ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στις δημόσιες συγκοινωνίες της Λάρνακας – Αντιδράσεις και ισχυρισμοί περί αποζημιώσεων 88 εκατομμυρίων ευρώ

Φωτιά στις δημόσιες συγκοινωνίες της Λάρνακας – Αντιδράσεις και ισχυρισμοί περί αποζημιώσεων 88 εκατομμυρίων ευρώ

Παίρνει φωτιά το θέμα των δημόσιων συγκοινωνιών στην Επαρχία Λάρνακας.

Του Φάνη Μακρίδη

Αφορμή, η επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο (09/04), από την εταιρεία Ζήνων που διεκδίκησε το νέο 10ετές συμβόλαιο με το κράτος για τις δημόσιες συγκοινωνίες Λάρνακας (από 04/07/2020).

Στην εν λόγω επιστολή γίνεται έμμεσα λόγος για παρατυπία σε σχέση με την κατακυρωθείσα προσφορά για την πόλη, αλλά και για χειρισμούς του κράτους, για τους οποίους αφήνεται υπόνοια ότι θα βάλουν σε περιπέτειες την πολιτεία.

Το θέμα εξέλαβε διαστάσεις μετά και από νέα επιστολή του Κινήματος Οικολόγων προς τον Γιάννη Καρούσο ημερομηνίας 13/04/2020. Ο κ. Περδίκης καλεί τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει τις απόψεις του σε σχέση με τους προβληματισμούς που καταγράφει το Δ.Σ. της εταιρείας Ζήνων. Είναι προφανές ότι οι Οικολόγοι θεωρούν ότι οι εν λόγω προβληματισμοί είναι εύλογοι.

Στην επιστολή της εταιρείας «Ζήνων» που υπέβαλε προσφορά για το συμβόλαιο της επόμενης 10ετίας και έχασε στο διαγωνισμό, επισημαίνονται δυο παράμετροι:

1. Ότι η προσφορά της εταιρείας «Ζήνων» απορρίφθηκε γιατί δεν «εφάρμοσε πλήρως» το Ηλεκτρονικό Σύστημα Τηλεματικής, παρ΄ όλο που γι΄ αυτό ευθύνεται και το υπουργείο (αναθέτουσα αρχή).
2. Ότι η εταιρεία που κέρδισε την προσφορά δεν είχε υποβάλει «έκθεση βιωσιμότητας». Η Ζήνων σημειώνει ότι η εν λόγω εταιρεία είχε κερδίσει και την προσφορά για τις συγκοινωνίες της Αμμοχώστου, ωστόσο, εν τέλει η κατακύρωση ακυρώθηκε μετά από δικαστική απόφαση για τον λόγο ότι δεν είχε υποβάλει την εν λόγω έκθεση (βιωσιμότητας).

Επισημαίνεται, λοιπόν, από το Δ.Σ. της εταιρείας Ζήνων, στην επιστολή προς τον κ. Καρούσο: «Οπόταν, συμβαίνει το εξής παράδοξο: Μια επιτυχούσα κοινοπραξία να ακυρώνεται με Δικαστικές Αποφάσεις σε μια Επαρχία (Αμμοχώστου), ενώ, αντίθετα, να δικαιώνεται σε άλλη Επαρχία (Λάρνακας) παρά το γεγονός ότι η Προσφορά της κρίθηκε ότι δεν ικανοποιεί ουσιώδη όρο του Διαγωνισμού».

Να σημειωθεί ότι η «Ζήνων» προσέφυγε σε διοικητικό δικαστήριο εναντίον της κατακύρωσης της προσφοράς για τις συγκοινωνίες της Λάρνακας, ωστόσο η προσφυγή απέτυχε καθώς (07/04 η απόφαση), όπως σημειώνεται στην επιστολή της, «λόγω του ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Εταιρεία με την εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος Τηλεματικής, παρά το γεγονός ότι ήταν ευθύνη της Αναθέτουσας Αρχής, εν τούτοις 'φαίνεται ότι ήταν θέματα ρύθμισης δεδομένων' μεταξύ της Εταιρείας μας και της Αναθέτουσας Αρχής, αναφορικά με την υφιστάμενη Σύμβαση ενώ ο επίμαχος όρος επιβάλλει (πρέπει) για τη νέα Σύμβαση. Στην ίδια Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που συνεκδίκασε την Προσφυγή της Εταιρείας μας μαζί με την Προσφυγή της Εταιρείας ΟΣΕΑ, της Επαρχίας Αμμοχώστου, δικαιώθηκε η ΟΣΕΑ, ακριβώς επειδή η επιτυχούσα κοινοπραξία δεν ικανοποιούσε τον ουσιώδη όρο προετοιμασίας του 'Σχεδίου Μετάβασης & Υλοποίησης' από 'Έμπειρο Ελεγκτικό Οίκο'. Κάτι που θα επιτύγχανε και η Εταιρεία μας αν δεν της αποστερούσαν το 'έννομο συμφέρον', όπως εξηγήσαμε πιο πάνω».

Στην επιστολή, σημειώνεται ακόμη ότι η Ζήνων θα ασκήσει έφεση στην απόφαση, αλλά και ότι σε περίπτωση δικαίωσής της θα υπάρχει μεγάλο κόστος για το κράτος.

«Με βάση τον τρόπο που τυγχάνει χειρισμού η όλη υπόθεση από το κράτος, θεωρούμε ότι -βάσει και του συμβολαίου- μπορεί να υπάρχει επιπλέον κόστος για την Πολιτεία που θα προκύψει και συγκεκριμένα αποζημιώσεις ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ» μας ανέφερε χαρακτηριστικά άτομο της «Ζήνων» που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οδηγούς από το Πακιστάν

Εξάλλου, σε υπόμνημα ημερομηνίας 14 Απριλίου εκ μέρους του Δ.Σ. της Ζήνων, αλλά και των εργαζομένων σ΄ αυτή, σημειώνεται: «Εκφράζουμε τους φόβους μας για το καθεστώς εργοδότησης μας με τη νέα κοινοπραξία και για τον τρόπο λειτουργίας της. Τί θα εμποδίσει την κοινοπραξία να μας αντικαταστήσει με φθηνό και αμφιβόλου ικανότητας Οδηγούς από το εξωτερικό, με ολέθριες συνέπειες; Στην Μάλτα η ίδια Εταιρεία φέρνει Οδηγούς από το Πακιστάν για να κρατήσει το μισθολόγιο σε μισθούς πείνας».

Μέσω του εν λόγω υπομνήματος, ζητείται ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Λάρνακα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top