Οι εργοδοτικές οργανώσεις χαιρετίζουν με ανακοινώσεις τους την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο θέμα των αποκοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι σέβονται τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Παράλληλα τόσο εργοδότες όσο και εκπρόσωποι των εργαζομένων, στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για μελλοντικούς χειρισμούς των εργασιακών θεμάτων, εξαιτίας και των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.
Το ΚΕΒΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση αποτελεί ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος.
«Η απόφαση αυτή θέτει τέρμα σε μια μακρά δικαστική διαμάχη, η εκκρεμότητα της οποίας προκαλούσε συνεχή αβεβαιότητα στους οποιουσδήποτε μελλοντικούς σχεδιασμούς, καθώς και τεράστιους κινδύνους για την οικονομία, αφού τυχόν υλοποίηση της θα οδηγούσε σχεδόν με βεβαιότητα τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο», αναφέρει.
Παράλληλα, καλεί όλους τους φορείς της χώρας «να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι, ενωμένοι και συστρατευμένοι για αντιμετώπιση των υφιστάμενων και των επερχόμενων προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη χώρα μας, αναλώνοντας για το σκοπό αυτό το άπαν των δυνάμεων μας».
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), σε ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία τελεσίδικα ακυρώνεται η πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι αποκοπές επί των απολαβών των δημόσιων υπαλλήλων που έγιναν κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης του 2011 - 2013.
«Με την απόφαση αυτή, τα δημόσια οικονομικά αποκτούν οξυγόνο, το οποίο μπορούν να διοχετεύσουν απρόσκοπτα στην διάσωση της πραγματικής οικονομίας, στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει ο τόπος μας με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοΐού», αναφέρεται.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ - ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία ανέφερε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σεβαστή, κάτι που είχαν δηλώσει από την αρχή, σεβόμενοι και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι πέραν της νομικής διεργασίας για προσέγγιση των θεμάτων και των μέτρων που έχουν ληφθεί στα πλαίσια της οικονομικής ύφεσης του 2013, η ΣΕΚ προσέγγισε το θέμα συνδικαλιστικά και προχώρησαν σε συμφωνία το 2018 για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών η οποία ολοκληρώνεται την 1.1.2023. Όπως είπε, ήδη τα τρία στάδια από τα έξι έχουν ήδη τρέξει και ως εκ τούτου το πρόβλημα της αποκατάστασης των μισθών κατά το ήμισυ έχει ήδη επιλυθεί.
«Αναμένουμε σταδιακά να μπορέσει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται η συμφωνία, προκειμένου να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση των μισθών», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η ΣΕΚ θα συνεχίσει συνδικαλιστικά, να διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου.
«Αναμένεται η ίδια υπευθυνότητα από όλους τους εταίρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και την υγειονομική κρίση που είναι ενώπιον μας λόγω του κορωνοϊού σε σχέση με τους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», κατέληξε.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου ανέφερε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων εννοείται ότι είναι σεβαστές, ενώ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν έκπληξη. Πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να επιλύονται στον πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, και της διαβούλευσης με τους επηρεαζόμενους.
«Είναι για αυτό που εμείς δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα να περιμένουμε αποφάσεις δικαστηρίου, αλλά αγωνιστήκαμε από την πρώτη στιγμή για να υπάρξει αποκατάσταση. Και πετύχαμε να γίνει ρύθμιση που να αποκαθιστά πλήρως τους μισθούς ως τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ η στόχευσή μας είναι πλήρως να αποκατασταθούν οι αποκοπές και τα δικαιώματα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η ΠΕΟ θα επιμένει σε αυτή τη γραμμή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν η πανδημία να γίνει η ευκαιρία, για εκείνους που θέλουν ξανά να επιτεθούν στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι απόλυτα σεβαστή και προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού όπως είπε η οικονομία της Κύπρου διανύει μια κρίσιμη περίοδο και θα μπορέσει η Κυβέρνηση να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση.
Πρόσθεσε ότι θέση της ΔΕΟΚ ήταν πάντοτε ότι το κόστος της οικονομικής κρίσης δεν έπρεπε να το επωμισθούν μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αλλά το σύνολο των εργαζομένων της Κύπρου και ασφαλώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν είχαν επιπτώσεις όσον αφορά την απασχόλησή τους, διατηρήθηκαν όλες οι θέσεις εργασίας και σε μεγάλο βαθμό διατηρήθηκαν και οι απολαβές τους.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις