Προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η 10ετης ανανέωση του φόρου χωρητικότητας πλοίων.
Έκθεση επί του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών για τροποποίηση του νόμου που αφορά τα τέλη Εμπορικής Ναυτιλίας, θα έχει ενώπιον της, κατά τη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία μελέτησε το σχετικό νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της που πραγματοποιήθηκαν στις 9 Μαρτίου και 13 Απριλίου 2020, με σκοπό αυτό να τεθεί σε ψηφοφορία στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής που συγκλήθηκε για την Τετάρτη το απόγευμα.
Στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, που έχει ημερομηνία 9 Απριλίου, αναφέρεται ότι ο σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Τέλη και Φορολογικές Διατάξεις) Νόμου, ώστε να ενσωματωθούν σε αυτόν οι απαιτήσεις που επιβάλλει στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, προκειμένου να επιτευχθεί η ανανέωση και συνέχιση, για την περίοδο 2020-2029, του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος στην κυπριακή ναυτιλία, δηλαδή του συστήματος φορολόγησης με ετήσιο φόρο χωρητικότητας, κατόπιν εξασφάλισης σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διευκρινίζεται ότι το ισχύον κυπριακό σύστημα φορολόγησης με ετήσιο φόρο χωρητικότητας ρυθμίζεται από τον Νόμο για την Εμπορική Ναυτιλία, που εφαρμόστηκε το 2010 κατόπιν σχετικής έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως σχέδιο κρατικής ενίσχυσης. Αναφέρεται επίσης ότι στη βάση της έγκρισης που έλαβε η Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως περίοδος ισχύος του υπό αναφορά νόμου ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2019, με δυνατότητα επέκτασης της περιόδου αυτής κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης εκ των προτέρων σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην Έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας διαπραγματεύτηκε τη 10ετή ανανέωση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στις 16 Δεκεμβρίου 2019 ενέκρινε την παράταση της ισχύος του υφιστάμενου συστήματος φόρου χωρητικότητας της Κύπρου για τα έτη 2020-2029, υπό προϋποθέσεις.
Προστίθεται ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή του συστήματος φορολόγησης με ετήσιο φόρο χωρητικότητας κρίνεται επιτυχής και αναφέρεται ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις, υπό τη μορφή ετήσιου φόρου χωρητικότητας, προς τους πλοιοκτήτες κυπριακών πλοίων εγγεγραμμένων στο Κυπριακό Νηολόγιο, τις πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο, τους πλοιοκτήτες αλλοδαπών πλοίων και τους ναυλωτές πλοίων, συνέβαλαν στη σταθερότητα και περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα στήριξαν την κυπριακή οικονομία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής ο αριθμός των εταιρειών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα φόρου χωρητικότητας από το 2010 έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα το 2010 από μέχρι το 2019 οι διαχειριστές πλοίων από 29 αυξήθηκαν σε 48, οι ναυλωτές από 14 αυξήθηκαν σε 48, οι πλοιοκτήτες αλλοδαπών πλοίων από 9 αυξήθηκαν σε 119.
Αναφέρεται περαιτέρω ότι τα νέα σχέδια κρατικών ενισχύσεων που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο νόμο, αναμένεται να αξιοποιηθούν, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2020-2029, από περίπου 2 000 ναυτιλιακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο (πλοιοκτήτες, ναυλωτές, πλοιοδιαχειριστές), και από αριθμό ναυτικών που θα λαμβάνουν τη σχετική απαλλαγή φόρου εισοδήματος, με το ετήσιο συνολικό κόστος της σχετικής κρατικής ενίσχυσης να αναμένεται να ανέλθει στα €15,4 εκ.
Διευκρινίζεται ότι η κρατική ενίσχυση προβλέπεται να υπερκαλυφθεί μέσω της διατήρησης στην Κύπρο των υφιστάμενων ναυτιλιακών εταιρειών και της περαιτέρω επέκτασης των δραστηριοτήτων τους, της προσέλκυσης νέων ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στην Κύπρο.
Στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι με τον προτεινόμενο νόμο εισάγονται στην εθνική νομοθεσία οι ελάχιστες απαιτούμενες ρυθμίσεις για σκοπούς προσαρμογής με τα νέα δεδομένα και απαιτήσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη με βάση σχετικές αποφάσεις της αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και συνακόλουθες με τη μετεξέλιξη του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας σε Υφυπουργείο Ναυτιλίας τροποποιήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν στη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προβλέπουν, σαφή προσδιορισμό των τύπων των πλοίων που εμπίπτουν στον όρο «επιλέξιμο πλοίο» και δύναται να ενταχθούν στο σύστημα φόρου χωρητικότητας και τους τύπους των πλοίων που δεν νομιμοποιούνται να ενταχθούν στο υπό αναφορά σύστημα και δεν συνιστούν επιλέξιμο πλοίο.
Προβλέπουν επίσης καθορισμό των δραστηριοτήτων που είναι παρεμφερείς με τις θαλάσσιες μεταφορές και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες τα έσοδα από τις παρεμφερείς δραστηριότητες εντάσσονται στο σύστημα φόρου χωρητικότητας, για σκοπούς νομικής σαφήνειας.
Περαιτέρω καθορίζονται προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες πλοιοκτήτης θεωρείται επιλέξιμος πλοιοκτήτης για να ενταχθεί στο σύστημα φόρου χωρητικότητας, σε περίπτωση που εκναυλώνει επιλέξιμο πλοίο του, υπό όρους ναύλωσης «γυμνού» πλοίου (bareboat charter).
Περιλαμβάνει διάταξη για παραχώρηση έκπτωσης επί του φόρου χωρητικότητας, ποσοστού μέχρι 30%, και σε επιλέξιμους πλοιοκτήτες κοινοτικών πλοίων, πέραν των επιλέξιμων πλοιοκτητών κυπριακών πλοίων για τους οποίους ισχύει σήμερα η έκπτωση αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για πλοία που χρησιμοποιούν μηχανισμούς ή και εξοπλισμούς για την περιβαλλοντική διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με κριτήρια επιλεξιμότητας που θα καθορίζονται με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου.
Με τον προτεινόμενο νόμο γίνεται διεύρυνση της ισχύουσας φορολογικής ελάφρυνσης που εφαρμόζεται στους ναυτικούς, προκειμένου η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος να εφαρμόζεται σε ναυτικούς κοινοτικών πλοίων και να μην περιορίζεται σε ναυτικούς κυπριακών πλοίων.
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου ενώπιον της Επιτροπής η Υφυπουργός Ναυτιλίας, επισήμανε την ανάγκη ψήφισης του προτεινόμενου νόμου το συντομότερο δυνατό, προκειμένου τα σχέδια κρατικών ενισχύσεων να μπορούν να αξιοποιηθούν και στις περιπτώσεις των κοινοτικών πλοίων προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης και η σταθερότητα του ναυτιλιακού τομέα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις