέτρα οικονομικής απόκρισης της ΕΕ ως τώρα, σημείωσε ότι “θα πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο”.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στον τουρισμό, όπως επεσήμανε συνεισφέρει κοντά στο 10 και 11% του ΑΕγχΠ της Ένωσης, αντιπροσωπεύει το 12% της απασχόλησης στην Ένωση, με 27 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, 3 εκατομμύρια εταιρείες, το 90% των οποίων είναι ΜΜΕ, μερικές φορές πολύ μικρές. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 50% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς όσον αφορά τις αφίξεις. “Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένας πολύ σημαντικός ευρωπαϊκός οικονομικός τομέας”, εξήγησε, προειδοποιώντας ότι θα δεχθεί και το πλέον ισχυρό χτύπημα.
“Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της διεθνούς τουριστικής κίνησης κατά 20% ή 30% το 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του, προβλέπει πτώση 45-70% στην τουριστική οικονομία, ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης στην υγεία και τον ρυθμό ανάκαμψης στις ταξιδιωτικές και τουριστικές δραστηριότητες. Αυτό αντιπροσωπεύει απώλειες 275 έως 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ταξιδιωτική βιομηχανία παγκοσμίως”, επεσήμανε.
“Η κατάσταση είναι σοβαρή. Και το λέω ακόμη πιο σοβαρά ότι δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση”, τόνισε.
“Εκτιμούμε ότι οι απώλειες εσόδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 50% για ξενοδοχεία / εστιατόρια, 70% για "ταξιδιωτικούς πράκτορες" και ταξιδιωτικά γραφεία και 90% για κρουαζιέρες και αεροπορικές εταιρείες”.
“Αλλά αυτά τα συνολικά στοιχεία κρύβουν σημαντικές γεωγραφικές ανισότητες”, σημείωσε.
“Και δεν ξεχνώ αυτές τις γεωγραφικές περιοχές, αυτές τις περιοχές, αυτά τα νησιά στην Ευρώπη, τα οποία εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό και βρίσκονται σε πολύ περίπλοκες καταστάσεις, στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού”, σημείωσε.
Σημείωσε δε ότι η απάντησή της ΕΕ πρέπει να είναι διττή: “Πρώτα πολύ σύντομα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις εταιρείες να περάσουν αυτήν τη δύσκολη πορεία, στη συνέχεια μεσοπρόθεσμα, αλλά γρήγορα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού τουριστικού τομέα”.
“Ως απόκριση στις άμεσες ανάγκες, εργαζόμαστε για να παρέχουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για ολόκληρο τον τομέα. Η εξασφάλιση ρευστότητας είναι η πρώτη προτεραιότητα. Ωστόσο, πρέπει επίσης να παρασχεθεί χρηματοδότηση για να επιτρέψει την περάτωση αυτής της περιόδου έως ότου ξαναρχίσουν οι τουριστικές ροές”, ανέφερε.
“Ο τουριστικός τομέας πρέπει επομένως να επωφεληθεί γρήγορα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είτε πρόκειται για το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, για συγκεκριμένες και στοχευμένες εθνικές κρατικές ενισχύσεις, υποστήριξη για βραχυπρόθεσμες εργασίες και επενδύσεις ΕΤΕ / ΕΤΕ. Ειδικότερα, με την εγγύηση του προϋπολογισμού της Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, μαζί με τράπεζες από όλη την Ευρώπη, θα κινητοποιήσουμε περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για να βοηθήσουμε σχεδόν 100.000 ευρωπαϊκές ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του τουρισμού”, υπενθυμίζει.
“Επιπλέον, η επενδυτική πρωτοβουλία(CRII) ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να κινητοποιήσουν τους αχρησιμοποίητους προϋπολογισμούς των διαρθρωτικών ταμείων, για διάφορους στόχους, για παράδειγμα, για τον τουρισμό. Με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελήφθη στις 26 Μαρτίου, αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου”, ανακοίνωσε.
“Αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο, γύρω από ένα ευρωπαϊκό βιομηχανικό σχέδιο ανάκαμψης για όλα τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά οικοσυστήματα, τον περίφημο 4ο πυλώνα της τελευταίας απόφασης του Eurogroup, - ένα σχέδιο μάρσαλ όπως λέει η Πρόεδρος von der Leyen. Ο τουρισμός σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα ήταν ο πρώτος δικαιούχος ενός τέτοιου σχεδίου, και αυτό σε μεγάλο βαθμό. Είναι επομένως απαραίτητο να γεννηθεί γρήγορα”, ανακοίνωσε ο Τ.Μπρετόν.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πρωινό ξύπνημα και κινητό: Μια σχέση που δεν κάνει πολύ καλό - Πώς σε επηρεάζει
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στα Χανιά - Eπιβάτης έχριζε άμεσης βοήθειας - Τι συνέβη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις