“Ο δρόμος για την επιστροφή προς την κανονικότητα θα απαιτήσει ακόμη σημαντικό χρόνο, σταδιακή προσέγγιση και ισχυρή προετοιμασία", σύμφωνα με την Κομισιόν και τη “στρατηγική εξόδου” που εξετάζει να προτείνει στα Κράτη Μέλη, και η οποία περιέχεται σε έγγραφο προετοιμασίας το οποίο συζητείται στο Κολέγιο των Επιτρόπων, με σκοπό να υιοθετηθεί μετά το Πάσχα.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει δει το ΚΥΠΕ, οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν βαθμιαία και με περιορισμούς, ενώ κάθε στάδιο χαλάρωσης θα απέχει χρονικά από το άλλο. Συνολικάα "η στρατηγική εξόδου πρέπει να βασίζεται στην επιστήμη και να έχει στο επίκεντρό της τη δημόσια υγεία”, σε συντονισμό μεταξύ των Κρατών Μελών και στη βάση δύο κριτηρίων: ένα επιδημιολογικό κριτήριο που δείχνει ότι η εξάπλωση της νόσου έχει μειωθεί σημαντικά για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο” και “την επαρκή ικανότητα του συστήματος υγείας, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό απασχόλησης των μονάδων εντατικής θεραπείας, τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και του σχετικού ιατρικού υλικού”.
Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι “οποιοδήποτε επίπεδο (σταδιακής) χαλάρωσης του περιορισμού θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αντίστοιχη αύξηση των νέων κρουσμάτων”.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εξετάζει να προτείνει τα εξής:
- Η απόσυρση των μέτρων πρέπει να είναι βαθμιαία: τα μέτρα πρέπει να αρθούν σε διαφορετικά βήματα και πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος μεταξύ των βημάτων (π.χ. ένας μήνα), καθώς το αποτέλεσμά τους μπορεί να μετρηθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου.
- Τα οριζόντια μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν προοδευτικά από στοχευμένες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα: οι πιο ευάλωτες ομάδες (π.χ. οι ηλικιωμένοι) πρέπει να προστατεύονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι διαγνωσμένοι άνθρωποι ή άτομα με ήπια συμπτώματα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα και να υποβάλλονται σε κατάλληλη θεραπεία.
- Η άρση των μέτρων πρέπει να ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο και να επεκταθεί σταδιακά γεωγραφικά: αυτό επιτρέπει την αποτελεσματικότερη δράση, προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες, και να επιβάλονταιι περιορισμοί σε περίπτωση που καταγράφεται τοπική μόλυνση του πληθυσμού (π.χ., cordon sanitaire).
- Κατά την Κομισόν, αυτή η προσέγγιση επιτρέπει επίσης να χαλαρώσουν πρώτα τα μέτρα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων.
- Τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά για τα αγαθά και τους μεθοριακούς και εργαζόμενους, τους εργαζόμενους στον τομέα των μεταφορών κλπ.
- Θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ταχεία αποκατάσταση των μεταφορικών υπηρεσιών και της συνδετικότητας, όπως το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας,
- Η άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα πρέπει να γίνει και αυτή σταδιακά
- Τα γειτονικά κράτη πρέπει να συντονιστούν
- Η επαναλειτουργία των εξωτερικών συνόρων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε δεύτερο στάδιο, με συντονισμένο τρόπο σε επίπεδο ΕΕ.
- Η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί σταδιακά: ο πληθυσμός δεν πρέπει να επιστρέψει ταυτόχρονα στον εργασιακό χώρο και η τηλε-εργασία πρέπει να διατηρηθεί, όπου η φυσική παρουσία δεν είναι απαραίτητη.
- Οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων θα πρέπει να αρχίσουν να επιτρέπονται προοδευτικά: πρώτα η εμπορική δραστηριότητα (λιανική) με πιθανή διαβάθμιση (π.χ. μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπονται ...) και σχολεία με μέτρα για τη διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης (π.χ. μικρές ομάδες μαθητών).
- Μετά θα ακολουθήσουν οι πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες (μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι ...), με δυνατότητα διαβάθμισης (περιορισμένες ώρες λειτουργίας, μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπονται …),
οι απαγορεύσεις στις μαζικές συγκεντρώσεις πρέπει να αρθούν σε μεταγενέστερο στάδιο (π.χ. φεστιβάλ).
- Θα πρέπει να επιτραπούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι εξατομικευμένες μεταφορές χαμηλού κινδύνου (π.χ. ιδιωτικά αυτοκίνητα), ενώ τα μαζικά μεταφορικά μέσα θα πρέπει λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους σταδιακά.
- Πρέπει να διατηρηθούν οι προσπάθειες επικοινωνίας: εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την ενθάρρυνση του πληθυσμού να ακολουθήσει τις ισχυρές πρακτικές υγιεινής (πλύσιμο χεριών, εθιμοτυπία βήχα / φτάρνισμα κ.λπ.) και κοινωνική απομάκρυνση.
- Η έξοδος πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς και να αναπτυχθεί η ετοιμότητα για την επιστροφή σε αυστηρότερα μέτρα περιορισμού σε περίπτωση έντονης αναζωπύρωσης.
- Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι για να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα απαιτούνται και ισχυρά συνοδευτικά μέτρα και προετοιμασίες:
Αναλυτικά, σύμφωνα με το έγγραφο που συζήτησε το Κολέγιο, “η ανάπτυξη της ικανότητας δοκιμών και εναρμόνιση των μεθοδολογιών δοκιμών, ιδίως όσον αφορά την ταχεία (αυτο-) δοκιμή για τη διάγνωση της μετάδοσης και ορολογικών δοκιμών για τη μέτρηση της αποκτηθείσας ανοσίας του πληθυσμού”, είναι το βασικότερο.
Η Κομισιόν καλεί τα κράτη “να συγκεντρώσουν εναρμονισμένα δεδομένα και να αναπτύξουν ένα ισχυρό σύστημα εντοπισμού επαφών, δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση του ιού και τις επαφές των μολυσμένων ατόμων είναι απαραίτητα για την καλύτερη διαχείριση της εξόδου”. “Οι εφαρμογές για κινητά μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος εντοπισμού επαφών που θα βοηθούσε στη διακοπή αλυσίδων μόλυνσης”, αναφέρει.
Ζητά δε, τέλος, την “αύξηση της ικανότητας των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως για την αντιμετώπιση της προβλεπόμενης αύξησης των λοιμώξεων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων” και να συνεχίσει να αυξάνεται “το απόθεμα του Προσωπικού Προστατευτικού Εξοπλισμού”.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις