ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΦΕΝ: Εισηγήσεις για αντιμετώπιση επιπτώσεων πανδημίας κορωνοϊού για φοιτητές

ΠΟΦΕΝ: Εισηγήσεις για αντιμετώπιση επιπτώσεων πανδημίας κορωνοϊού για φοιτητές

Εισηγήσεις ΠΟΦΕΝ για αντιμετώπιση επιπτώσεων πανδημίας κορωνοϊού για φοιτητές.


Σειρά εισηγήσεων υπέβαλε η ΠΟΦΕΝ προς τους Υπουργούς Παιδείας, Εξωτερικών, Οικονομικών, Μεταφορών, και Υγείας, τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και στον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας κορωνοϊού για τους φοιτητές και συγκεκριμένα για την ελαχιστοποίησή τους και την ομαλή συνέχιση του ακαδημαϊκού έτους.


Μεταξύ άλλων προτείνεται η παράταση φοιτητικής μέριμνας από το ΥΠΠΑΝ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, και η εξέταση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για καταβολή του επιδόματος φοιτητικής μέριμνας για να μη συσσωρευτεί μετέπειτα όλος ο όγκος των αιτήσεων και να καθυστερήσει περαιτέρω να δοθεί το επίδομα.

Σε σχέση με τα συγγράμματα φοιτητών της Ελλάδας η ΠΟΦΕΝ αναφέρει πως ως πρώτη ενέργεια θα πρέπει το Υπ. Παιδείας να ζητήσει πλήρη ενημέρωση, ώστε να γίνουν έγκαιρα οι όποιες ενέργειες για μην μείνει κανένας Κύπριος φοιτητής χωρίς συγγράμματα ή να του παραδοθούν καθυστερημένα, ενώ θα κοντεύουμε σε εξεταστική περίοδο.

"Έπειτα, μπορεί να γίνει μαζική μεταφορά των βιβλίων στην Κύπρο και να γίνει η διαλογή των βιβλίων για να αποσταλούν στους φοιτητές δωρεάν. Σε περίπτωση που το Υπουργείο χρειαστεί εθελοντές για τη διαλογή των βιβλίων, ως ΠΟΦΕΝ είμαστε διατεθειμένοι να το πράξουμε διότι αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι χρονοβόρα διαδικασία και οι φοιτητές χρειάζονται τα βιβλία τους άμεσα", επισημαίνει.

Σε ότι αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προτείνεται πέραν από τις διευκολύνσεις που πιθανόν να δοθούν τώρα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΦΕΝ και εκπροσώπους των ιδιωτικών πανεπιστημίων για να δουν κατά πόσο μπορούν να παραχωρηθούν εκπτώσεις ή άλλες διευκολύνσεις στους φοιτητές.

Για τους τελειόφοιτους υπογραμμίζεται πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένας τελειόφοιτος δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες με τα εναπομείναντα μαθήματα που έχει για να πάρει το πτυχίο του.

Για τις εξετάσεις αναφέρεται πως οι φοιτητές οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις εξ’ αποστάσεως εξετάσεις πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακαθίσουν σε κατοπινό στάδιο. Επιπρόσθετα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μη στερήσουν από κανένα φοιτητή, ένεκα των οφειλών του, είτε να μην παρακαθίσει στις τελικές εξετάσεις, είτε να του στερηθεί η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Πανεπιστημίου, είτε να αποκλειστεί από την παρακολούθηση των εξ αποστάσεων μαθημάτων μέσω διαδικτύου κ.ο.κ.

Σε ότι αφορά τα ενοίκια αναφέρεται πως θα πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο στα μέτρα στήριξης που εκπόνησε η πολιτεία τις τελευταίες μέρες, να επιβληθεί ποσοστιαία μείωση των ενοικίων σε όλες τις φοιτητικές κατοικίες της Κύπρου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που έχουν δημιουργηθεί, με αναστολή λειτουργίας μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων μετά την επιβολή των μέτρων. Για τους ενοικιαστές μπορούν να παραχωρηθούν φοροελαφρύνσεις, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους ίδους στο τέλος.

Επιπλέον αναφέρεται πως μπορεί να δοθεί επιπλέον επίδομα όπου κριθεί αναγκαίο. Επίσης όσοι έχουν φοιτητικό δάνειο να μεγαλώσει η παράταση καταβολής της δόσης, ενώ παράλληλα δεν πρέπει γίνεται τοκισμός και ανατοκισμός για τους ήδη 9 μήνες που δόθηκε η υφιστάμενη παράταση που αφορά όλα τα δάνεια.

Για τον επαναπατρισμό φοιτητών σημειώνεται πως θα πρέπει η μεταφορά των ευπαθών ομάδων στην Κύπρο να γίνει με πολύ προσεχτικό τρόπο αφού θα υπάρχει η πιθανότητα να εκτεθούν στον ιό καθ` όλη τη διάρκεια και μέχρι την επιστροφή τους.


Ακόμη, προστίθεται, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα και ο σταδιακός επαναπατρισμός φοιτητών που αντικειμενικά αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά προβλήματα που απαιτούν την επιστροφή τους.

Εξάλλου, στην περίπτωση όπου θα αποφασιστεί να επιστρέψουν οι φοιτητές λόγω του ότι θα δημιουργηθεί συνωστισμός, θα πρέπει να γίνει κατά πόλη ή μέσω της πλατφόρμας να ειδοποιούνται με σειρά ποιοι μπορούν να επιστρέψουν. Για να μη δημιουργηθεί μπέρδεμα μπορεί ο επαναπατρισμός να γίνει είτε ανά έτος σπουδών , είτε αλφαβητικά αφού πρώτα δοθεί προτεραιότητα σε όλους όσους αναφέρθηκαν πιο πάνω και δεν εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες όπως τις ορίζει το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, αναφέρει η ΠΟΦΕΝ.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top