Διαβιβάστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο παρέχεται προσωρινή δυνατότητα, από τη δημοσίευση του νόμου μέχρι το τέλος του 2020, για σφαγή ζώων με βάση τα λατρευτικά ήθη προκειμένου να στηριχθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τη μια και να ικανοποιηθεί από την άλλη ένα πάγιο αίτημα της εβραϊκής κοινότητας.
Όπως ενημερώθηκε το ΚΥΠΕ, από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Άντρο Καυκαλιά, η Επιτροπή Γεωργίας που θα συνέλθει εκτάκτως αύριο το πρωί στις 9.00 για να συζητήσει τις επιπτώσεις που επέφεραν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στον αγροτικό κόσμο και τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση προκειμένου να στηριχθεί η γεωργοκτηνοτροφία, θα συζητήσει και το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατ΄επείγοντος ώστε, εφόσον η Ολομέλεια της Βουλής στη προσεχή της συνεδρία αποφασίσει έτσι, να μπορεί το νομοσχέδιο να ψηφιστεί κατεπειγόντως σε νόμο.
Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη και σε αυτή θα συμμετέχει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.
Η σφαγή των ζώων με βάση τα ήθη λατρευτικού τύπου θα καταστεί δυνατή με την τροποποίηση του νόμου για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων.
Όπως αναφέρεται στα έγγραφα που συνοδεύουν το τροποποιητικό νομοσχέδιο ο ισχύον σήμερα Νόμος στην Κύπρο, απαγορεύει τη σφαγή ζώων, χωρίς προηγούμενη αναισθησία τους, όπως προβλέπουν λατρευτικοί τύποι συγκεκριμένων θρησκειών (π.χ Ιουδαϊσμός και Ισλαμισμός).
Αναφέρεται επίσης ότι προτείνεται η τροποποίηση να ψηφιστεί σε νόμο, ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος περίσσειας ζώων που παρουσιάζεται σήμερα στις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, ένεκα της μειωμένης ζήτησης που προκύπτει από την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στο ερωτηματολόγιο που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο στην Κύπρο, παρατηρείται περίσσεια αιγοπροβάτων στις κτηνοτροφικές μονάδες, γεγονός που δυσχεραίνει ιδιαίτερα τη θέση των κτηνοτρόφων, τόσο λόγω της χαμηλής τιμής στην οποία διατίθενται τα ζώα τους(λόγω αυξημένης προσφοράς και περιορισμένης ζήτησης), όσο και λόγω του ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να συντηρούν μεγάλο αριθμό ζώων που θα έπρεπε, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να είχαν διατεθεί στην αγορά.
Στο ερωτηματολόγιο αναφέρεται επίσης, ότι με την τροποποίηση αυτή θα περιοριστεί η ανάγκη παραχώρησης έκτακτης οικονομικής στήριξης από το κράτος προς τους κτηνοτρόφους, γεγονός που θα επιδείνωνε περαιτέρω την ήδη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υφήλιος και η πατρίδα μας.
Σημειώνεται ακόμα ότι διαχρονικά υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει αίτημα της εβραϊκής κοινότητας να επιτραπεί η εφαρμογή της πιο πάνω πρακτικής ώστε να τους παραχωρείται η δυνατότητα εξασφάλισης κρέατος και ζωοκομικών προϊόντων, τα οποία να συνάδουν με τα θρησκευτικά τους πιστεύω.
Διευκρινίζεται πως πέραν του Ισραήλ, αρκετά Κράτη Μέλη και τρίτες χώρες επέλεξαν και εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη πρακτική και εξάγουν αυτού του είδους προϊόντα στις χώρες που έχουν εβραϊκές κοινότητες και δεν επιτρέπεται η σφαγή τύπου Κοσιέρ.
Στο ερωτηματολόγιο διευκρινίζεται ότι η ενωσιακή νομοθεσία προνοεί την προ της σφαγής, επαρκή αναισθητοποίηση των ζώων. Παραχωρεί όμως, στο πλαίσιο της επικουρικότητας, το δικαίωμα στα Κράτη Μέλη να επιλέξουν, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν, να επιτραπεί, για τα ζώα που υποβάλλονται σε ιδιαίτερες μεθόδους σφαγής που προβλέπονται από λατρευτικούς τύπους (Ιουδαϊσμός και Ισλάμ), να μην εφαρμόζονται αυτές οι απαιτήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η σφαγή διενεργείται σε εγκεκριμένο και δεόντως αδειοδοτημένο για να λειτουργεί σφαγείο
Στο ερωτηματολόγιο αναφέρεται επίσης ότι πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου διεξήχθη άτυπη διαβούλευση με τους εκπρόσωπους της Εβραϊκής Κοινότητας της Κύπρου και τις Αγροτικές και Κτηνοτροφικές οργανώσεις.
Στα συνοδευτικά έγγραφα διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή του νόμου δεν συνεπάγεται αύξηση των δημόσιων δαπανών λόγω ελέγχων καθώς το κόστος θα ανακτάται από τα έσοδα συνεπεία των τελών σφαγής ζώων και διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων που θα επιβάλλονται.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις