Η εξάπλωση του κορωνοϊού, τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και η ανησυχία που διακατέχει τους ανθρώπους δεν στάθηκαν αρκετά για να εμποδίσουν τη συνέχιση της παράδοσης στα χωριά της Πάφου ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Τα έθιμα με την ετοιμασία των παραδοσιακών εδεσμάτων αναβιώνουν και φέτος στη Λετύμπου, στον Κάθηκα, στη Γιόλου, στην Παναγιά, στα Χολέτρια, στα Κελοκέδαρα, στη Μηλιού και σε άλλες κοινότητες παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Με μόνη διαφορά, ότι η ετοιμασίες γίνονται σε συνθήκες μοναξιάς και δεν μετατρέπονται σε συνάξεις και συναθροίσεις συγγενών και γειτόνων. Μόνο η μυρωδιά διαχέεται μεταξύ των σπιτιών…
Νοικοκυρές συνεχίζουν την ετοιμασία των πατροπαράδοτων εδεσμάτων, ώστε να γίνουν όλα όπως πρέπει και στην ώρα τους για τη μεγάλη γιορτή της Ανάστασης. Το πύρωμα των φούρνων ξεκίνησε. Το μόνο που θα απουσιάζει ωστόσο από το πασχαλινό τραπέζι είναι η συγκέντρωση της οικογένειας.
Η Σοφία Κυριάκου, από τη Λετύμπου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ξεκίνησε την παρασκευή των πατροπαράδοτων εδεσμάτων παρά τη δύσκολη περίοδο που ζούμε. Η παράδοση, είπε χαρακτηριστικά, “δεν μπορεί να μείνει πίσω”.
Τις συνταγές των πατροπαράδοτων εδεσμάτων τις έμαθε από την μητέρα της πριν πολλά χρόνια. Στις προτεραιότητες της, όπως ανέφερε, η παρασκευή πασκιών , φλαούνων και το βάψιμο των αυγών. Όσον αφορά την παρασκευή της φλαούνας, σημείωσε, πως το τυρί ετοιμάστηκε ήδη, δεκαπέντε μέρες προηγουμένως, στέγνωσε και είναι έτοιμο για τρίψιμο. Ετοιμες είναι οι «μυρωδιές», που του δίνουν την ιδιαίτερη γεύση, δυόσμος, μέχλεπι, μαστίχα, μοσχοκάρυδο, ζιζίμπρι, αλλά και τα αυγά και τα σταφιδάκια.
Σύμφωνα με την κ. Σοφία Κυριάκου, από το τραπέζι φέτος δεν θα λείψουν και οι πασκιές με το κρέας. Η κατασκευή σημείωσε, ξεκινά με το κοκκίνισμα του κρέατος με το λάδι, και το κρεμμύδι αλλά και την κανέλα, τα αρτύματα και τη δάφνη καθώς και διάφορα μπαχαρικά. Όλα αυτά σημείωσε, “ τοποθετούνται σε δύο μεγάλα φύλλα ζυμάρι που πρωτίστως το ανοίγουν και από πάνω βάζουν το δεύτερο φύλλο ζυμαριού και στη συνέχεια το κλείνουν ”.
Ακόμη, στα βασικά ζυμώματα, είπε η κ. Σοφία, συγκαταλέγονται οι άρτοι με τα πλουμιά, τα κουλούρια, τα παξιμάδια αλλά και αυγωτές για τα μωρά και τα γαλέν ,τα ψωμιά, όπως εξήγησε, που ζυμώνονται όλα με το γάλα και την αναρή.
Ακολούθως η κ. Κυριάκου αναφέρθηκε με νοσταλγία στη συγκέντρωση οικογένειας τέτοιες ημέρες του Πάσχα. Φέτος, είπε με παράπονο, το οικογενειακό τραπέζι με τους συγγενείς, τα παιδιά και φίλους δεν θα γίνει λόγω του κορωνοϊού.
“Θα είναι ένα μαύρο Πάσχα μακριά από τα παιδιά μας», ειπε.
Έστειλε ωστόσο το μήνυμα στις νοικοκυρές όπως η κάθε μια να φτιάξει και φέτος τα πατροπαράδοτα εδέσματα, να “γεμίσει” η ψυχή της με την ίδια αγάπη που τα έφτιαχναν και τα προηγούμενα χρόνια ανεξαιρέτως αν δεν βρεθούν με τις οικογένειες τους. Παρά ταύτα συνέχισε, μπορούν να τους στείλουν τα εδέσματα, φτάνει να είμαστε όλοι καλά, ενώ ευχήθηκε, όπως αυτή η κατάσταση που διανύουμε να είναι το πρώτο και η τελευταία, το τελευταίο Πάσχα χωρίς «δικούς και φίλους».
Από την πλευρά της η 85χρονη Αναστασία Κόκκινου από τα Κελοκέδαρα αναπολεί τους παλιούς καιρούς το Πάσχα που συγκέντρωνε όλη την οικογένεια στο χωριό. Η παράδοση, ωστόσο, σημειώνει στο ΚΥΠΕ, πρέπει να συνεχιστεί με την παρασκευή της φλαούνας, με το πλύσιμο και το τρίψιμο των τυριών αλλά και το άναμμα του παραδοσιακού φούρνου για διαφορετικό ψήσιμο.
Σε σχέση με τη βαφή των αυγών η κ. Κόκκινου είπε πως αυτή γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ το βάψιμο των αυγών αποτελεί μεγάλη ιεροτελεστία.
Η κ. Αναστασία συνεχίζει το βάψιμο των αυγών με το ριζάρι και τα φύλλα κρεμμυδιού, έτσι για καλύτερο χρώμα.
Η Επαρχία της Πάφου μοσχοβολά από το άναμμα των παραδοσιακών φούρνων. Ευχή όλων όπως αυτή η πανδημία ξεπεραστεί από τον τόπο μας το συντομότερο δυνατό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις